Hirdetés

Öt Batman képregény, amit mindenképp érdemes elolvasni a The Batman után

|

A denevérember legutóbbi mozgóképes inkarnációja talán még sohasem állt ennyire közel a képregényes megfelelőihez.

Hirdetés

Június 7-én végre idehaza is a polcunkra tehetjük a Matt Reeves-féle ifjú denevérember legelső mozis kalandját, ami minden korábbi mozgóképes adaptációnál többet merített az álarcos igazságosztó meglehetősen hosszúra nyúló képregényes pályafutásából, különösképp kihangsúlyozva a karakter páratlan nyomozói képességeit. Ebből a jeles alkalomból kifolyólag az alábbiakban összeszedtem nektek öt olyan Batman-képregényt, amelyek Reeves mozijában látottakhoz hasonlóan olyan mentális kihívások elé állítják a sötét lovagot, ahol eleinte nem feltétlenül lehet megmondani, hogy Gotham denevérje valóban győztesként kerül-e ki az adott szituációból. 

Batman: The Long Halloween

Matt Reeves már a kezdetektől fogva sem csinált titkot belőle, hogy a The Batman forgatókönyvében leginkább a Jeph Loeb és Tim Sale által írt 1996 és 1997 között futó Batman: The Long Halloween című történet volt rá az egyik legnagyobb hatással. A The Long Halloween cselekménye ugyanis néhány hónappal Frank Miller Year One című eredettörténete után veszi fel a fonalat, ahol a még mindig a bűnüldöző karrierje kezdetén járó denevérember egy titokzatos sorozatgyilkos nyomában lohol, aki a gothami szervezett bűnözés legfontosabb figuráit szemelte ki magának. Az ünnepnapokon lecsapó gyilkos utáni hajsza persze nem minden, hiszen a történetben a Batman-mítosz olyan ikonikus és megkerülhetetlen gonosztevői is tiszteletüket teszik kisebb vagy nagyobb szerepekben, mint Kétarc, Méregcsók, Madárijesztő, vagy épp Selina Kyle alias Macskanő.

Batman: Year One

Frank Miller méltán híres 1987-es eredettörténete egészen a köpenyes igazságosztó megszületésének pillanatáig repít vissza minket, miközben a karakter addig kevéssé körbejárt, pszichológiailag kiegyensúlyozatlan személyiségébe is betekintést enged az olvasónak. A Year One valódi főszereplője azonban nem is igazán magában az éppen szárnyait próbálgató bőregérben keresendő. Sokkal inkább a város legyőzhetetlennek tűnő mocskával szembesülni kényszerülő, megrögzött idealistaként ábrázolt, morálisan mégis inkább a szürke zónában mozgó James Gordon felügyelő figurájában. Miller Batman és Gordon mellett a későbbi Macskanő, vagyis Selina Kyle tragikus eredetébe is betekintést enged, így téve valóban teljessé a sötét lovag felemelkedésének legendáját. 

Batman: The Court of Owls

Scott Snyder és Greg Capullo 2011. novemberében, a The New 52-es idővonal legelső Batman történetének szerzőiként szinte rögtön a feje tetejére állították a Batman-mítoszt. A The Court of Owls-ban kibontakozó kalandjukban a denevérnek egy újabb ősi szektával, mégpedig a Baglyok bíróságával kellett felvenni a kesztyűt. A Gothamet évszázadok óta az árnyakból irányító bagoly bírák legnagyobb erőssége viszont mégsem a homályba burkolódzó névtelenségükben, hanem a saját személyes bérgyilkos hadseregükként is funkcionáló, rendkívül képzett Talonokban volt keresendő, akik lehengerlő képességeikkel bizony alaposan feladták a leckét a sokat látott mesterdetektívnek. Mind mentálisan, mind pedig a harcművészetet tekintve. 

Batman: Hush 

A Jeph Loeb által írt és Jim Lee által megrajzolt Batman: Hush minden idők talán egyik legismertebb Batman képregénye. A hangzatos címet pedig nem véletlenül vívta ki magának, ugyanis a pompásan felépített detektívtörténet Bruce Wayne eleve igencsak komplikált életének szinte minden aspektusát próbára teszi, miközben a klasszikus Batman gonoszokon kívül még egy olyan ellenféllel is szembesíti, aki talán még magánál a sötét lovagnál is sokkal agyafúrtabb. Loeb a fokozatosan kibontakozó rejtély mellett Macskanő és Batman világéletében bonyolult kapcsolatát is sikerrel helyezte korábban soha nem látott alapokra, ami Hush fenyegetése mellett egészen újszerű problémákkal szembesítette a két örök hősszerelmest.

Batman: The Curse of the White Knight

Sean Murphy a Batman: White Knight folytatásával, a szintén általa jegyzett The Curse of the White Knight-tal olyan magasra emelte a tétet, ami általában csak nagyon keveseknek sikerül. A múlt bűneiből eredő rejtély felgöngyölítése még a történet előzményéhez képest is rendkívül feszültté teszi a The Curse of the White Knightot, miközben Murphy természetesen az eseményekben kulcsszerepet játszó érzelmi oldalon is egészen váratlan húzásokkal képes ismét sokkolni olvasóját. A Batman-mítosz továbbgondolása mögötti legnagyobb erény azonban jelen esetben is a gothami denevér néhány már jól ismert nemezisének meglehetősen árnyalt háttértörténetében keresendő, akik legalább akkora, ha nem nagyobb traumákkal kénytelenek szembenézni, mint a szüleit kisgyerekként elvesztő Bruce Wayne.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.