Hirdetés

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

|

Mi sülhet ki abból, ha St. Antonio főherceg és Fülig Jimmy szerepet cserélnek, és még Piszkos Fred is felbukkan a színen? Nos, a folytatásban kiderül.

Hirdetés

Rejtő Jenő neve mindenkinek ismerősen csenghet, hisz számos máig klasszikus regényt köszönhetünk neki. A legtöbb könyvrajongónak ismerősen csengenek Rejtő regényhősei, csak hogy néhány nevet is említsek: Fülig Jimmy, Vadsuhanc, Tüskés Vanek, Buzgó Mócsing és a címszereplő Piszkos Fred.

Jelen könyvünk története nem túl bonyolultan indul, viszont a végére egy egészen összetett sztori kerekedik ki belőle. A Honolulu-Star fedélzetén utazik St. Antonio főherceg, valamint itt dolgozik éjjelente kazánfűtőként, nappal pedig pincérként az egyszerű gondolkodású de keményöklű Fülig Jimmy. A sors úgy hozza, hogy ők ketten egész jól összebarátkoznak. Jimmy mesél a hercegnek az alvilágról, a herceg pedig beavatja Jimmyt az udvari rejtelmekbe. Egy nap a herceg egy észbontó ötlettel áll elő. Cseréljenek helyet egy rövid időre, had tapasztalja meg őfelsége az igazi szabadságot. Jimmy nagy nehezen rá is bólint a dologra, de ahogy kiköt a Honolulu-Star, minden bonyolódik és az egyszerű hercegi kirándulásból igazi élet-halál harc lesz. A herceg az alvilágban próbál talpon maradni, Fülig Jimmy pedig az udvari intrikák hálójában kénytelen lavírozni a maga egyszerű módján. Közben pedig egy olyan személy tölt be kulcsfontosságú szerepet, akire a legkevésbé sem gondolnánk, Piszkos Fred.

Rejtő olvasói számára nem ismeretlen a légkör, az utánozhatatlan humor, amitől annyira népszerűek a regényeié. A rejtői humornak (már ha lehet így nevezni) ez a könyv az iskolapéldája. A történet tele van váratlan és poénosabbnál poénosabb fordulatokkal, a szereplők pedig tipikusan a szerzőre oly jellemző figurákból állnak, akik között jólelkű zsiványok, kalózok, katonák, hercegek és szinte mindenféle naplopó megtalálható.

Most illene néhány negatívumot is megemlítenem, de az a nagy helyzet, hogy a Piszkos Fred, a kapitányról keresve sem tudok ilyet említeni. Bár egy talán mégis van. Túl rövid, túl kevés. De az igazság az, hogy kétszer ekkora terjedelemben sem lenne elég hosszú.
Nincs más hátra, mint az, hogy minden olyan személyt, aki nem olvasta volna az imént említett művet, elzavarjak a legközelebbi könyvtárba, vagy könyvesboltba sürgős beszerzés céljából. Rejtő Jenő legendás művét kötelező mindenkinek legalább egyszer elolvasni!

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.