Hirdetés

Pilot: Kém a csapatban

|

Angliából jöttem, mesterségem címere: kettős ügynök.

Hirdetés

Kim Philby neve bizonyára ismerősen csenghet sokak fülében: a 30-as évektől kezdve egészen a 60-as évek elejéig az orosz, illetve a brit hírszerzés ügynöke volt. Készült már róla korábban dokumentumfilm (The Spy Who Went Into the Cold, 2013), sőt maga Philby is írt az életútjáról memoárt (My Silent War), melyek részletesen bemutatják kalandokkal teli életét.

A Sony Pictures Television azonban nem első kézből akart tájékozódni, hanem Ben Macintyre azonos című regényét vette alapul, ami sokkal személyesebb hangvételben vázolja fel mindezt (félreértés ne essék, a történet így sem csupán egy légbőlkapott fikció: Macintyre rengeteg feljegyzésből és fennmaradt dokumentumból dolgozott), amit a Kém a csapatban nyitóepizódja sem rejt véka alá.

Hirdetés

A rendezői székben Nick Murphy ül, aki korábban főként sorozatokat, sorozatepizódokat rendezett (The Secret, Save Me, Karácsonyi ének), de két nagyjátékfilm is a nevéhez köthető, ahol olyan színészekkel dolgozhatott együtt, mint például Paul Bettany (Vér, 2011) vagy Rebecca Hall (Kísértetek). Ezúttal ismét két A-listás színésszel forgatott, a főszereplőket alakító Guy Pearce-szel és Damian Lewisszal.  

A történet alapkonfliktusa adott, kiderül Philbyről (Pearce), hogy kettős ügynökként tevékenykedett évtizedeken keresztül, ezért Oroszországba menekül. Mindeközben az MI5 Philby közeli barátjából, az MI6-es Nicholas Elliottból (Lewis) próbálja kicsikarni, hogy mi is történt pontosan, akit eredetileg azért küldtek Bejrutba Philbyhez, hogy kiszedje belőle a teljes vallomást, miszerint kettős ügynök. A probléma csak az, hogy Elliott személyes kötődése Philbyhez felvet bizonyos kérdéseket a rendszerhez fűződő lojalitását illetően.

A történet három szálon, de két idősíkban folyik. Körülbelül egy időben láthatjuk, amint Elliott és Philby számot adnak vallatóiknak (előbbi az MI5-nak Lily Thomas képviseletében, akit Anna Maxwell Martin alakít, utóbbi pedig az orosz titkosszolgálatnak), és a kihallgatások során előkerült múltbéli eseményeket is megismerjük néhány flashback-jeleneten keresztül. A cselekmény szövevényes, de egyáltalán nem kaotikus és nem fullad unalomba. Murphy lassan építkezik, szándékosan hagy vakfoltokat és hézagokat a karakterek motivációit illetően, ezzel megágyazva egy komplex és izgalmas konfliktus kibontakozásának. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Kém a csapatban érzelmi vonulata elsősorban a két főszerepet alakító színész játékából fakad, de a forgatókönyv adta kirakós is hozzátesz a bevonódáshoz. Az alkotók nemcsak dokumentálni akartak, hanem egy barátságot bemutatni, amikor a karakterek kénytelenek a rendszer és az egyén között választani, de az is tény, hogy az első rész mindezt főként csak predesztinálja, nem beteljesíti. Ezzel persze nincsen semmi probléma, hiszen a pilot e nélkül is eléri a célját: megteremti a hangulatot és felvezeti a központi figurákat, egyszóval felállítja a sakktáblát.

A hatrészes sorozat az HBO Maxon lesz elérhető február 7-től.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.