Hirdetés

Minden, amit az új magyar reality show-ról, A hídról tudunk

|

A reality az HBO Max streaming platformra érkezik majd.

Hirdetés

Reality show-ból annyi van már, mint égen a csillag. Gazdák házasodnak, szerelem és pénz közül választanak férfiak és nők, valóvilágot imitálva élik életüket a villalakók és még sorolhatnám. Azzal sem lőnék túlságosan mellé, ha azt mondanám, hogy ezek a műsorok finoman szólva sem a nívójukról híresek, sokkal inkább a trash-faktor az, amely az úgynevezett bájukat adja. A híd című sorozat ezen első blikkre talán változtathat. 

Hirdetés

Az HBO Max első magyar reality show-jaként is aposztrofált A híd nem nagyon rejt zsákbamacskát, hiszen már benne van a címében is a lényeg: a résztvevőknek hidat kell építeniük. Ezt a feladatot meghatározott időn belül kell abszolválniuk, a végén pedig valaki, vagy valakik gazdagabbak lesznek 30 millió forinttal. Ennyire egyszerű lenne? Természetesen komplexebb lesz a szituáció, de haladjunk szép sorjában. 

Maga a A híd koncepciója egy spanyol, azonos című szériából ered (El Puente), amely 2017 májusától egészen 2018 szeptemberéig tartott (két évadot élt meg és 16 epizódot) és aminek első évada Patagóniában, míg a második már Vietnámban játszódott. A házigazda pedig Paula Vázquez volt, aki színészként és modellként is dolgozott. A Zeppelin TV által kreált show sikeresnek bizonyult, olyannyira, hogy a későbbiek folyamán ezt az ötletet, formátumot megvette több másik ország is. Ugyanígy elkészítette a maga változatát Franciaország, Ausztrália, Brazília, valamint angol nyelvű változat is készült, melynek nem más volt a narrátora, mint a legutóbbi X-Men filmek X-Professzoraként ismert James McAvoy. 

Természetesen hidat építeni a semmiből nem a világ legkönnyebb feladata, de részben ez is adja potenciálisan az egésznek a báját. No meg az, hogy végignézzük, amint egy rakás, egymás számára ismeretlen figura összekovácsolódik (vagy nem), csak azért, hogy megépítsenek egy hidat. A híd pedig nyilvánvalóan esetünkben nemcsak konkrét, hanem átvitt értelemben is értelmezhető. Ám tekintve, hogy itt nem csapatok vannak, hanem egyetlen nagy csapat, felmerülhet (teljes joggal) a kérdés, hogy akkor milyen jogon jár itt bárkinek a nagybetűs pénznyeremény? Maga a pénz, melyért folyik a küzdelem, ott van a végcélban, tehát azon a helyen, ahová az aktuálisan épített híd megy, így a motiváció adott. Amint a híd elkészült, a versenyzőknek szavazniuk kell, hogy ki az, aki szerintük a leginkább megérdemelné a díjat. Majd pedig annak, aki a legtöbb szavazatot kapta döntenie kell, hogy megtartja magának az egész pénzt, vagy pedig megosztja versenytársaival. A sorozat tehát ezen a szinten is okozhat meglepetéseket, arról nem is beszélve, hogy az emberi tényező, annak kiszámíthatatlansága is bőven közrejátszik majd. Ki, hogyan és miként tud, vagy tud-e együttműködni a másikkal és mennyire ismeri el a másik munkáját? Érdekes kérdések kerülnek pellengérre, az egyszer biztos, ha pedig nem csapják el olcsó intrikákkal, irritáló szereplőkkel, akkor összejöhet a dolog. 

Magyar változat

A magyar változat a romániai Bélesi tó környékén fog játszódni és műsorvezetője nem lesz más, mint Magyarósi Csaba, aki újságíróként kezdte pályafutását, majd pedig az utóbbi időben videós bloggerként élvezhettük az általa gyártott tartalmakat (a Youtube felületén több videóját is megtalálhatjátok mindenféle témában). Csaba a sorozatról adott hivatalos sajtóközleményben kiemeli a műsornak azon tulajdonságát, hogy lehetőséget adott a szereplőknek együtt, közösen alkotni valamit, miközben kvázi egymás felé is építették azt a bizonyos hidat. 

Ez szerintem 2022-ben, Magyarországon különösen fontos és a műsor nézése közben talán mindannyian tanulhatunk valamit az együttműködés erejéről.

- nyilatkozta. Már talán ennyiből is többnek tűnhet, mint azok a show-műsorok, amelyekre a cikk elején utaltam, de ez nyilvánvalóan abból is fakad, hogy itt végre nem azt nézzük, amint egy tucatnyi figura egyetlen ember után epekedik vagy egymást fúrja ott, ahol csak tudja. A színtiszta versengés itt kevésbé játszik, össze kell dolgozniuk a szereplőknek, agyalniuk és dolgozniuk kell nem csak az eszükkel, de az agyukkal is. Ahogyan az HBO producere, Závorszky Anna kiemelte, a sorozat egyszerre akar hatni az érzelmekre és gondolkodtatni a morális dilemmáival. 

A Híd (The Bridge) formátumban egy festői és szinte izolált természetben feszül egymásnak a közösség és az egyéni érdek, miközben a játékosok küzdelmével látványosan épül a nyereményhez vezető út.

Ez mind optimálisan hangzik és mindez tényleg arra utal, hogy egy izgalmas show-ban lehet majd részünk. A kérdés csupán az, hogy a magyar néző is értékelni fogja-e, vagy pedig hidegen hagyja a hídépítősdi? Mennyire lesz érdekes számunkra egy olyan műsor, mely szándéka szerint több, alapvető morális kérdéseket is felvet majd? Nyilván ez nagy részben azon is múlik, hogy milyenek lesznek a szereplők, mennyire fogjuk őket megkedvelni, szívünkbe zárni és hogy mennyire lesz majd rátermett a rá bízott feladatra Magyarósi Csaba. Hiszen egy jó műsorvezető sokat tud jelenteni. Mi mindenesetre bízunk a legjobbakban. A sorozat premierjéről egyelőre nincsen információ.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.