Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Dustin Hoffmanról

|

Nem sokaknak sikerül már éltükben legendává válniuk. Dustin Hoffman viszont azon kevesek egyike, akinek a neve hallatán egymást félrelökve tódulnak előre a fejünkben a filmes emlékek.

Hirdetés

Mielőtt belekezdünk az életrajzba, érdemes megnézni, milyen korba is született bele Hollywood aranykorának kiemelkedősége.

A harmincas évekre szorult helyzetbe került az Egyesült Államok gazdasága. A túltermelés miatt bekövetkezett világválság szó szerint elsöpörte az akkori elnököt, Herbert Hoovert, aki bár újraindult a választáson, hatalmas vereséget szenvedett Franklin D. Roosevelt ellen. Az új elnök meghirdette az új gazdasági-társadalmi irányvonalat, és kemény kézzel rendbe tette a megroppant amerikai gazdaságot. Elnökségének sikerét mutatja, hogy gigászi fölénnyel másodjára is megválasztották.

Hirdetés

Roosevelt második elnökségének második évében, egy felfelé ívelő, egyre erősebb Amerikába született meg 1937. augusztus 8-án Dustin Hoffman. Szülei a gazdasági világválság alatt, a harmincas évek elején költöztek Chicagóból Los Angelesbe, ahol mindketten szárnyaikat bontogató színészekként próbáltak boldogulni. Édesapja, Harry azonban felhagyott a színészi ambíciókkal és belsőépítészként kezdett dolgozni a Columbia stúdiónál, majd ezt követően bútorkereskedő lett.

Mivel szülei nem lettek profi és sikeres színészek, de a vágy és az eltökéltség mindkettejükben megvolt, így a sors fiuk sikerével kárpótolta Hoffmanékat. Mondhatjuk, hogy Dustin teljesítette be mindazt, amire a szülők is hivatottak voltak, ám ez az út a kisfiú számára finoman szólva sem volt kipárnázva. Önértékelési zavar és bizonytalanság nehezítette első lépteit, ám a kudarcok ellenére mindig képes volt felállni a padlóról. Így jutott el végül Lee Strasberg legendás színiiskolájába, a többi pedig, ahogy mondani szokás, már történelem.

Legendás szobatársak

Hoffman még kezdő korában ismerkedett össze Gene Hackmannel és Robert Duvall-lal, akikkel egy időben együtt is lakott. Amikor Strasberg iskolájában tanult, akkor pénz és szállás híján Hackman New York-i lakásának konyhájában húzta meg magát. Lelkesek voltak, de tanáraik szerint sem Dustin, sem pedig Gene nem volt túl tehetséges, és egy garast sem tettek volna fel arra, hogy valaha is sikeresek lesznek…

Mindent elkövetett, hogy pénzhez jusson

Miután eltanácsolták a színiiskolából, apró munkákat vállalt. Dolgozott pincérként, éttermi mosogatóként, rikkancsként és egy áruház gyerekjátékosztályán eladóként is.

Gyerekként zenei pályára készült

Édesanyja nem csak amatőr színész, de zongorista is volt, így a kis Dustin is megpróbálkozott a zenei pályával. Jelentkezett a konzervatórium zongora szakára, de nem tartotta magát elég tehetségesnek, ezért otthagyta a zeneiskolát és a színészetet választotta. Később úgy nyilatkozott, hogy hallása sem volt a zenéhez, enélkül pedig igencsak nehézkes lett volna a zongorista karrier.

Első feleségével majdnem felrobbantak

Hoffman 1963-ban ismerkedett meg Anne Byrne színésznővel, akivel hat év együttélés után összeházasodtak, Dustin pedig örökbe fogadta Anne előző házasságából született lányát. A párnak később megszületett a saját gyermeke is 1970-ben, abban az évben, amikor majdnem mindketten az életüket veszítették. A Hoffmanék szomszédságában álló egyik épületet ugyanis a szélsőbalos terroristaszervezet, a Weathermen foglalta el, akik bombákat készítettek. Az egyik szerkezet azonban véletlenül felrobbant a pincében, megölve ezzel három embert. Dustin és kedvese szerencsésen megúszták a detonációt.

Találkozott egy igazi esőemberrel

Kevesen képesek arra, hogy időt és energiát nem sajnálva felkészüljenek egy szerepre. Hoffman azonban két évet szánt az életéből arra, hogy megismerje az autista embereket, és ezt, a sokak számára még mindig rejtélyes betegséget. Szerette volna a lehető leghitelesebben eljátszani a Savant-szindrómás Raymond Babbitt karakterét, és ehhez tényleg feláldozta a szabadidejét. Alakítása parádésra sikeredett, és a film nemcsak kasszasiker lett, hanem bezsebelhette érte az Oscar-díjat is.

Felpofozta Meryl Streepet

A ma már legendának számító amerikai színésznőnek a Kramer kontra Kramer volt az első nagy filmes sikere, ahol az akkorra már befutott Hoffman volt a partnere. A film egy házaspárról szól, akik a gyerekük felügyeleti jogáért harcolnak, és közben menthetetlenül elmérgesedik köztük a viszony. Dustin a férjet, Meryl pedig a feleséget alakítja, akik nem csak szóban csapnak össze. Az egyik jelenetben Hoffman felpofozza Streepet, ám a színész nem imitálta, hanem valóban arcon ütötte kolléganőjét. Nem ez volt az egyetlen alkalom a forgatás során, hogy Hoffman meglepte kollégáit, ugyanis a vitajelenet hevében úgy törte össze az egyik borosüveget, hogy azt előtte nem egyeztette a stábbal.

Kétszer házasodott

Miután elvált első feleségétől, rögtön el is vette Lisa Gottsegent, akivel már 42 éve él együtt. Az üzletasszonyként ismert hölgytől négy gyermeke született.

Szexuális zaklatással vádolták

Hoffmant is utolérte a #metoo mozgalom, ugyanis 2017-ben hét nő is szexuális zaklatással vádolta meg az Oscar-díjas színészt. Egy tizenhét éves gyakornoknő azt állította, hogy amikor egy tévés produkcióban együtt dolgozott Hoffmannal, a színész illetlen megjegyzéseket és poénokat mondott, és arra kérte a gyakornoknőt, masszírozza meg a talpát. Dustin tagadta a zaklatás vádját, de bocsánatot kért a hölgytől a viselkedése miatt. A zaklatási botrány során megszólalt Meryl Streep is, aki nem a pofont, hanem azt hozta fel, hogy Hoffman az egyik első találkozásuk során megtapogatta a mellét.

Kigyógyult a torokrákból

Talán kevesen emlékeznek rá, hogy évekkel ezelőtt torokrákot diagnosztizáltak Dustin Hoffmannál. A betegséget szerencsére még időben felfedezték, a színész megkapta a szükséges kezeléseket és kigyógyult belőle.

Freddie Mercury körbevezette a házában

Egyszer vett egy régi házat Londonban, és megkérdezte Robin Moore-Ede-t, a tervezőt, akit Freddie Mercury a Garden Lodge kúriájának megtervezésére bérelt fel, hogy megmutathatna-e neki néhány általa készített munkát. Ahelyett, hogy rajzokat mutatott volna, Robin inkább megkérdezte Freddie-t, hogy Dustin megnézheti-e Garden Lodge-ot. Freddie készségesen beleegyezett, és néhány órán keresztül idegenvezetőként viselkedett, rámutatva minden részletre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.