Hirdetés

Nemcsak a Mátrix lett zseniális, hanem a szinkronparódiája is - Vektor visszatekintő

|

Mátrix-hetünk megkoronázásaként nem hagyhattuk említés nélkül az internet egyik legnagyobb magyar kincsét sem, amelyből a mai napig rendszeresen idézünk.

Hirdetés

Miután 1999-ben megjelent a Mátrix, két unatkozó bölcsész (Lengyel Balázs és Mészáros Balázs az Alterego név alatt) 2002-ben nekiláttak megalkotni hozzá egy szinkronparódiát, amelyet ők úgy írtak le, mint "formai játék a Mátrix stílusteremtő eszközeivel". A projekt lassan készült: 18 hónapnyi állandó munkát igényelt, amelybe beleszámít a körülbelül egy éven át tartó szövegírés, az időszakonként heti átlagosan 10 órányi  hangvétel, a több száz órányi vágás és az effektetéz is. Közben megjelent a folytatás is, amelyből szintén bekerült néhány jelenet, végül 2004-ben ért révbe a rajongói vállalás, ez pedig nemcsak ellátta a következő generációkat idézetek armadájával, de a magyar geek kultúra egyik csemegéje is lett, amelyet ha ismertél, akkor coolnak számítottál. Igazából még most is.

Elképesztő, hogy a készítők mennyi munkát tettek bele. Mindösszesen ketten szólaltatták meg az összes karaktert úgy, hogy egyikőjük sem rendelkezett tapasztalattal nemhogy a szinkron, de a színészkedés terén sem, és a technikai részt illetően sem kaptak profi segítséget, egyedül arra számíthattak, hogy Lengyel Balázs rendelkezett az ELTE Filmelmélet szakán szerzett vágói és dramaturgi ismeretekkel, amiket a munka során tökélyre fejlesztett. Ez azonban nem állhatta útját semminek: saját bevallásuk szerint hatalmas Mátrix-rajongók voltak, így megvolt a lelkesedés, és azt is szempontnak tartották, hogy egy sokak által jól ismert film paródiáját készítsék el. 

Hirdetés

Bár a Vektor feltételezi, hogy nézője ismeri az eredeti filmet, önmagában is megállja a helyét: a történet szerint Neont elhívják abba a discóba, ahol mindig Balázs Palit játszanak, és megismerkedik egy lánnyal. Ez az események láncreakcióját indítja el az életében: az életére tör egy furcsa ember, akit Kovács Kokó Istvánnak hívnak, majd egy idegen telefonon keresztül segít neki megszökni, és végül kiderül, hogy Morfológusról van szó, akinek köze van a buliban látott nőhöz is. Morfológusról aztán kiderül, hogy a halottnak hitt édesapja, aki komoly témákról beszél vele. Mint például:

"Valami nem stimmel itt. Nincs minden rendben a világgal. Folyton nézed a tv-t... Az MTV-t! Régen voltak ronda emberek is... Rondák és tehetségesek. De mostanra...mostanra mind eltűntek... felszívódtak! Ma már csak szép embereket látni... Tudod mi lett a rondákkal? Fogalmam sincs. Épp ezért kérdeztem."

Neon - Neóhoz hasonlóan - ébredése fokozatosan történik, eközben pedig a Vektor ugyanúgy megfogalmaz társadalomkritikát (például a sztárkultuszra és a fogyasztói társadalomra nézve), mint az eredeti film, csak éppen jóval könnyedebb hangvételben, viccek és utalások mögé rejtve. A készítők elmondták, hogy a céljuk elsődlegesen a gondolatébresztés és szórakoztatás volt, a paródiával "leginkább egy olyan világnézetet szerettek volna közvetíteni, amely sok, mindannyiunkat körülvevő szánalmas dolog fontosságát és megmásíthatatlanságát egészséges cinizmussal vonja kétségbe".  Kovács Kokó ügynök például kíméletlenül fel akarja fedezni Neont is. 

"Ha valaki popsztár akar lenni, akkor ma első dolga, hogy tetováltasson magára valamit. Meg magába rakat pár piercinget. Vagy felpumpáltatja a mellét. És a másikat is. Vagy kigyúrja magát. Szoláriumozik. Epilálja a testét. Olyan ez, mintha egyre butábbá válna mindenki."

- teszi hozzá Morfológus. Lengyel és Mészáros Balázs mintha maguk lettek volna a Kiválasztott, úgy láttak a dolgok mögé: megpedzegetett témáik, elsütött poénjaik ma is ülnek, sokadik újranézésre sem veszítenek erejükből. A nézőre folyamatosan kikacsintó és ezáltal végig önreflexív humor ugyanúgy ül, mint 2004-ben, mondanivalója pedig legalább annyira betalál, mint két évtizeddel ezelőtt, amely többek között annak is köszönhető, hogy a készítők nem ragaszkodtak a jelenetek eredeti sorrendjéhez, bátran cserélték fel, vágták újra őket, és előszeretettel játszottak el azzal is, hogy egyes részeket más hangokkal, zenékkel támogattak meg. Az sem rondíthat bele az összképbe, ha valaki ki nem állhatja, ha altesti humorra és káromkodásra épít egy vígjáték/paródia, ettől ugyanis messze áll a Vektor, és ebben is áll a zsenialitása: nincs szüksége trágárságra a szórakoztatáshoz, mert mindenki érti és értékeli enélkül is. Néminemű pihentségre azért szükség lehet. 

"De eljöttem, hogy segítsek. Hogy elhozzam a világot, ahol a zene nem lakodalmas, a mozi nem multiplex, a mosópor nem intelligens, és a telefonod nem hazudik... szavak nélkül. Egy világot, ahol a hűségről nem a nyilatkozat jut eszedbe, és a kávé nem a legtöbb, mi adható. És hogy tisztán lássatok, adok nektek testvért, ami nem nagy, és világot, ami nem való." 

A Vektorra való visszaemlékezés mit sem érne anélkül, hogy a végeredményt megnézhetné az, akinek felkeltettük az érdeklődését  (vagy az, aki csak szimplán nosztalgiázna), de szerencsére pár éve egy YouTube-felhasználó, bizonyos DJSANYEE elkészítette a szinkronparódia 4K-s, felújított verzióját Lengyel Balázs engedélyével, így alább akár 2160p-ben is megcsodálhatjátok, hogy mitől zsongott be mindenki a 2000-es évek elején, a végén pedig belenézhettek a készítés menetébe is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.