Hirdetés

Pilot: A szimpatizáns

|

A vietnámi háború nem megszokott oldala kerül bemutatásra az HBO új sorozatában.

Hirdetés

Viet Thanh Nguyen még 2015-ben jelentette meg A szimpatizáns című regényét, amelyet 2018-tól a magyar olvasók is a kezükbe vehettek az Alexandra kiadónak hála. A Pulitzer-díjjal jutalmazott alkotás idén az HBO (ami hamarosan már csak Max) kínálatában kapott sorozatadaptációt, aminek első része a héten már meg is jelent a platformon.

A vietnámi fejezet az amerikai háborúk sorában Hollywood háborús termékeinek egyik kedvenc témája, nem véletlenül. Bár a szóban forgó konfliktust elvesztették, ami egy hatalmas foltot ejtett az amerikai büszkeségén, ám a filmjeiken keresztül igyekeztek tompítani eme csúfos végeredménynek a hatását. Ennek megfelelően a kollektív emlékezetben valószínűleg inkább a háború amerikai oldala ismert inkább, míg a vietnámi perspektíva kevésbé. Már a széria is rávilágít erre az egyáltalán nem objektív tényre a nyitánnyal, ahol egy rövid felvezetőben ismertetik, hogy Vietnámban ezen eseményeket a világ túlnyomó részével ellentétben amerikai háborúként emlegetik.

Hirdetés

Nguyen regénye azon kevés művek egyike, amelyek a '70-es évek nagy konfliktusát a "házigazdák" szemszögéből meséli el. Ám nem akármilyen karaktert tesz meg főhőséül: egy kommunista szimpatizáns Századost, aki az amerikaiak által támogatott Dél-Vietnámba épült be kettős ügynökként. A Százados (igen, a könyvben sincs konkrét nevén említve, elvégre az egész regény az ő E/1-es vallomását teszi ki) élete azonban nemcsak eme téren kettős, hanem származását tekintve is: vietnámi anyukától és egy nyugatról érkezett keresztény tiszteletes apukától született, emiatt pedig már a kommunista-kapitalista ellentét megjelenése előtt konfliktusai adódtak saját hazájában, mivel korcsként csúfolták.

A szimpatizáns első része hűen követi a regény cselekményét, ám nem riad vissza attól, hogy kibővítse a karakterek hátterét. Megismerkedünk a Századossal (Hoa Xuande), aki egy szűk kis cellában belekezd a vallomásának sokadik verziójába, és az ő visszaemlékezésein keresztül a többi karakter is felbukkan. Bemutatásra kerülnek a gyerekkori barátai, Bon (Fred Nguyen Khan) és Man (Duy Nguyen), utóbbiról pedig gyorsan kiderül, hogy a Századoshoz hasonlóan az északiak táborát erősíti titokban.

A déliek nagy figurája a Tábornok (Toan Le), aki lubickol az amerikai támogatásban, hogy aztán amikor megfordulni látszik a háború menete, az elsők között követeljen magának és több mint 100 tagú családjának repülőgépes "kimenekítést" az országból. No meg persze a CIA is jelen van, Claude személyében, akit Robert Downey Jr. alakít - az ő neve a garancia arra, hogy A szimpatizánsba még azok is belenézzenek, akik semmit sem tudnak a forrásműről. Akiket esetleg elriasztott volna ez a karakter Downey-tól, az megnyugodhat, hiszen többféle szerepet is magára fog ölteni a színész - ám ne számítsunk egy új Sherlock Holmesra vagy Tony Starkra tőle.

Az alaphelyzet jellegéből fakadóan a Százados saját narrálása a sorozatból sem maradhat ki, de egyelőre pont olyan csekély mértékben alkalmazzák azt, ami még talán az erre érzékenyeknek is belefér. Ugyanez a vallomásos alaphelyzet eredményez egy másik sajátosságot, amire a pilot is rávilágít: az emlékek változnak, csűrhetjük-csavarjuk őket, tehát megkaphatjuk ugyanazt a jelenetet, más részletekkel (mint amikor rájön a főhős, hogy más filmnek volt a premierje egy adott napon).

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az első rész Saigon elestét "dokumentálja", Park Chan-wook rendezésében (Old Boy), ám Marc Munden (Fekete vitorlák) és Fernando Meirelles (Isten városa) is kiveszik a részüket a rendezői feladatokból - előbbi kettő három-három, utóbbi egy epizódért fog felelni, így a minőségre a rajt és a rendezői nevek alapján egyáltalán nem lesz panasz.

A szimpatizáns már a pilottal is bizonyítja, hogy nem egy szokványos "vietnámi háború" sztoriról van szó - egy-két, a háború poklát ábrázoló jeleneten túl itt a hangsúly a karaktereken van, leginkább a dupla kettős életet élő Századosén. Ám pont ettől lesz még azoknak is érdekes, akik már kívülről fújják az összes klasszikust, amelyek ezt a periódust dolgozzák fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.