Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Robert Downey Jr.-ról

|

Még magának Vasembernek is lehetnek olyan dolgai, amiről eddig nem biztos, hogy tudtál, ezért összeszedtünk most belőlük néhányat.

Hirdetés

A cikket Robert Downey Jr. 55. születésnapja alkalmából frissítettük fel. 

Napjaink egyik legismertebb és legjobban fizetett színésze Robert Downey Jr., aki Vasemberként a Végjátékkal köszönt el a Marvel Filmes Univerzumtól. A színész már az 55. életévét tapossa, ennek apropóján pedig kicsit utánanéztünk a zseni, milliárdos, playboy és emberbarát életének, és összeszedtünk 10 érdekességet, amit nem biztos, hogy mindenki tudott róla.

Hirdetés

Így is hívhatták volna

Robert Downey Jr.-t ma könnyen Robert Elias néven ismerhetné a nagyvilág, hiszen az eredeti családnevük az Elias volt. Az apja, Robert Downey Sr. ugyanis New Yorkban látta meg a napvilágot, ekkor még Robert Elias néven, amit aztán az 50-es években megváltoztatott a mára már jól ismert Downey-ra. De hogy mi oka volt erre, azt máig sem tudni.

A színészet a mindene

Már kiskora óta színész akart lenni, ami később sem változott meg, ezért 17 éves korában otthagyta a kaliforniai Santa Monica középiskolát, hogy belevághasson a színészi karrierjébe. Azonban meg kellett tapasztalnia, hogy minden kezdet nehéz. New Yorkba költözött, és sokáig részmunkaidős munkahelyeken dolgozott, miközben azt kereste, hogyan is vethetné meg a lábát a színészvilágban.

A kezdetek

Elmondása szerint az apjának köszönheti, hogy megismerkedett a drogokkal, ami később annyi gondot okozott neki. Édesapja, Robert Downey Sr. egy underground filmes volt, aki szerepet adott a még kisgyermek fiának az 1970-es "Pound" c. filmben. Ennek a forgatásán adott egy marihuánát a kis Downey-nak...

A sötét évek

...emiatt aztán később rengetegszer keveredett bajba, és majdnem derékba tört a karrierje is. Többször börtönben is ült: először 1997-ben, 4 hónapra csukták le drogbirtoklásáért, majd 1999-ben 1 évet kellett börtönben lennie. Végül belátta, hogy ez így nem mehet tovább, és hogy megmentse karrierjét, elvonóra ment, melynek segítségével 2002-ben végleg legyőzte függőségét.

Kedveli a harcművészetet

Már az elvonó idején elkezdte gyakorolni a Wing Chun-t, ami a kung-fu egyik változata, miután pedig kijött onnan, kitartó munkával sikerült elsajátítania a harcstílust. Ebből merített erőt ahhoz, hogy végleg legyőzze káros szenvedélyeit, később pedig ahhoz, hogy ne legyen visszaeső drog- illetve alkoholfogyasztó.

Énekelni is tud

Bizony, jól olvastad, és nem is akárhogy, ugyanis még egy szólólemeze is van! 2004-ben adta ki a "The Futurist" nevű albumát a Sony-nál, melyben keverednek a pop, a jazz és a klasszikus zene elemei.

Nem teheti be mindenhova a lábát

A Vasember 2008-as Japán premierjére ugyanis majdnem nem engedték be a színészt a múltbeli jogi bűnei miatt. Miután órákon át kihallgatáson kellett részt vennie, végül hagyták, hogy belépjen az országba, de kikötötték, hogy amint elhagyta az országot, nem mehet majd vissza oda soha többé.

Ő az egyetlen színész, akinek a Saturday Night Live tagjaként Oscar-jelölése van

Az egyik legrégebb óta futó sorozat szereplőinek listája pont olyan hosszú, amilyen illusztris is, és annak ellenére, hogy Downey Jr. csak pár hónapig volt a részese, egy lapra került olyan nevekkel, mint Bill Murray, Eddie Murphy, Will Ferrell, Steve Martin, Dan Aykroyd, Billy Crystal, Chris Rock, Tina Fey, Mike Myers vagy épp Rob Schneider. Sőt, valamiben le is körözi az összes felsoroltat, hiszen máig ő az egyedüli SNL színész, aki Oscar-jelölést kapott a Legjobb főszereplő kategóriában (méghozzá 1993-ban a Chaplinben nyújtott alakításáért).

Magasított cipőt visel a forgatásokon

Az lehet, hogy Downey Jr. a legjobban fizetett színész Hollywoodban, de az biztos, hogy nem a legmagasabb. Az egyébként átlagosnak mondható 172 cm magasságú színész gyakran kerül szembe nála magasabb munkatárssal, és néhány rendező éppen emiatt sokszor arra kérte a színészt, hogy viseljen magasított sarkú és talpú cipőt, hogy kiegyenlítődjenek a magasságok. Először Guy Ritchie alkalmazta ezt a Sherlock Holmes forgatásán, ahol a Watsont alakító Jude Law is magasabb volt nála. Az elképzelés jó volt, a gyakorlatban azonban sok jelenetet kellett újravenni amiatt, mert a színész még nem szokta meg a cipőt, nem tudott benne megfelelően járni, ezért többször is elesett vagy épp megbotlott a kamerák zsinórjaiban. Emellett pedig majdnem az összes filmben, amiben Tony Starkot alakítja, szintén ilyen cipőt hord.

A Burger Kingnek köszönheti életét

Abban az időben, amikor a legjobban elhatalmasodott rajta a drogfüggőség, egy sorsfordító eset történt meg vele. A színész éppen úton volt valamerre a kocsijában rengeteg kábítószerrel, amikor hirtelen megéhezett és úgy döntött, behajt a legközelebbi Burger Kingbe. Ám ahelyett, hogy egy jóízűt étkezett volna, egy igen romlott húst szolgáltak fel neki. Miközben az étel okozta rosszullétet és kínt élte át, hirtelen látomása támadt, amelyben azt látta, hogy valami szörnyűség fog történni vele. Ekkor határozta el, hogy rendbe teszi az életét. Ennek állít emléket a Vasember 1-ben látható jelenet, amelyben a fogságból hazaérkezése után egy Burger Kinges sajtburgert fogyaszt.

+1 A cameo, melyről kevesen tudnak

Downey Jr. a Vasember-szerep mellett a legtöbbet minden bizonnyal Shane Blacknek köszönheti,  hiszen alkohol és drogproblémái után ő volt az a rendező, aki kvázi megmentette a karrierjét azzal, hogy megtette a Durr, durr és csók főszereplőjének. A színész pedig élt ezzel az utolsó utáni lehetőséggel, és egy nagyszerű filmben alakított emlékezeteset. A páros aztán később együtt dolgozott a Vasember 3-ban is, azt azonban valószínűleg kevesen tudják, hogy a Rendes fickókban is feltűnt, igaz csak egy cameo erejéig. Ő volt ugyanis Sid Shattuck pornóproducer, pontosabban annak a hullája, akibe a főszereplő Holland March (Ryan Gosling) karaktere botlik bele egy fa tövében. Ez a pár másodperces cameo annyira titkos volt, hogy még a stáblistában sem tüntették fel a nevét, és mivel a fél arcát egy hatalmas sérülés borította, nem csoda, hogy senki nem ismerte fel.

Ez lett volna hát a tíz (+1) érdekesség, amit összeszedtünk Robert Downey Jr.-ról, akit legközelebb remélhetőleg a Sherlock Holmes 3-ban is újfent láthatunk majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.