Hirdetés

Az Álmosvölgy legendája sorozat – Ismertető

|

Hirdetés

Ha elkezdenénk az utcán embereket faggatni arról, hogy mondjanak híres amerikai legendákat, történeteket, akkor a többségüket lehet, hogy azonnal sarokba szorítanánk. Ez pedig nem azért van, mert a bőség zavara állapota állna fenn, hanem épp ellenkezőleg: a felvilágosult emberek által alapított Amerika már nem volt olyan melegágya a fantázia gazdag történeteknek, mint mondjuk az ókori Görögország vagy Róma. Persze, ha jobban beleásnak az emberek a popkulturális élménytáruk mélyére, akkor eszükbe juthat a fej nélküli lovas legendája, ami messze a leghíresebb az amerikai rémsztorik közül. Ezt a történetet már többen is meglovagolták, legutóbb éppenséggel Tim Burton méghozzá Johnny Depp főszereplésével, de a Fox TV-csatorna gondolt egyet, és egy újabb film helyett egy sorozatot húzott fel a fej nélküli lovas köré.

SleepyHollow
A Foxnál értették a dolgukat, hiszen egy elcsépelt, kosztümös, 18. századi horror-kaland show helyett a jelenbe emelték a karaktereket: magát a fejetlen lovast, valamint Ichabod Crane-t, és az egészet még megtoldották egy FBI-ügynöknek készülő seriffpalántával, Abbie Millsszel. A fejetlen lovas felbukkanása a 21. században rosszul is elsülhetett volna, de a két főszereplőnek, Tom Mison és Nicole Beharie kettősének hála remekül vette az első szezont a Sleepy Hollow, avagy Az Álmosvölgy legendája. Mison nagyszerűen alakítja a „jövőbe” csöppent Crane-t, aki rendre rácsodálkozik a modern kor találmányaira, és az akcentusát is imádni lehet – ezért leginkább eredeti nyelven való megtekintésre ajánlott a sorozat. Beharie kisasszonynak már döcögősebben indult a pályafutása Sleepy Hollow-ban – mert hogy ez egy amerikai város neve is –, de végül Mison mellett ő is kiteljesedett a tévéképernyőn.
SLEEPY HOLLOW
Az élvezetes és izgalmas első évadot követően a folytatás már nem hozta az elvárt élményt, érezhető kreatív válság ütötte fel a fejét, amit sokáig csak a Rejtély szériából és a Gyűrűk Ura-filmekből ismert John Noble tudott ellensúlyozni. Amikor már kongatták a vészkorongot a sorozat felett, talán a sorozattörténet legnagyobb bocsánatkérésén estek keresztül a főszereplők, mindezt a képernyőn keresztül bele a néző arcába. Nagy bátorság kellett hozzá, de végül meghozta a gyümölcsét egy letisztult harmadik évad képében. A Sleepy Hollow legnagyobb erénye a már említett főszereplő pároson túl, hogy megismerteti a nézővel azokat a rémtörténeteket és legendás alakokat az amerikai történetből, akikről egyébként sosem hallanánk. Ha lehet mondani, egyfajta kultúrteremtési missziót vállal a sorozat, még ha nem is a legjobb (horror) közeget választja a befogadói ízlésvilágot illetően. Emellett pedig nem feledkezik meg a humorról sem, részben folytatva a Supernatural (Odaát) által kitaposott utat, ám Mison egészen más szintre emeli a Winchester-tesókra jellemző humorvilágot. https://www.youtube.com/watch?v=C3c3ViLQG3c Az Álmosvölgy legendája harmadik évadja alig pár hete startolt el, immáron új showrunnerrel, tiszta lapokkal, kvázi rebootolva önmagát, és csak a lényegi dolgokat meghagyva az első két felvonásból. Már az első részben tovább bővítették a sorozat történetvilágát, és ha lehet hinni a felfedett próféciának, akkor még bőven van muníció az alkotók tarsolyában a következő évadokat illetően. Hogy ez elég lesz-e arra, hogy a Sleepy Hollow-t évről évre megújítsák, az a jövő kérdése. Mindenesetre minden hibája ellenére szerethető darab a Sleepy Hollow, mivel abszolút egyedi ízvilággal bír, amivel manapság nem sok horror sorozat dicsekedhet el.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.