Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál a Reszkessetek, betörők!-ről

|

Idén 30 éves Chris Columbus klasszikusa.

Hirdetés

Minden bizonnyal nincs olyan, aki ne látta volna legalább életében egyszer Chris Columbus örökzöld klasszikusát, hiszen Magyarországon köztudottan nem múlhat el karácsony Kevin nélkül. Most azonban nem elsősorban az ünnepekre való hangolódásként kerül terítékre a kultfilm, hanem azért, mert idén 30 éve mutatták be a mozikban, amiről úgy illő, ha megemlékezünk pár izgalmas és remélhetőleg kevésbé közismert háttérinformációval.

Hirdetés

Több száz gyereket hallgattak meg a főszerepre

Chris Colombus a lehető legbiztosabbra akart menni, hogy megtalálja a tökéletes gyermekszínészt Kevin McCallister szerepére. Macaulay Culkin előtt közel 200 jelentkezőt hallgatott meg, beleértve a bemutatkozásokat tartalmazó videofelvételeketis. Mikor a több száz jelöltet követően meglátta Culkint, a rendező rögtön tudta, hogy megtalálta a nagybetűs Kevint.

Pesci nem ehhez szokott hozzá

Miután Danny DeVito, Robert De Niro és Jon Lovitz is visszautasította az egyik betörő, Harry szerepét, végül Joe Pesci kapta meg azt. A színész egyébként rendre elfelejtette, hogy egy családi filmben játszik, karaktere ideges kirohanásainál szava járása nem volt éppen családbarát. A rendező, Chris Columbus egészen egyedi megoldással állt elő, ugyanis azt tanácsolta, hogy Pesci az általa előszeretettel használt "fuck" szó helyett mondja azt, hogy "fridge", azaz "hűtő".

Culkin kontra Pesci

Ha már egyedi megoldásokról van szó, Joe Pesci azzal próbálta hitelesebb játékra sarkallni Macaulay Culkint, hogy szándékosan elkerülte a forgatáson, mert azt akarta, hogy a gyerek azt higgye, valójában is gonosz. Ha mindez nem lenne elég, a jelenetben, amikor Harry Lime megpróbálja leharapni a fiú ujját, Pesci kicsit túllőtt a célon, és valóban rendesen megharapta: Culkin a harapás okozta heget még most is az ujján viseli, szóval tényleg életre szóló "élményt" szerzett.

A tökéletes zeneszerző

Chris Columbus, aki később a Harry Potter-sorozat beindításán is együtt dolgozott John Williams-szel, nem is remélte, hogy sikerül megszerezni a világhírű komponistát a filmhez. Az eredetileg kiválasztott Bruce Broughton (Úton hazafelé 1-2) azonban hamar visszalépett a poszttól, az éppen szabad Williams pedig - miután látott egy rövid részletet a filmből - maga kereste fel a rendezőt. Döntése később olyannyira kifizetődött, hogy az akadémia a legjobb eredeti filmzenék és a legjobb eredeti dalok közé választotta be John Williams munkáját, illetve a Leslie Bricusse-szal közös Somewhere in My Memory-t az 1991-es Oscar-gálán.

Buzz barátnője, aki nem is nő

Biztosan emlékeztek arra a jelenetre, amikor Kevin kezébe akad egy fotó Buzz nem túl előnyös külsejű barátnőjéről. A kép valójában egy beöltöztetett és átmaszkírozott kisfiúról készült, mert a rendező nem akart egyetlen kislányt sem megbántani egy ilyen viccel. A hálátlan feladatot nem mellesleg az egyik stábtag, a művészeti vezető fia kapta:

A tarantula igazi volt

A Marvot játszó Daniel Stern beleegyezett, hogy egy igazi tarantulát tegyenek az arcára az ominózus jelenetben. A rémült kiáltást azonban már imitálnia kellett, mert attól megijedt volna az állat, szóval a hanghatás később került a képsor alá.

A biztonság mindenek előtt

A hatalmas pókot más fogta meg Kevin helyett az előbbi jelenetben, a rendező ugyanis hallani sem akart arról, hogy az akkor 8 éves Culkin veszélybe sodorja magát a felvételeken. Például a jelenetet, amelyben a betörők majdnem elütik a kisfiút, visszafelé vették fel. Ahol nem volt elég pusztán kameratrükköket alkalmazni, ott egy Larry Nicholas nevű dublőr vette át Culkin helyét, aki egyébként 30 éves volt.

Tartsd meg az aprót

Talán sokan próbáltátok meglelni IMDb-n azt a filmet, amelyből a szállóigévé vált "Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!" is származik, eredménytelenül. A Kevin kedvenc gengszterfilmjeiből származó részleteket ugyanis kifejezetten ezekhez a filmekhez forgatták le, miután a rendező alaposan tanulmányozta a zsánert. A Szennyes lelkű angyalokat egyébként James Cagney hasonló hangulatú filmje, a Mocskos arcú angyalok ihlette.

A valódi McCallister-ház

A McCallister-ház - ami azóta turistalátványossággá nőtte ki magát - Illinois államban, Chicagóban található, és a jelenetek nagy részét valóban odabent forgatták (amelyeket pedig nem, azokat a helyi gimnáziumban vették fel). Az ingatlan tulajdonosai, John és Cynthia Abendshien gyakran forró csokival kényeztették a stábtagokat, és 2012-ben nem kevesebb mint egymilliárd 585 millió dollárért adták el a házat. Inkább ne számítsd ki, hogy az mennyi forintban!

Téli látkép

A kilencvenes években még szóba sem jött mindent számítógépes technológiával megoldani, ezért a stáb több tonnányi viaszból és műanyagból készült, nagy mennyiségű havat szórt szét a ház körül, hogy megteremtsék a tökéletes karácsonyi látképet. A műhó egy részét a forgatás végeztével a chicagói Lyric Operának adományozták, annak színpadán a mai napig látható a télen játszódó darabokban.

"Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?"

Amellett, hogy a fenti sort Culkin csak improvizálta (az eredeti szövege a "Feladjátok? Elég volt a szenvedésből?" lett volna), valójában arra akartunk utalni, hogy lenne még itt egy kapcsolódó érdekesség. A Reszkessetek, betörők!-et egészen 1997 óta adja le Magyarországon minden egyes karácsonykor a tévé, 2011-ben ráadásul több mint ötmillióan látták, ami egy jóval nagyobb lakosságú országban is elképesztő nézettség lenne.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.