Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Ben Stillerről

|

A színész születésnapja alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet róla.

Hirdetés

Ma ünnepli 55. születésnapját Hollywood egyik nagy humoristája, Ben Stiller, akinek bár munkássága sokakat megoszt, az tagadhatatlan, hogy ért a poénokhoz. Számtalan klasszikus fűződik a nevéhez, jeles napja alkalmából pedig úgy gondoltuk, hogy összeszedünk az életéről és eddigi pályafutásáról néhány érdekességet, amit nem biztos, hogy mindenki tudott róla.

Hirdetés

A szülei is showbizniszben utaztak

Azt sokan tudják, hogy Ben Stiller apja, Jerry Stiller is színész, aki olyan szitkomokban szerepelt, mint a Seinfeld (ebben Frank Constanzát alakította), vagy a Férjek gyöngye (ebben pedig Arthur Spoonert), de feltűnt például a Zoolanderben is, mint Derek Zoolander ügynöke, Maury Ballstein. De azt már valószínűleg sokkal kevesebben, hogy Stiller anyja, Anne Meara is elismert színésznő volt. Noha ő sajnálatosan 2015-ben elhunyt, szép örökséget hagyott maga után - négyszer jelölték ugyanis Emmy-díjra, egyszer Tony-díjra, és egy ízben elnyerte az Írók Szakszervezete (Writers Guild) díját is. A két szülőnek még egy közös komédiája is volt a '60-as években Stiller and Meara címen, így nem csoda, hogy a fiuk is hasonló pályán vetette meg a lábát Hollywoodban.

Legyőzte a rákot

Stiller néhány évvel ezelőtt árulta el, hogy átesett egy műtéten, amely során csúcstechnológiás robotok segítségével egy agresszív tumort távolítottak el a prosztatájából. A színész később elmondta, hogy szerencsésnek érzi magát, hogy ilyen gyorsan sikerült legyőznie a betegséget. Ugyan a mai napig szenved a műtét néhány mellékhatásától, de szerencsére a tumor azóta sem jött vissza.

Vogue díszlet

Stiller egyik leghíresebb filmje a Zoolander, a trendkívüli, ami nem csak hihetetlenül vicces egy alkotás, de egy jó része valóságos is. A nyitójelenet, amelyben Az Év Férfi Modell-díj nyertesét ismertetik, egy igazi divatbemutató eseményen forgatták le - a 2000-es VH1/Vogue Fashion Awards-on.

Elbukott szerepei

Amikor Will Ferrell és Adam McKay A híres Ron Burgundy legendáját írták, a forgatókönyv utolsó oldalára írták fel a fontosabb szerepekre a szerintük legjobb választásokat. Brian Fantana megformálására pedig mindketten Ben Stillert nézték ki, akinek azonban végül a zsúfolt munkarendje miatt már nem fért bele még egy nagy szerep (2004-ben ugyanis a színész 5 filmben is főbb szerepet játszott), ezért Paul Ruddra esett a választásuk. Stiller végül mégis feltűnt a filmben, egy teljesen váratlan és zseniális cameo erejéig. Stiller emellett főszerepet kapott volna az el nem készült Szellemirtók 3-ban, és ő lehetett volna Willy Wonka a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyárban is, ám végül Johnny Depp kapta meg a szerepet.

Kidobós

Bár a Kidobós: Sok flúg disznót győz mára már a színész egyik klasszikusa, Hollywood eleinte nagyon nem kért a projektből. A nagyobb stúdiók egyikét sem érdekelte a film, és miután Stiller produkciós cége, a Red Hour Productions vásárolta meg, továbbra is küzdöttek a film munkálataihoz szükséges pénz megszerzésével. Végül a Fox állt be a projekt mögé, de csak azután, hogy a stábot és a színészeket komoly bércsökkentésre késztették.

Szupergyors fények

Az Apádra ütök autóüldözéses jelenete valójában azért jött létre, mert az utcai szemaforlámpák valóban olyan gyorsan váltottak színt. A forgatókönyvírók ezért direkt hozzáigazították a jelenetet, hogy illeszkedjen a valósághoz, vagyis semmiféle trükköt nem használtak a vágás során.

Kék Acél

A híres Kék Acél nézés nem csak Zoolander, de egyben Ben Stiller hivatalos arckifejezése is. A gag inspirációja a való életből származik, a színész ugyanis minden egyes alkalommal, amikor a tükör előtt van, ezt az arcot vágja. Csak azután jött rá arra, hogy az arc inkább nevetséges, mintsem komoly és csábító, hogy a felesége felhívta rá a figyelmét.

Egy helyen be is tiltották a Zoolandert

Sokszor feszegette a határokat a film, de az egyik jelenet annyira rizikósra sikeredett, amivel már átléptek egy határt. Legalábbis a maláj kormány szempontjából, akik nehezményezték, hogy nem csak a maláj miniszterelnök életére, de annak meggyilkolására is rengeteg utalást tartalmaz. Malajziában ezért alkalmatlanná nyilvánították a közönség számára a filmet, és betiltották a bemutatóját is. 

Megrendezhette volna a Good Will Huntingot

Ez csak pár éve derült ki, de annál nagyobb visszhangot kapott. Egy interjú során megkérdezték Stillertől, hogy van-e olyan dolog az életében, olyan döntés, amit nagyon megbánt, a színész pedig elárulta, hogy karnyújtásnyira volt attól, hogy megrendezze a Good Will Hunting című alkotást, azonban végül visszautasította ezt a lehetőséget, mivel fogalma sem volt arról, hogy ki az a Ben Affleck és Matt Damon:

Emlékszem, az ügynököm elküldte nekem a film forgatókönyvét, én pedig csak annyit kérdeztem: Kik ezek a srácok, Affleck és Damon? És miért kötődnek ennyire ehhez a projekthez? Köszi, de nem kérek belőle!

A filmet így végül Gus Van Sant rendezte meg, a film kritikai elismeréseit figyelembe véve pedig megértjük Stiller bánatát, de talán így volt a legjobb, hiszen kitudja, mi lett volna a filmből az ő rendezésében. De ezt már sosem tudjuk meg.

Trópusi villám

A Trópusi vihar kétségkívül Ben Stiller egyik legjobb filmje, a film címét azonban nem a levegőből húzták elő; az Egyesült Államok hadseregének 25. gyalogos hadosztályának "Tropic Lightning" becenevén alapult. A divíziót 1941-ben hozták létre, és a mai napig aktív. Számos film készült már erről a hadosztályról, hiszen ők szerepeltek Oliver Stone: A szakasz, valamint Terrence Malick: Az őrület határán című filmjében is, és több híresség is szolgált a divízióban, mint például maga Oliver Stone, vagy épp Ice-T.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.