Hirdetés

Pilot: Ms. Marvel

|

Vajon az újabb Marvel-sorozat képes újabb rétegeket megszólítani?

Hirdetés

Kamala Khan (Iman Vellani) egy pakisztáni-amerikai származású tinédzser, aki imádja a szuperhősöket. Figyelme folyamatosan cikázik, előszeretettel rugaszkodik el a valóságtól, az órákon képtelen figyelni és mikor az igazgató felvilágosítja őt, hogy lassan itt az ideje annak, hogy elkezdjen foglalkozni azzal, mit is akar csinálni magával a jövőben, csak pillázik. Kamala Khan egyelőre még nem akar felnőni. 

Hirdetés

Ami azt illeti, köszöni szépen, ő jól van így, abban a saját maga teremtette fantáziavilágban, melyet a tágabb környezetében történő fantasztikus dolgok táplálnak. Elvégre egy olyan világban él, melyben a Föld mindenféle földöntúli és megmagyarázhatatlan veszélynek van kitéve: űrlényeknek, őrült titán világigázási vágyának és még sorolhatnánk. Neki azonban a közvetlen veszélyt kevésbé ezek teszik ki, hanem sokkal inkább az, hogy napi szinten hadba szálljon vaskalapos, szabály- és hagyománytisztelő édesanyjával és azzal, hogy bezzeg a bátyjának minden (is) meg van engedve. Leegyszerűsítve: egy egyszerű, adekvátan megbolondult tinédzserről beszélünk, aki mindennel foglalkozik, csak azzal nem, amivel kéne. 

Kamala Khan, mint karakter már az első pillanatra elbűvölően habókos, mintha Hailee Stainfeld picivel kezelhetőbb, nem túl távoli rokona lenne a Dickinsonból. Annyira természetes jelenségnek és annyira szerethetőnek hat, hogy nem volt nehéz azonnal megkedvelnem őt. Érzésem szerint jelenléte olyan frissességet kölcsönöz a Marvel filmes/sorozatos palettájának, amelyről nem tudtuk, hogy hiányzott. Mert igen, van már nekünk egy Peter Parkerünk, viszont őt szinte már a kezdettől nehéz elválasztani a már-már a filmbeli karakter gyökereként is meghatározható Tony Starktól. Nehéz úgy tekinteni rá, mint egy mezei tinédzserre, míg Kamala Khanban megvan az a bizonyos ártatlanság, az a távolba révedés, az abszolút külső nézőpont. A rácsodálkozás, amely alapvetően a nézőnek is sajátja kell legyen. És amit nehéz abszolválni ennyi szuperhős-matéria után. Kicsit úgy érzem, erre is tesz kísérletet ez a sorozat és kíváncsi leszek, hogy ezt a későbbiekben hogyan tudja abszolválni és milyen irányba viszi majd el. 

A cselekmény eddig egy tinifilm cselekményeként is beilleszthető: Kamala el akar menni fiúbarátjával, Brunóval (Matt Lintz) az első Avengerscon-ra, amelynek keretén belül a Bosszúállók iránti rajongásuknak adhatnak hangot az emberek. Az eseményen lesz egy cosplay-verseny, amelyre Kamala maga is készül ruhával (mégpedig egy Marvel kapitány-jelmezzel), épp csak a probléma az, hogy biztos abban: szülei nem fogják elengedni. Éppen ezért kezdettől valami fondorlatos tervet akar szőni, hogy ott tudjon lenni. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az alkotók teljes mértékben arra koncentrálnak, azt próbálják nekünk elmondani, hogy kicsoda ez a lány. Ezt egyrészt lázongó természetén, másrészt származásán keresztül próbálják definiálni, amely az alapul szolgáló képregényben is szerves részét alkotta a cselekménynek - és amely a kritikusok és az olvasóközönség szerint remek adalék volt, hiszen így még inkább képesek voltak azt kommunikálni, hogy mindenki számít. És igen, egy tizenhat éves pakisztáni-amerikai lányból is lehet olyan valaki, aki később potenciálisan a szuperhősök közé tartozhat. Ezt a részét nagyon szerettem ennek az első negyvenhat percnek, ahogyan azt is, hogy a családi dinamikát ennyire dominánssá tették. Mindig örülök annak, amikor egy szuperhősfilm akkor is le tud engem venni a lábamról, amikor éppen semmi különös, semmi fantasztikus akció és csatározás nem történik a jelenetben: épp csak annyi, hogy szemtanúi vagyunk egy feszült lány-szülők konfliktusnak arról, hogy mehet-e egy esti eseményre, vagy sem. Ezzel pedig máris sikerült kézzelfogható, reális és átélhető tétet adni a történéseknek. Az pedig, hogy minderre majd rárétegződik egy speciális effektekkel és néminemű misztikummal megtoldott sztori, csak hab a tortán. 

Utóbbit már most megpedzegették, ezzel kapcsolatban azonban még nehéz bármi is írni, Kamala képességei még gyerekcipőben vannak és nehéz behatárolni, hogy mit is tud, az pedig majd a következő néhány epizód feladata lesz, hogy az eddig látottakkal egységbe hozza majd különleges képességeinek háttértörténetét. 

Ami kifejezetten üdvösnek hatott a nyitányban, hogy az ízléses, jó értelemben vett geekes/tinifilmes humort, valamint szereplőjének különcségét a képi világgal is igyekeznek alátámasztani, kiemelni. Lehetett olvasni, hogy az alkotóknak a Scott Pilgrim a világ ellen ebből a szempontból fő inspirációnak számított, ez pedig meg is látszik. Nem olyan vadul, inkább finoman tobzódó képi elemekkel és kameramozgásokkal operálnak, teret hagyva Kamala kreativitásának és tekervényes fantáziájának is, melyek hol életre kelt rajzok formájában jelennek meg, hol elképzelt, idealizált szcenáriók alakjában abszolválódnak. Apróságnak hatnak így leírva, de sokat dobnak ezek az összképen. 

Eddig tehát egy elbűvölő sorozatnak tűnik a Ms. Marvel, mely egy újabb perspektívát igyekszik érvényesíteni az MCU berkein belül és érezhetően törekszik arra, hogy megismertesse velünk főhősének közvetlen környezetét és - értelemszerűen - finoman, de mégis határozottan ráirányítsa a figyelmet Kamala származására. Több, fentebb felsorolt érdeme közül pedig talán a legnagyobb az a címszereplőt megformáló Iman Vellani, aki keresetlen és imádni való pimaszságával, bájosságával, geekes mentalitásával máris az egyik leghálásabb felfedezettjének tűnik a Feige-univerzumnak. Szurkoljunk, hogy az általa és az alkotók (Adil El Arbi és Bilall Fallah) által hozott energia, érzékenység kitartson az utolsó epizód végéig. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.