Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Christopher Lambertről

|

A hegylakó, akit senkinek nem kell bemutatni.

Hirdetés

Tegnap ünnepelte hatvanötödik születésnapját a francia gyökerekkel is rendelkező Christopher Lambert, aki hosszú karrierje során a dzsungel fiaként, a halhatatlan hegylakóként, valamint a Mortal Kombat jól ismert hőseként is szórakoztatta már a nagyérdeműt az elmúlt néhány évtizedben. Születésnapja alkalmából összeszedtünk nektek tíz olyan kisebb-nagyobb érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtatok Christopher Lambert egészen kalandos életéről. 

1. Európában töltött gyermekkor

Christopher Lambert 1957. március 29-én látta meg a napvilágot a New Yorkban található Long Island-i Great Neckben. Családja azonban mindössze kétéves korában maga mögött hagyta az Egyesült Államokat, ugyanis francia származású édesapja ENSZ diplomataként ekkoriban Svájcban teljesített szolgálatot. Az ifjú Christopher itt aztán tanulmányait genfi magániskolákban végezte. A Svájcban töltött gyermekkori évek után azonban 16 éves korában Párizsban találta meg otthonát, ahol több mint két évig a Conservatoire de Paris-ban, avagy másnéven a Párizsi Konzervatóriumban tanult színészetet. 

2. Tarzan szerepétől Luc Bessonig

Színészi karrierje az 1970-es évek végén vette kezdetét, mikor is olyan francia filmek kisebb mellékszerepeiben vállalt szerepet, mint a Ciao, les mecs', a 'Le bar du téléphone', az 'Une sale affaire', a 'Douchka' vagy a 'Légitime violence'. Az áttörésre azonban egészen 1984-ig kellett várnia, mikor is végre megkapta élete első komolyabb főszerepet a később három Oscar-díjra jelölt Tarzan, a majmok ura című moziban. Egy évvel később Luc Besson Metró című rendezésében bukkant fel, ahol egy a hatóságok által körözött személyt alakított, aki a párizsi metróalagutakban igyekezett menedékre lelni üldözői elől. Az itt nyújtott meggyőző alakításáért később Franciaország egyik legrangosabb filmművészeti díját, az 1976 óta kiosztott Césár-díjat vehette át a legjobb színésznek járó kategóriában. 

3. Hűen a francia gyökerekhez

Kevéssé ismert, apró érdekesség, de a francia nyelvterületeken bemutatott amerikai filmjeiben a szélesebb közönség által ismert Christopher helyett az eredeti születésekor kapott keresztneve lett feltüntetve, ami nem más, mint a Christophe.

4. Horrorfilmes ízlésére abszolút nem lehet panasz

Örök kedvenc horrorfilmjei között nem meglepő módon több olyan mai napig klasszikusként emlegetett horrorfilmet találhatunk, mint amilyen az 1980-as Ragyogás, az 1968-as Rosemary Gyermeke, az 1981-es Gonosz halott, vagy az 1987-as John Carpenter-féle Halloween: A rémület éjszakája.

5. James Bond után a Halálos fegyver franchise sem jött össze neki 

John Glen bár eredetileg őt nézte ki 1987-es James Bond mozija, a Halálos Rémületben főszerepére, viszont Lambert az akcentusa, illetve nem igazán acélos angol tudása miatt végül sajnos nem tudta megcsípni a 007-es titkosügynök szerepét, amit így végül Timothy Dalton szerzett meg magának. Szintén még ugyanebben az esztendőben történt, hogy Lambert visszautasította Martin Riggs figuráját a Halálos fegyverből, amely ezután Mel Gibson kezei közt landolt. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


6. Számára az általa játszott karakterek érzései a legfontosabbak 

"Még a színtiszta akciófilmekben is mindig igyekszem megtalálni az érzékeny oldalát a karaktereimnek. Amikor elolvastam a Hegylakó szövegkönyvét, akkor leginkább a történet romantikus szála volt az, ami megfogott engem benne. Azon belül is ennek a karakternek az örökké tartó fájdalma, melyet egyes egyedül kell hordoznia, amiért halhatatlanságából kifolyólag kénytelen végignézni, ahogyan a szerettei a szeme láttára egymás után meghalnak."

7. Kezdetben csak valódi kardokkal volt hajlandó dolgozni 

Christopher Lambert eleinte jócskán megnehezítette a stáb dolgát a Hegylakó 2. forgatása alatt, mikor is kijelentette, hogy a hitelesség miatt ő csak valódi kardokat vesz a kezébe a munkálatok során. A szokatlan, ám érthető megfontolás viszont igen hamar több csúnya balesethez vezetett, amiben Lambert egy állkapocs törésen és az egyik ujján csontig hatoló vágáson kívül szerencsére nem sérült meg komolyabban. Ezek után természetesen beleegyezett abba, hogy inkább mégis a kellékekként használt műanyag kardokat használja. 

8. A Hegylakó francia változatában saját magát szinkronizálta 

Mindenki örül annak, ha ugyanazért a munkáért több pénz üti a markát. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy az eredetileg francia anyanyelvű Lambert, a film francia szinkronjában is részt vett, ahol természetesen saját magának kölcsönözte a hangját. 

9. Tökéletesen tisztában van a korlátaival

"Talán hiba ezt így nyíltan beismerni, de színészként pontosan tisztában vagyok a saját határaimmal, hogy szakmailag mire vagyok képes és mi az, amire nem. Robert De Niro szinte bármit meg tud csinálni. Én nem. Bár folyamatosan igyekszem fejleszteni a színészi képességeimen, pontosan tudom magamról, hogy én a fantasy és az akciófilmes zsánerben vagyok a legjobb." 

10.  Sean Connery-vel való barátságának lett egy vicces mellékhatása 

Lambert és Connery a Hegylakó forgatásán kötött életre szóló barátságot egymással, aminek eredményeképpen a két színész már a kamerák leállása után is csak az említett filmbéli karaktereik nevén szólították egymást ahelyett, hogy visszatértek volna a civil életben használt megszólításukhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.