Hirdetés

Öt emlékezetes tetoválás a filmtörténelemből

|

Ízelítő a filmvilág kivarrt (anti)hőseiből.

Hirdetés

Manapság bárkinek lehet tetoválása. Mindennapi, elfogadott dolognak számít és kevés esetben jár diszkriminációval. Persze más, ha az emberen csak néhány található, illetve az sem mindegy, ha az egész testét szimbólumok, szövegek, minták borítják.

A filmvilágban nem feltétlenül számít hétköznapinak egy-egy tetkó, a legtöbb esetben az adott karakter jellemét szimbolizálja, de akad, hogy a történet, cselekményvezetés szerves része. Ezekből szedtünk most össze néhányat.

Hirdetés

Max Cady - Cape Fear - A rettegés foka (1991)

A tetoválások elterjedése előtt sokáig volt egy olyan sztereotípia, hogy a bőr kivarrása a bűnözők sajátossága, Robert De Niro Max Cady szerepében pedig ennek maximálisan eleget tesz. Tele van a teste klasszikus börtöntetkókkal, melyek koncepcionálisan aszimmetrikusak, fakók és sokszor csúnyák. A legemlékezetesebb talán a hátán található kereszt, mely egyfajta dilemmát szimbolizál az igazságról és bemutatja, hogy antagonistánknak esze ágában sincs megbocsátani az ügyvédjének, aki miatt 14 évet ült. A tetoválásokat növényi színezékkel készítették, melyek néhány hónap után lekoptak. Az eredeti, 1962-es filmben egyébként Cady, illetve az őt megformáló Robert Mitchum nem volt kivarrva.

Seth Gecko - Alkonyattól pirkadatig (1996)

Robert Rodriguez őrült vámpírhorrorja még véletlenül sem egy természetfeletti zúzdának indult. Egy gengszter testvérpár szökésben van Mexikóba és az odavezető út sem sétagalopp. Seth és Richie Gecko közül egyértelműen a George Clooney alakította Seth a megfontoltabb, jobb kiállású figura, míg ez utóbbi totális pszichopata (Tarantino lubickol a szerepben). Sokáig csak a báty nyakáig nyúló lángminta végét látjuk, de később természetesen lesz alkalmunk megcsodálni az egész művet. Előtte sem volt ritka, de a karakter "tribal" tetoválását rengetegen másolták a '90-es években, persze nem mindenkin mutatott annyira menőn, mint Clooney-n.

Leonard Shelby - Memento (2000)

A film, ahol nincs esztétikai vagy stílusbéli szerepe a tetoválásnak, sőt a főhős saját maga varrja a testére a szövegeket, melyeknek kulcsszerepük van a történetben. Mivel Christopher Nolan műve visszafele mesél, így a rövid távú memóriára ható amnéziával küzdő főhőssel egyetemben a néző is ezekre a jelekre hagyatkozik a kirakós összerakásában. Nem a legszebb darabok, de nem ez a cél, noha Guy Pearce-nek azért elég jól állnak és még emlékezni is segítettek Sammy Jankisre.

Francis Dolarhyde - A vörös sárkány (2002)

Nem az első pszichopata a listán, de Max Cady-vel ellentétben Francis (Ralph Fiennes) tetoválása cseppet sem igénytelen, sőt az egész hátas sárkány nem kicsit impozáns látvány. A minta William Blake festményének sajátos újragondolása, melynek megszállottjává válik a sorozatgyilkos. Saját magát gondolja a vörös sárkánynak, ami az erő megtestesülése és nála nem mellesleg az őrületé is. Meg kell említeni az 1986-os Az embervadászt, mely ugyanezt a sztorit dolgozza fel, de ott kicsit máshogy nézett ki a minta, mely a gyilkos háta mellett a mellkasát is díszítette. Michael Mann rendező végül túlzónak érezte és kivágta a filmből ezeket a jeleneteket, de a videón és a DVD-n azért látható Tom Noonan az ominózus festéssel.

Lisbeth Salander - A tetovált lány (2009, 2011)

Nem maradhat le kedvenc svéd punk hackerlányunk egy ilyen listáról. Hogy az eredeti vagy a remake mellett tesszük le a voksunk, az más tészta, a sárkánytetkó mindenesetre egészen máshogy néz ki mindkét alkotásban. Noomi Rapace Lisbeth-ének szinte az egész hátát beteríti, jóval fantasy-sebb, képregényesebb, durvább a külleme, míg a Rooney Mara bal lapockáján elnyúló lény sokkal letisztultabb, szabályosabb, kvázi realistább vonalat követ. A minta eredete soha nem derült ki, de kit érdekel, amikor ilyen piszok jól néz ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.