Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Al Pacinóról

|

80 éves lett minden idők egyik legnagyobb színészlegendája, ezért úgy gondoltuk, hogy születésnapja alkalmából illene összegyűjteni róla néhány érdekességet.

Hirdetés

Mi újat is lehetne mondani egy olyan nagyszerű színészről, mint Al Pacino? Hiszen ahogyan azt szülinapi köszöntőkben is írtuk, karrierje során volt ő már szinte minden: edző, filmproducer, beépített nyomozó, maga az Ördög, munkamániás rendőr, bankrabló, zenei producer, befolyásos szakszervezetis, még befolyásosabb gengszter, a legbefolyásosabb maffiafőnök, egyszer vakon csapta a szelet a hölgyeknek és járta a tangót, egy ízben pedig úgy gondolta, övé az egész világ és benne minden gramm kokain. Megannyi emlékezetes szerep, megannyi emlékezetes film. De talán még róla is akad olyan érdekesség, amit nem mindenki tudott. 

Hirdetés

Fiatal kora óta magára van utalva

Pacino egészen fiatalon, 17 évesen otthagyta a középiskolát, amivel akkora csalódást okozott az anyjának, hogy el kellett költöznie a családi házukból. Hogy finanszírozni tudja kezdeti színészi karrierjét (és hogy ne haljon éhen), gyakorlatilag mindenféle munkát elvállalt, ami csak elé került: volt kifutófiú, portás, pincér-segéd, cipőpucoló, postatisztviselő és egy magazin irodai alkalmazottja is. 

Legendássá vált szerepeket is utasított vissza

Annak ellenére, hogy filmográfiája tele van ikonikus szerepekkel, karrierje során így is akadtak olyan megkeresései, amiket visszautasított, de azok később híres karakterekké váltak. Ezek közé tartozott Roy Neary karaktere a Harmadik típusú találkozásokból, Ted Kramer a Kramer kontra Kramerből, de Han Solo is ő lehetett volna a Csillagok háborújában, Walter E. Kurtz ezredes az Apokalipszis mostban vagy Mr. Kovic a Született július 4-énben. 

Egyik híres mondatát improvizálta

Bár karrierje tarkítva van rengeteg ikonikus és sokat idézett mondatokkal, mégis akad olyan köztük, ami nem volt előre megírva. Az 1975-ben debütált Kánikulai délután című film egyik híres jelenetében Pacino karaktere az "Attica!" szót kiabálja. Ez azonban nem szerepelt a forgatókönyvben. Pacino később elmondta, hogy erre a cselekedetre a rendezőasszisztens Burtt Harris inspirálta a forgatás során, aki sok jó tanáccsal látta el őt.

Sérülések A sebhelyesarcú forgatásán

Pacino néhány súlyos sérülést szenvedett el a film munkálatai során. Michelle Pfeiffer egyszer véletlenül megdobta üvegszilánkkal őt az egyik jelenetben, amely csúnyán megvágta, míg a film végi lövöldözős jelenet forgatása során Pacino a csövénél fogva emelte fel a gépfegyvert, amelyet pár pillanattal ezelőtt még tüzelésre használt. A cső persze tűzforró volt, az így keletkezett égési sérülés pedig annyira súlyosnak bizonyult, hogy a munkálatokat két hétre le is kellett állítani, amíg a színész felépül belőle.

Az Oscar és Pacino

Al Pacinót karrierje során nyolcszor jelölték a legrangosabb filmes díjra, azonban idáig csak egyszer sikerült elnyernie azt: az 1992-es Egy asszony illata című filmben nyújtott teljesítményéért a Legjobb férfi főszereplő kategóriában ítélték neki oda az Oscart. A többi főszereplős jelölése között szerepel a Serpico, A keresztapa II., a Kánikulai délután és Az igazság mindenkié, míg A keresztapában, a Dick Tracy-ben, a Glengarry Glen Rossban és Az írben nyújtott alakításáért a Legjobb férfi mellékszereplő kategóriában kapott jelölést. Pacino emellett rekordernek is mondhatja magát: azon kevés színész közé tartozik, akit kétszer is jelöltek ugyanazért a karakter megformálásáért (Michael Corleone A keresztapa első két részében), valamint 1992-ben két különböző szerepért két külön kategóriában is jelölve lett az Oscarra (Egy asszony illata, Glengarry Glen Ross).

