Hirdetés

Kibeszélő: Szellemkutyák

|

Az elhagyatott házba új család költözik, de vajon hogy fognak kijönni az új lakók az ott kísértő kutya-szellemekkel?

Hirdetés

A Netflix új sorozata igazi csemege lehet a kisebb-nagyobb gyerekeknek, főként azoknak, akik kedvelik a kiskutyákat és izgalmasnak találják a szellem-járta helyeket. A mese hangulatát és alapmotívumát tekintve egy picit a Casperre hajaz, ami pozitívum, hisz ki ne szerette volna annak idején a világ legbarátságosabb szellemét? A Szellemkutyák hangvétele bájos, és imádni valók mind a fizikai testben, mind a szellemként élő kutya-karakterek.

A film egy szellemidéző szeánsszal indul, a Maplecrest Manorban. A ház tulajdonosa, Madame Maples szeánszot tart, hogy megidézze a résztvevők korábban elhunyt háziállatait. Mindegyiküknél van egy-egy személyes tárgy, amely megkönnyítheti a szellemidézést: egy póráz, néhány kutyakeksz, egy puha pléd. Nem is sejtik, hogy miközben a gyertyafényben létrejön a mágikus kör, három valódi, élő kiskutya (Lewey, Chewey és Booey) leskelődik a sötétben.

Hirdetés

Kóbor kutyák mindhárman, akik rendre betörnek a környéken lévő, elhagyatottnak tűnő házakba, hogy elemózsiára bukkanjanak. Számukra is érdekes élmény a szeánsz, amikbe tudtukon kívül belerondítanak. A misztikus kör megszakad, így a "túloldalról", a szellemvilágból át tud jönni Grim, a gonosz szellem, egy villogó szemű hatalmas kutya képében. A szeánszvezetőt elnyelik a sötét erők, Grim pedig elszívja a három kiskutya életét, hogy ő fizikai testet ölthessen, majd magukra hagyja az ily módon szellemmé vált kicsiket.

A történet 30 évvel később folytatódik. Ez idő alatt évről-évre, pontosabban Halloweentől Halloweenig (mert csak ezen a napon nyílik meg újra a portál) a három kiskutya azért küzd, hogy visszafordítsa a varázslatot és visszaszerezze az eredeti testét, de mindig, minden új lakó megriad, amikor meglátja őket. Nem így az új lakók, a Hazel család tagjai, akik közül elsőként a gyerekek, Freddie és Mimi barátkozik össze a szellemkutyákkal.

A gyerekek új barátjukkal, Piperrel (aki Madame Maples unokája) úgy döntenek, hogy segítenek a kölyköknek visszaszerezni fizikai testüket, ám a terv sokkal nehezebb, mint amilyennek elsőre tűnik. Felbukkannak ugyanis a kétbalkezes amatőr szellemvadászok, Cleo és Edwin, akik olyanok, mint a Reszkessetek, betörők! béna bűnözői, és a nagyi varázskönyvét sem könnyű megfejteni. Azonban a gyerekek nem adják fel, így kalandból kalandba csöppennek, varázsolnak és tanulnak szellemkutya barátaik segítségével, akik nagyon megszeretik őket.

A CGI lehetne szebb, főleg amikor a kiskutyák beszélnek, de a gyerekek valószínűleg nem ilyen szemmel nézik a mesét, és a karakterek cukik, a kisértet-járta ház kellőképpen misztikus, a béna mellékszereplők viccesek, a rejtélyek izgalmasak. Pontosan annyi varázslat van ebben a sorozatban, amennyi a kisebb gyerekeknek tetszeni fog és ami odaszegezi őket a képernyőhöz.

A téma olyan szempontból is hálás, hogy a gyerekek a sorozatnak köszönhetően egy kicsit többet megtudnak az élet-halál körforgásáról, a szellemekről, a Halloweenről, a lélek halhatatlanságáról, a jó és rossz cselekedetekről és azok következményeiről. Persze nem tudatosan, csak a sorok közt olvasva, tanulságként leszűrve, egy-egy jeleneten át, de mégis, ez a sorozat lényegesen többet ad, mint a mai blőd mesefilmek jó része.

Grim félelmetes és rosszindulatú, önző és hazug: minden olyan tulajdonság megvan benne, amiről talán már a legkisebb korosztály is tudja, hogy nem jó, de vele éles ellentétben áll a gyerekek és a szellemkutyusok csapata, vagyis a jók. A fekete-fehér, vagyis a rossz-jó szembeállítása minden részben felbukkan, így a gyerekek a történet előrehaladtával egyre jobban szoríthatnak a jók csapatáért, akik hiába vannak többen, pontosan tudják, mágikus tudomány és megfelelő varázsigék nélkül egyelőre sokkal gyengébbek, mint a gonosz, aki hatalmas erővel rendelkezik. Izgalmas a varázskönyv, a sok mágikus rajz és szöveg, lebilincselő, ahogy a gyerekek kinyomozzák a múltbéli rejtélyt és próbálják legyőzni a gonoszt.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A sorozat összesen tíz rövid, 25 perces epizóddal mond el voltaképp egyetlen, ám annál szerteágazóbb, misztikus mesét, amelynek legfőbb tanulsága az, hogy sosem szabad feladni, mert a jó mindig elnyeri a végső jutalmát. Így a filmbéli gyerekek és kiskutyák története is - nem meglepő módon - happy enddel végződik.

Egyértelműen a kisebb (óvodás) és kisiskolás rétegnek fog tetszeni ez a sorozat, és azoknak a gyerekeknek, akiknek vannak kiskedvenceik, legyenek azok kutyák, cicák vagy hörcsögök. A kisgyermekes szülőknek is jó lesz ez a sorozat, mert pergős, vicces, kedves, és örülni fognak, hogy leköti a gyerekeiket, és annak is, hogy eztán könnyebb lesz majd mesélni a kicsiknek a túlvilágról és arról, hogy talán nemcsak egyszer élünk, és hogy a fizikai testünk csupán egy "ruha" a lelkünk számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.