Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál a visszavonuló Michael Caine-ről

|

Katona, Cockney-akcentus, Michael Scott. Mi ebben a háromban a közös? A válasz: Sir Michael Caine.

Hirdetés

2023 októberét írunk: valakinek most lezárult a filmes pályafutása. Ő nem más, mint a 90 éves Michael Caine, aki már az ötvenes évek óta színészkedik, vagy a televízió képernyőjén vagy a filmvásznakon. Mintegy 130 film után azonban úgy döntött a színészlegenda, hogy leteszi a lantot, ám utoljára még láthatjuk a The Great Escaperben, ami egy öreg háborús veteránról szól, aki azért szökik meg a gondozóházból, hogy részt vehessen a D-nap évfordulóján.

Most összegyűjtöttünk tíz apró érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtatok eddig róla, hogy megemlékezzünk személyéről és filmes karrierjéről. (A lista nem rangsor.)

Hirdetés

1. Michael Caine, a haza szolgálatában

1952 és 1954 között a brit hadseregben szolgált Caine, sőt, a koreai háborúba is kivezényelték. Elmondása szerint ez a néhány év rendkívül meghatározó volt a számára, de katonaéveire mégsem elsősorban traumaként emlékszik vissza (azért voltak halálközeli élményei is, melyek mind a napig kísértik), hanem egy fontos lépcsőfokra az életében, ami a hovatartozás érzését erősítette meg benne.

2. Michael Scott vagy Michael Caine?

Caine eredeti neve Maurice Joseph Micklewhite, de miután belevágott a színészkedésbe, úgy döntött, hogy nevet változtat. Először a Michael Scott nevet vette fel (az Office-rajongók dörzsölhetik a tenyerüket), de Londonba költözését követően végül a Scott helyett a Caine mellett tette le a végső voksát, melyet példaképének, Humphrey Bogart 1954-es drámája, a Zendülés a Caine hadihajón ihletett. Hivatalosan azonban csak 2016 óta van Caine-ként bejegyezve.

3. A sörreklám

Karrierje hajnalán, még a Zulu előtti időszakban főleg sorozatokban vagy apróbb mellékszerepekben láthatták a nézők Caine-t, de emellett a reklámiparban is arcát adta a Watneys nevezetű sör promóciójához. Egy megfáradt katonát alakít, akinek a szomját, búját és baját egyvalami csillapíthatja: csak és kizárólag a Watneys.

4. Oscar bácsi

Talán az nem meglepő egyikünk számára sem, hogy Caine Oscar-díjas színész, hiszen tehetségét már elégszer bizonyította ahhoz, hogy ezt akár látatlanban is elhiggyük (Hanna és a nővérei, Árvák hercege). Azt már ugyanakkor kevesebben tudják, hogy a legjobb főszereplőnek járó díjat sosem kapta meg, hanem csupán jelölték ebben a kategóriában (Alfie és az 1973-as A mesterdetektív). A Hannah és a nővéreiben nyújtott alakításáért járó szobornak köszönhetően viszont elmondhatja magáról, hogy ő az egyedüli férfi színész, aki díjat kapott az Akadémiától egy Woody Allen-filmben.

5. Caine és az Arany Málna esete

Ha már díjak, maradjunk még kicsit a témánál. Akármilyen remek színész is Caine, sajnos őt sem kerülte el az Arany Málna-díj szele, bár annak azért örülhet, hogy mindkét esetben egy jelöléssel megúszta. Az egyiket a Rémségek szigetéért, a másikat pedig a ma már kultstátusznak örvendő Gyilkossághoz öltözve című filmben nyújtott teljesítményéért kapta. Szerintetek megérdemelt volt?

6. A tesó

Bár a rivaldafény most a karrierjére pontot tevő Michaelön van, érdemes említést tenni öccséről, Stanleyről, aki szintén színészként praktizált. Nyilván nem lett olyan híres, mint fivére, de nem elég, hogy egyazon szakmát űzték, még három közös filmjük is készült, melyekben mindketten feltűnnek. A három film: az 1967-es Egymilliárd dolláros agy, majd a két évvel később bemutatott Piszkos játék és Az olasz meló.

7. Az étterem

Caine nemcsak a színpadon vagy a filmvásznon próbálta ki magát, hanem vállalkozóként is belevágott egy s másba. A vendéglátóiparban tette le még a névjegyét, mégpedig a Langan's Brasserie étterem társtulajdonosaként Peter Langan oldalán. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


8. Találkozás John Wayne-nel

A westernfilmek fenegyereke számtalan színész életére volt nagy hatással, így Michael Caine-ére is. Egyszer, amikor a Beverly Hills Hotelben találkoztak, ellátta néhány velős tanáccsal a fiatal színészt a jövőre nézve. Például felhívta a figyelmét arra, hogy beszéljen lassan és ne túl sokat, valamint a lelkére kötötte azt is - egy kicsit kevésbé szofisztikált módon -, hogy sose viseljen bőrcipőt, különben ha egyszer valaki felismeri őt egy wc-ben folyóügyeinek intézése közben, felé fordul, majd kapni fog a drága lábbeli is abból, amiből nem kéne… Karriertanács a javából!

9. Austin Powers ihletője

Készült a hatvanas években (egészen pontosan 1965-ben) egy brit kémfilm (készültek később folytatások is), Az Ipcress ügyirat, melyben Michael Caine formálja meg a főszereplő Harry Palmert, akiről néhány évtizeddel később Mike Myers Austin Powers küllemét másolta le. Talán nem véletlen, hogy Caine szerepet is kapott a franchise harmadik részében, az Aranyszerszámban.

10. Az a bizonyos Cockney akcentus

Caine-t sokszor nevezik a Cockney-színésznek a kiejtése miatt, de a színész annyira nem rajong ezért a "titulusért". Egy interjújában elmondta, hogy nagy megkönnyebbülést jelentett számára, amikor kiment Amerikába, mert ott végre nem az akcentusa miatt emlegették őt, hanem inkább az volt a perdöntő, hogy tud-e színészkedni vagy sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.