Nem sokon múlott, hogy kirakják A keresztapából

Coppola nagyot kockáztatott, amikor Pacinót választotta ki Michael Corleone szerepére, hiszen akkoriban a színész még ismeretlennek számított Hollywoodban. Olyan nagyágyúk álltak sorban a szerepért, mint Warren Beatty, Robert Redford vagy Jack Nicholson, a rendező azonban mégis a kezdő Pacinónak szavazott bizalmat. Ez a döntés pedig kezdetben nem tetszett a film producereinek, akik sokáig nem voltak megelégedve a színész munkájával, és már azon gondolkodtak, hogy kiteszik a filmből és mást tesznek a helyére. Ekkor azonban jött a Louis étteremben játszódó jelenet, amely nem csak Corleone, de Pacino életében is fordulópont lett. A színész olyan nagyszerűen és meggyőzően játszott a jelenetben, hogy sikerült meggyőznie a producereket arról, hogy ő a legjobb választás a szerepre. A többi pedig - ahogyan mondani szokás - már történelem.

Problémák A keresztapa II. munkálatain

Sokan minden idők legjobb folytatásának tartják A keresztapa második részét, ám azt talán kevesen tudják, hogy rengeteg konfliktus tarkította a munkálatokat, és egy ideig úgy tűnt, hogy lehet el sem készül a film. Pacino kezdetben hatalmas fizetésemelést követelt magának, majd miután azt sikerült kiharcolnia magának, a forgatókönyvbe is belekötött, mert nem tetszett neki. Még a forgatás előtt megüzente ezt az ügyvédeivel, és azt mondta, hogy ha nem írja át a rendező, akkor őt el is felejthetik, meg sem fog jelenni a forgatáson. Coppola ezért aznap egész éjjel a könyv átírásán dolgozott, amelybe aztán már Pacino sem kötött bele. Ám a munkálatok alatt is állandóan panaszkodott, hogy milyen lassú Coppola, fennhangon kiabált és azzal is fenyegetőzött, hogy kilép. Eddig azonban szerencsére nem fajultak el a dolgok.

Két New York-i színész meséje

Még a filmekben is ritkán fonódik össze annyira két ember élete és karrierje, mint Pacinónak és Robert DeNirónak. Mindketten olasz-amerikai szülők leszármazottai, akik New Yorkban születtek az 1940-es években. Karrierjük ugyanúgy a '70-es években indult be, amely azzal kezdődött, hogy egy akkor ismeretlen DeNiro lecsúszott Michael Corleone szerepéről egy másik ismeretlen színész, Al Pacino miatt. Később aztán mindketten főszerepet játszottak A keresztapa II-ben, de egyetlen jelenetben sem szerepeltek közösen. Erre egészen 1995-ig kellett várni, amikor Michael Mann elkészítette a Szemtől szemben című filmet. Később aztán együtt szerepeltek a 2008-as A törvény gyilkosában, valamint a 2019-es Az írben is. 

A négy éves száműzetés

A színész egyszer úgy döntött, hogy egy időre visszavonul a filmekben való szerepléstől. Erre azután szánta el magát, hogy 1985-ben elkészült karrierjének egyik legnagyobb bukása, az Amerika fegyverben című film, melynek már a forgatása is katasztrófa volt: egy vihar elpusztította a díszleteket és a felszerelés egy részét, ráadásul az időjárás következtében Pacino egy tüdőgyulladást is összeszedett. Ha pedig ez még nem volna elég, a forgatókönyvet is rengetegszer átírták a munkálatok során, emiatt a történet követhetetlenné vált, amit már senki nem tudott megmenteni. Nem csoda hát, hogy a film hatalmas kritikai és pénzügyi bukta lett, Pacino pedig egy ideig a színház világába menekült vissza, ahonnan csak 1989-ben tért vissza.

Egy igazi nőcsábász

Bár a színésznek rengeteg kapcsolata volt élete során, sosem házasodott meg. Ám ennek ellenére három gyereke is van: a legidősebb lánya (Julie Marie) a Jan Tarrant színi-oktatóval folytatott korai kapcsolatából származik, rajta kívül pedig ikrei is vannak (Anton és Olivia) Beverly D'Angelo színésznőtől, akivel 1996 és 2003 között volt együtt. Szorosabb kapcsolat fűzte továbbá Jill Clayburgh-hez, Carole Mallory-hoz, Debra Wingerhez, Carmen Cerverához, Kathleen Quinlanhez, tíz éven keresztül volt a barátnője a nála 36 évvel fiatalabb argentin színésznő, Lucila Solá, valamint két évtizeden át volt egy se veled, se nélküled viszonya Diane Keatonnal is, akit még a Keresztapa forgatásán ismert meg.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség a színész gazdag karrierjéből. Pacinót most az Amazonos Hunters sorozatban nézhetik a rajongók, legközelebb pedig az Axis Sally című történelmi drámában, valamint Shakespeare King Lear drámájában láthatjuk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.