Hirdetés

Pilot: Ash vs Evil Dead

|

Hirdetés

Tegyük szívünkre a kezünket: a franc se gondolta volna, hogy egyszer kapunk egy normális Gonosz halott folytatást. Annyiszor belefogtak, annyiszor ígérgették és annyiszor nem lett belőle semmi, hogy már elvesztettük a reményt. Valahogy úgy, mint a Szellemirtók harmadik részével kapcsolatban, hiába hajtogatja mindig Dan Aykroyd, hogy lesz az, lesz az, úton van már, kész a forgatókönyv. Előbb jön a remake, vagy a reboot, vagy a prequel, mint hogy klasszikus értelemben vett sequelt készítsenek hozzá. Namármost, ha a Szellemirtók-rajongók nem is járnak olyan jól ilyen téren (nem vitatom a Paul Feig készülő filmjében lévő potenciált, de az más lapra tartozik), Sam Raimi klasszikus horrorfilmjének éltetői végül megkapják a magukét. Igaz ugyan, hogy a vártakkal ellentétben nem mozivászonra érkezett, hanem a televíziók képernyőjére, de a lényeg ugyanaz és ilyenkor illetlenség volna elégedetlenkedni - hiába lenne jobb újra a nagyvásznon nézni, ahogy Bruce Campbell Ash-ként rendet tesz a láncfűrészével és puskájával, örüljünk annak, hogy legalább valamilyen formában nézhetjük. Akkor pedig pláne felesleges panaszkodón tépni a szánkat, ha az eredmény...Na de mindjárt rátérek erre is!

file_611070_AshvsEvilDead1
Ash (Bruce Campbell) immáron 30 éve már, hogy démon-mentes életmódot folytat: elektronikai szaküzletben dolgozik, lakókocsiban él egyedül, néhanapján pedig felszed egy-egy nőt, elcsábítva őket a műkezének kamu-történetével. Jelen tárgyalt első epizódban épp egy ilyen utóbbi esemény indítja be a visszafordíthatatlan láncreakciót: hősünk teljesen befüvezve, illuminált állapotban előveszi azt a könyvet, amit éveken keresztül rejtegetett és őrzött, a Necronomicon Ex-Mortist. Lánykával felolvasnak belőle hangosan, s a baj máris kész, másnap már gyötörni kezdik a démoni suttogások és démoni arcok, akik tudtára adják, hogy újra eljött az ő ideje. Ash persze szétrúgott már elég démon-hátsót, köszöni szépen, nem kér ő ebből, menekülne is amerre lát, maga mögött tudva a múltját, de ahogy újdonsült cimborája/kollégája, Pablo is mondja: "You cant outrun evil!". Ő mindenesetre megpróbálja, de jobb az úgy a világnak, ha megembereli magát és újra odacsap azoknak az anyaszomorítóknak. Ezt ő is tudja, mi is tudjuk. Így hát két kollégájával, Pablóval és Kelly-vel az oldalán kézbe veszi puskáját, láncfűrészét s megmutatja, hol lakozik az atyaúristen.
ash-vs-evil-dead-6
A pilot epizód lényegi részét képezi Ash-nek az a felismerése, hogy nem ülhet tétlenül a seggén és nem menekülhet folyton, újra neki kell lennie annak a szerencsétlennek, aki kikaparja a tűzből a gesztenyét. Mire a végére érünk, az az Ash, akit otthagytunk a Gonosz halott 2-ben, illetve A sötétség seregében, visszatér teljes harci díszben. Addig sem kell persze hanyagolnunk a Bruce Campbell-féle humort és a saját óriási egóját illető vicces utalásokat (ahogy eladja magát a kocsmában a csajnak, bámulatosan cool), ahogyan a sorozatra jellemző, abszurditásig fokozott horrort sem nélkülözzük. Fröcsög a vér, mintha újra a nyolcvanas években volnánk, a rendezői székben ücsörgő Sam Raimi pedig igyekszik bevetni mindent, hogy a rajongói elvárásokat kielégítse és igazi támadást mérjen az ingerekre. Néhány jump-scare, robbanó fejek, egysorosok, láncfűrész, Campbell és a démonok az ő fő eszközei - utóbbiak még mindig ugyanolyan rohadékok és kegyetlenek, mint voltak. Az egész epizódot áthatja egyfajta szerethető lezserség: nem veszi magát túl komolyan, épp csak annyira, mint a mozifilmek is. Éppen ezért egyetlen gyengébb aspektusát képezi az epizódnak a rendőrnő története, amely komolyságával elüt a pilot egészére jellemző humorosabb hangnemtől. Habár a jelenet, melyben a rendőrnő megismerkedik a számára eddig idegen világgal, igen erősre sikeredett, az ő vonala így első ránézésre mégsem igazán tűnik érdekesnek és izgalmasnak - így csak remélni tudjuk, hogy később azért beindul az is és kifut valahova. Lássuk be: sokkal szívesebben nézzük Ash-t, ahogy viccelődik és henteli a népet.
ash-vs-evil-dead
Őszintén szólva nehezen tudom elképzelni azt, hogy bárki is csalódottan vagy fintorogva keljen fel a székéből a pilot befejeztét követően. Ez a 43 perc a maga vérben tocsogó, gore-ral és csibészes humorral átitatott attitűdjével elképesztően bájos (a szó legmaszkulinabb értelmében, persze) és piszkosul szórakoztató. Persze, az eredeti Gonosz halottban megismert Sam Raimi-től már távol vagyunk, érződik, hogy már nem nagyon tud előállni újabb frenetikus effektekkel, de jelen pillanatban ennyi is elég a sikerhez. Viszi a hátán Ash szeretnivaló, lúzer és cool kombójaként megírt karaktere, no meg az a bizsergető érzés, hogy újra láthatjuk őt, amint démonokat pusztít. Kellett már ez, de nagyon.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.