Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál David Duchovnyról

|

Mindegy, hogy film, zene vagy írás, mindegyikben megállja a helyét.

Hirdetés

Hatvan éves lett a leginkább Fox Mulderként ismert David Duchovny, aki 2 Golden Globe-díjat is magáénak tudhat. Televíziós szerepei mellett (Kaliforgia, X-akták, Twin Peaks stb.) olyan filmekben láthattuk, mint a Zoolander, az Evolúció, a Beethoven, és még a Chaplinben is feltűnik. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk róla tíz érdekességet.

Hirdetés

A legjobbak is hibáznak

1987-ben feltűnt a Löwenbräu egyik reklámjában. Azonban nem ez volt az egyetlen, és nem is a legemlékezetesebb sörreklámja. 2014-ben az orosz Siberian Crown nevű sör reklámjában volt főszereplő, ahol arról elmélkedik, milyen lett volna, ha vezetéknevéhez híven Oroszországban születik és nevelkedik fel. A reklám megjelenése után kénytelen volt magyarázkodni: pár hónappal korábban még ukránnak vallotta magát, és a 2014 tavaszán kirobban kelet-ukrajnai háború kellős közepén sokaknak ellenérzése támadt a kijelentések és a hirdetés kapcsán. Bár Duchovny egyértelműen elhatárolódott ettől, követői közül sokan úgy vélték, a reklámban való szereplése politikai állásfoglalás az oroszországi ideológiák mellett.

Ragaszkodás

Egyszer az X-akták stábjának Vancouverből vissza kellett települni Los Angelesbe, mivel David nem volt hajlandó messzire utazni akkori felesége, Téa Leoni mellől.

Nem (így) lett milliomos

Részt vett 2000-ben a Legyen Ön is milliomos! sztárokat felvonultató évadában. A 15 kérdésből 13-at jól válaszolt meg, vagyis 250 000 dollárt nyert volna, de a következő választ elrontotta, így 32 000 dollárral távozott. Ti tudnátok, melyik film végződik ezzel a mondattal: "You be careful out there among them English!"? *

Tágas az érdeklődési köre

Nagy rajongója A keresztapa című filmnek, milliószor látta. Imád olvasni, kedvencei Elmore Leonardtól a Bandits, Thomas Pynchontól a V, Sam Shepardtől a Seven Plays, Garry Shandlingtől a Confessions of A Late Night Talk Show Host és Norman Mailertől A hóhér dala. Maga is írt könyveket Bucky F*cking Dent, Miss Subways és Holy Cow címmel. Utóbbi Szent tehén néven magyarul is megjelent. A zenei ízlését tekintve a The Rolling Stones, a The Black Crows, a Sly and the Family Stone, a hetvenes évek funkja és a diszkó zene tartozik a kedvencei közé. Saját zenekara van, 2015-ben adták ki első stúdióalbumukat Hell or Highwater címmel, 2019-ben pedig Magyarországon is koncerteztek.

Szex a lelke mindennek?

2008 augusztusában Duchovny bejelentette, hogy önként rehabilitációra vonul, hogy kezeltesse szexfüggőségét, mivel betegsége miatt megromlott Téa Leonival a kapcsolata. Könnyen következtethetnénk arra, hogy szívesen vállal szexjeleneteket. Kijutott neki belőlük bőven a Kaliforgia felvételeinél, legyenek azok túlfűtöttek vagy humorosak, de érdektelennek semmiképp nem neveznénk őket. Ezzel szemben David szerint szexjelenetet forgatni rendkívül unalmas, legalábbis az E! News egyik interjújából ez derül ki.

Mi lapul a szoknya alatt?

Apai ágról ukrán/orosz (továbbra sem tisztázott, végső soron melyik) felmenőkkel rendelkezik, anyai részről pedig skót vért örökölt. Utóbbira felettébb büszke, többször jelent meg kiltben, vagyis tradicionális skót, térdig érő férfi szoknyában különböző nyilvános eseményeken. Régi hagyomány, hogy a kilt alatt nem viselnek alsóneműt, ezért találgatásra adott okot a The Larry Sander Show-ban Davidről készült fotó, amin mintha elfelejtette volna, hogy nem nadrágban van, és laza terpeszben ül. A felvétel nem túl jó minőségű és elég távoli is, így nehéz megállapítani, tartotta-e magát a hagyományokhoz vagy sem, mindenesetre a vélemények megoszlanak.

Sokoldalú

Eddig is tudtuk, hogy multitálentum, de a regényírásnál és az éneklésnél még tovább ment. Azon túl, hogy a Kaliforgia című sorozatban elvállalta a főszerepet, néhány epizódot ő maga rendezett. Csakúgy, mint az X-aktákban, ezen felül a Hazafutás és a Hollywoodi buli című részek forgatókönyvét ő írta, és még jó pár alkalommal Chris Carterrel közösen vetettek papírra történeteket. David a GQ-nak elmondta, a Kaliforgia írása sosem izgatta túlzottan, nem érezte annyira magáénak Hank Moody karakterét, hogy őszintén az ő hangján szólaljon meg. Muldernek írnia sokkal könnyebb volt.

Mimika

Egyszer elment egy Calvin Klein meghallgatásra, ahol fehérnemű modelleket kerestek, de nem kapta meg a munkát. Úgy írta le a történteket, hogy egy padlásszobában voltak, legalább harminc fiatal férfi volt ott alsógatyában, és mind nagyon izgultak. Feltehetően rajta látszódott legjobban, mert rászóltak, hogy ne vágjon arcokat. Azzal magyarázta a grimaszokat, hogy önkéntelenül csinálja a feszültség miatt. Kihagyott ziccer, ki ne lenne kíváncsi egy X-akták témájú kollekcióra?

Titokzatos tetoválás

A gyűrűsujján található egy "AYSF" feliratú tetoválás, aminek jelentését még nem sikerült a rajongóknak megfejteni. 2007-ben csináltatta Téa Leonival közösen a házassági évfordulójuk alkalmából, de hogy minek a rövidítése, arra nem derült fény. Egy valami biztosan közre játszott: Davidnek fémallergiája van, emiatt nem tud jegygyűrűt hordani.

Eltérő méretű pupillák

Chris Carter mesélt arról, hogy Duchovny kosárlabdázás közben megsérült, aminek következtében az egyik szemének pupillája nagyobb, mint a másik. Mikor elkezdték forgatni az X-aktákat, szemcseppel korrigálták a rendellenességet. A vállalkozó szellemű rajongóknak ez igazi felhívás: vajon találni-e olyan képkockát a sorozatban, ahol mégis látszik a különbség?

*Peter Weir: A kis szemtanú (Duchovny Mel Gibsontól A rettenthetetlent jelölte meg.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.