Hirdetés

Pilot: A híd

|

A HBO Max egy saját gyártású, magyar realityvel kedveskedik mindenkinek. A hídat az extrém csapatépítős feladatok kedvelőinek ajánljuk.

Hirdetés

A Netflix csak úgy ontja magából a mindenfélre abszurd realityt. Tényleg nem gondoltam, hogy valami újat még ki lehet találni a Floor is Lava után, de az HBO Magyarországra is elhozta az egyik letesztelt formátumát, A hidat. A koncepció nincs túlbonyolítva, hiszen kidobnak tizennégy embert a "semmi közepére", nagyjából félnomád körülmények közé és limitált időt kapnak egy egyszerű, vagyis persze annak hangzó feladatra.

A tábor egy tó partján fekszik (jelen esetben Erdélyben) és pontosan 250 méterre van egy kis sziget egy pittyegő toronnyal, meg egy ládával, ami 30 milliót rejt. A cél világos, egy hidat kell építeni tizennyolc nap alatt, ami elér a szigetig és el kell bírnia a súlyukat, tehát működőképesnek kell lennie. 

Hirdetés

Bevallom, hogy a sok szívószálas, meg száraz tésztás csapatépítő feladatok jutottak erről eszembe, persze sokkal monumentálisabb kivitelben. Biztos vagyok benne, hogy valamelyik hatalmas multicég HR-esei már látják is maguk előtt a lehetőséget a kihívásban, hogy valami hasonlót megszervezznek, de szerencsére ekkora büdzséje senkinek nincs, mint az A híd stábjának. Módfelett érdekfeszítő a koncepció, hiszen valamit együtt, egy csapatban kell elérni és nem az lesz a feladat, hogy egymást gyilkolják a népszerűségért, mert az idő kevés és modern eszközök nélkül minden kézre szükség van.

Gondolom sokak szeme előtt megvan az iskolai kiscsoportos feladatok rémképe, amikor a hat főből ketten csinálják meg a 80%-át az egésznek, hárman legalább prezentálni bejönnek az utolsó tag meg talán soha nem is létezett, de ott van a neve a papíron. Pont valami hasonlót tudok itt is elképzelni, ha már együtt egy szobában is kell élniük. Gyakorlatilag minimális szerkesztői felügyeletre lesz szükség, mert a csapat fejlődése automatikusan fogja hozni magával a szokásos konfliktusokat. 

A csapat vegyesen nőkből és férfiakból áll, ami újabb komoly problémát vet fel. Fából hidat építeni fejszével meg fűrésszel kőkemény fizikai munka és a versenyzőknek magukat kell teljes mértékben ellátniuk, tehát valakinek főznie, mosnia és takarítania is kell. Ez rögtön belendíti az első komolyabb dilemmát, hiszen egyikük sem immunis a hagyományos társadalmi szerepekre. A nők is részt szeretnének venni az építkezésben, mert csak így érzik, hogy részt vehetnek a munkában és megdolgoznak a nyereményért. Mivel hús-vér emberek ülnek az asztal körül, csak úgy virágzik a szexizmus, amit nem éreztem, hogy értelmesen sikerült feloldani. Egyértelmű, hogy nem egy HBO-s realityben kell boncolgatni a világ egyik legkomplexebb témáját, de számomra egyszerűen elbagatelizálták a kérdést, egy mélyebb kerekasztalos beszélgetés után annyiban is hagyják, miután bevágnak pár durvább kommentet. Persze megegyeznek, hogy akkor majd rotálják a feladatokat, de azért Fekete Mikit érdekes módon nem küldik be a konyhába hagymát pucolni. 

Pont az ilyen típusú konfliktusok feloldását megcélozva még az érkezésükkor egy vezetőt kell választaniuk, akinek bizony meg kell hoznia az ilyen döntéseket. Az élen állónak pedig valahogy fel kell oldania ezt a helyzetet, hogy mindenki értékesnek és fontosnak érezhesse magát, de a cél is a szeme előtt kell, hogy lebegjen, ezért bármennyire is támogatja a nagy egyenlőséget és szeretné egy személyben megoldani a társadalmi problémát, itt egy hatékony csapatot kell működtetnie, felmérni az egyének erősségét és gyengeségeit, ebbe pedig nem fér bele, hogy három jó fizikumú férfit kiemel a favágásból. A választott vezető, akit most spoiler miatt nem fogok nevén nevezni, egyelőre nem túl alkalmas a feladatra sajnos. Mindenkinek szeretne megfelelni, és hogy jól érezzék magukat, de neki nem ez lenne alapvetően a feladata. Nem véletlen, hogy egész iparággá nőtte ki magát a vezetői képzés és azonnal a kezdő hibákat halmozza egymás után, ami persze jól szolgálja a sorozat drámáját. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A karakterek elég vegyesek, abból a pár részből, amit láttunk sokat nem lehet megállapítani, azon kívül, hogy már előre eldőlt, kik lesznek a középpontban, mert több időt kaptak, persze majd gondolom a többiek is sorra kerülnek, ahogy haladnak előre a dolgok, mert majd lesz valamiféle kiszavazás is. Elvileg mindenkinek lesz valami haszna az építkezés során, de értelemszerűen az egyedüli (formatervező) mérnök, Csaba kerül azonnal a középpontba, érthető okok miatt. Miközben gyorsan felskiccelte az elképzeléseit, én is bólogattam, hogy az úgy majd jó lesz, de az idő nagy részében tovább pörgettem a fejemben a lehetséges konstrukciókat, mert többször is elkalandoztam az elég üres karakterdrámák közben. Egy tapasztalt reality néző valószínűleg már megszokta az üresjáratokat, azért én egyelőre nem ültem gyomorgörccsel, hogy na, mi lesz már. Mert végig arra vártam, mikor jutnak el odáig, hogy valami elemet prezentáljanak a hídféléjükhöz.  

Erdély amúgy gyönyörű - tudom, borzasztóan újat mondok -, pörögnek is ezerrel a drónfelvételek, miközben pittyog az a nyomorult sziget, ami teljes 24 hangulatot áraszt, már szinte vártam az osztott képernyőt. Magyarósi Csaba műsorvezetőként egyelőre ott van és a nevét adta hozzá. Gondolom az egyéb elfoglaltságai miatt őt egyszer elvitték leforgatni mindent, hogy drámaian nézze a tavat, meg helyezzen el dolgokat, egy stúdióban pedig felmondta a szövegét, de nagyjából ennyi, mondjuk nem is érződött a hiánya igazából, mert mennek maguktól a dolgok előre. Ezért nem is értettem, miért kell plusz feladatot/kihívást beleerőltetni, ami kiszakít két embert a csapatból, hogy totálisan mesterkélt drámát keltsen. A profi megvalósítás után - ami tényleg elhitette velem, hogy nem egy tucat realityt nézek a Netlfixtől - ez durván visszarántott a valóságba és nem hozta meg a kedvem a folytatáshoz. 

Mindenképp csekkoljátok azért a premiert az HBO Maxon, mert a nem realityt kedvelőknek is tud valamit mutatni, hiszen sok taszító elemet elhagy, de megtartja azért a formátum alapjait. A gyakorlottak pedig újabb kedvencet fedezhetnek fel benne, mert akad pár jól összerakott versenyző, a már fent említett vezetőt én amúgy minden hibájával együtt azonnal megkedveltem és nagyon remélem, hogy nem roppan össze a feladat súlya alatt. Szerintem még nem tudja, hogy pontosan mire is vállalkozott. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.