Hirdetés

Pilot: The Tick

|

Az Amazon kísérlete a szuperhősös zsáner kiforgatására nem szippant rögtön magába, de érdemes lesz kitartani mellette.

Hirdetés

1986-ban egy 18 éves srác, bizonyos Ben Edlund a kreativitását és fantáziáját a maximum fokozatra pörgetve a New England Comics számára teremtett egy addig sosem látott szuperhőst, a Ticket, azaz a Kullancsot. Még bő negyed évszázaddal a szuperhősök filmes és sorozatos reneszánsza előtt jártunk, azonban Edlund már ekkortájt is meglátta a potenciált abban hogy görbe tükröt állítson a mainstreammé váló képregényekkel szemben.

Hirdetés

A Kullancs az isteni, halhatatlan, sebezhetetlen, stb. szuperhősök parafrázisa volt, aki egyszerre állította feje tetejére az egész zsánert, és figurázta ki azt. A '90-es években, amikor a képregény adaptációk gyökeret vertek az animációs sorozatoknál, a Kullancs is kapott egy háromévados lehetőséget a bizonyításra, de van az a mondás, miszerint a zsenik megelőzik a korukat. Edlund teremtménye is ilyen volt, és igazából a 2000-es években kapták fel ismét az animációs verziót - ami azóta kultstátusznak örvend -, amikor már szinte minden mesecsatornán különböző képregényhősök saját szériái mentek.

Az emberek besokalltak, és hirtelen meglátták mennyire pompásan ragadja meg a Kullancs karaktere a szuperhős dömping árnyoldalait és buktatóit. Ennek megfelelően készült élőszereplős változat is az előző évtizedben Edlund teremtményéből, de az szintén korainak bizonyult.

Most 2017-ben útjára indult egy újabb elképzelés, méghozzá az Amazon jóvoltából. A Pilotot még tavaly vetítették le, mire berendelte a cégóriás műsorszolgáltatói részlege a sorozatot, melyből le is adták az első évad első hat részét a napokban.

A Kullancsot jól jellemzi, hogy eddig mindegyik animációs vagy élőszereplős adaptáció másként vezette fel a "főszereplőt". Egyfajta anti-Joker figura ő, akit néha elmebetegként, néha okleveles hősként ábrázolnak, és ezt a tendenciát folytatta az új Tick is a Pilot alapján. Semmit sem tudunk meg a Kullancsról (Peter Serafinowicz), sőt, még a valódi létezésében is elbizonytalanodunk, hiszen egy mentálisan sérült srác, Arthur (Griffin Newman) szemszögéből látjuk az eseményeket - aki valójában a széria valódi főhőse.

Amiben brillírozik a Tick legelső része, hogy 25 perc alatt él a lehetőséggel, hogy megteremtse a diegetikus atmoszférát. Kapunk részletet Arthur és a Város múltjából, melynek különböző ösvényei homályba vesznek - ezek lesznek minden bizonnyal az első évadot átívelő főszál alapelemei, és Jackie Earle Haley gonosza miatt izgatottnak lehet maradni. Emellett megbarátkozunk a mindennapok ritmusával - a Tick világában egyáltalán nem szalagcímre kerülendő esemény, ha valaki meglát egy szuperhőst az utcán vagy a levegőben.

A "Szuperhősök Aranykora", mellyel bemutatják a sorozat jelenkorát, nagyszerű kiszólás a mi valóságunkra is, ahol már egyre kevésbé tud meglepődni az ember a vásznon vagy képernyőn látottak alapján. Mi nézők ugyanúgy hozzászoktunk a természet- és emberfeletti dolgokhoz, ahogy a sorozat lakói is - de ami még ennél is szembeötlőbb, az maguknak a szuperhősöknek a közönye. Ezt a vonulatot még éppen csak érinti a Pilot, de a folytatásban bizonyára nagyobb hangsúlyt kap, hiszen az animációs sorozat is erre épült: igazából a szuperhősök sidekickjei, segédei - akiket könnyű szerrel nézünk le a mainstream képregényekben, és azok adaptációiban - az egyetlenek, akik számára még van tétje az egész "jó a rossz elleni" harcnak.

A Pilotban nincs egyensúlyban a Kullancs fanyar humora az Arthur-szál komolyságával, ami még akárhogy elsülhet, de mivel egyfajta paródiáról van szó, a következő részekben több humoros jelenetsor is elvárható a sorozattól. Amit viszont mindenképp ki kell emelni, hogy akinek irritálja a szemét a "gagyi" CGI, azokat előre figyelmeztetnénk a szemkifolyás veszélyére!

A Tick Pilotjában felfedezhető a potenciál, hogy ez akár egy emlékezetes sorozat is lehet, ugyanakkor a cliffhangeren és az érdekes flashbacken kívül nem tud igazán maradandót nyújtani - azaz, ha hétről hétre érkezne az új rész, nem várnánk tűkön állva a következő kalandot. Szerencsére a most megjelent 6 rész bőven elegendő ahhoz, hogy eldöntse az ember, kitart-e mellette. Az évad maradék epizódjai jövőre kerülnek majd levetítésre, és a mostanihoz hasonló módon egyszerre lesznek kidobva az éterbe.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.