Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Ewan McGregorról

|

Születésnapját megünnepelvén gyűjtöttünk össze róla néhány érdekességet.

Hirdetés

Ma ünnepli 50. születésnapját mindenki kedvenc skót színésze, a mindig vidám és jókedvű Ewan McGregor, aki megannyi nagyszerű filmben nyújtott emlékezetes alakítást, de valószínűleg a legtöbben Obi-Wan Kenobiként szerették meg a Star Wars előzménytrilógiában. Eme jeles nap alkalmából pedig úgy gondoltuk, hogy illene kicsit górcső alá venni az életét, és összeszedni néhány érdekességet róla, amit nem biztos, hogy mindenki tudott róla.

Hirdetés

Korai évek

A színész elég fiatalon, 16 évesen döntött úgy, hogy önállósodni akar, ezért ott hagyta az iskolát, és úgy döntött, hogy szerencsét próbál a nagyvilágban. Első színészi lehetősége akkor adódott számára, amikor színpadi díszlet munkásként dolgozott a Perthi Repertory Színházban, ahol alkalmanként kis szerepeket eljátszhatott produkcióikban.

A McGregor-tesók

Úgy tűnik McGregorék a kalandokra születtek. A színész testvére, Colin ugyanis vadászgép-pilóta, aki a Brit Királyi Légierőnél repül. De ez még semmi, nem akármilyen pilóta, hanem a híres Tornado bemutató csapat tagja, akik világszerte látványos vadászgépes bemutatókat tartanak.

A nagybátyja szerepelt az eredeti Star Wars-trilógiában

Valószínűleg csak nagyon kevesen tudják, de McGregor anyai nagybácsija nem más, mint Denis Lawson, aki Wedge Antilles vadászpilótát alakította a Star Wars univerzumában. McGregorra ráadásul nagy hatással volt ez, hiszen csak miatta nézte és szerette meg a Star Wars-filmeket, ami később nagy motivációt is adott neki, amikor Obi-Wan szerepét megkapta. Szóval mondhatjuk, hogy a családjával van az Erő.

Ügyes kardforgató

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Ewan ismeri a fénykardforgatás mesterségét. A The Graham Norton Show-ban való egyik szereplése során a színész ugyanis bemutatta képességeit, és elmondta, hogy Obi-Wan fénykard-párbajainak koreográfiájában nem használtak egyáltalán CGI-t, és hónapokig edzett azért, hogy minden mozdulatot tökéletesen elsajátítson. Mondanunk sem kell, hogy tökéletes munkát végzett.

Híres szobatárs

McGregor és Jude Law életük egy pontján bizony szobatársak voltak, és egy emeletes ágyon osztoztak. A két színész először Los Angelesben találkozott, mielőtt a '90-es években közösen béreltek volna egy lakást Londonban. 

Elhivatott felkészülés

McGregor egyik legismertebb karaktere kétségkívül a Trainspottingból ismert Renton figurája. A színész pedig nagyon komolyan vette a szerepet, hiszen úgy készült fel arra, hogy eljátssza a kemény drogost, hogy több könyvet is elolvasott a crackről és a heroinról, elment Glasgow-ba, ahol találkozott egy heroinfüggőket segítő elvonó munkatársaival, megtanult továbbá evőkanál és glükózpor segítségével heroint forralni. Egy ponton pedig komolyan elgondolkodott azon is, hogy tényleg belövi magát heroinnal, hogy ily módon közelebb kerüljön a karakterhez, de ezt az ötletet végül szerencsére elvetette.

A szerepért bármit

És ha már Trainspotting. Renton hiteles megjelenítése kedvéért a színész nagyjából 12 kilót fogyott le. Ezt ráadásul mindössze két hónap alatt sikerült elérnie, és egy meglepően egyszerű technikával: annyi volt csak a titka, hogy mindent grillezve fogyasztott, sör helyett pedig bort és gint ivott.

Kitüntetések

A megannyi filmszakmai elismerés mellett a színészt további díjakkal is kitüntették már élete során. Többek között megkapta a Donostia Életműdíjat, a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagjává ütötték, 2015-ben pedig megkapta a Brit Birodalom Rendjének tisztje elismerést is, melyet maga Károly herceg adott át neki.

Ezekről a szerepekről csúszott le

Pályafutása során Ewan McGregor számos alkalommal alakíthatott ikonikus karaktert, Obi-Wantól kezdve a Szépség és a Szörnyeteg Lumiere-jéig. De csak úgy, mint sok társánál, úgy nála is ott volt többször is a lehetőség, hogy másik, mára már híressé vált szerepben is ő tűnjön fel, ám végül mégsem így történt. 

Példának okáért a meghallgatások utolsó körében csúszott csak le Will Turner szerepéről a Karib-tenger kalózai franchise-ban, amit végül Orlando Bloom kapott meg. De először neki ajánlották fel a Mátrix főszerepét is, és versenyben volt az Amerikai pszichó főszerepéért is, amit végül Christian Bale szerzett meg. Ezeken kívül közel volt még ahhoz, hogy ő legyen Edgar Allen Poe a 2012-es A holló című filmben (ezt a szerepet végül John Cusack kapta meg), valamint Adolf Hitler a 2003-as Hitler: A gonosz születésében (ekkor Robert Carlyle-ra esett végül a választás).

Motorral a világ körül

Bizony, a színész bejárta a világot egy motorbiciklivel. Két alkalommal is. A Long Way Round (2004) című televíziós dokumentumfilmben McGregor részletesen leírja a 2004-es motorkerékpár-világ körüli utazás történetét. A forgatócsoporttal és a legjobb barátjával, Charley Boormannal a színész Londonban, Angliában rúgta be motorját, és keresztül utazott Európán és Ázsián. Alaszkába aztán repülővel mentek át, majd onnan folytatta Észak-Amerikán át egészen New Yorkig, ahol befejezte az utat. Az egész erőfeszítés három hónapig tartott, és csaknem 20 000 mérföldet tett meg. 2007-ben aztán ugyanezzel a csapattal egy második útra is elment. Ekkor a skóciai John o 'Groats-tól a dél-afrikai Fokvárosig utazott - mindezt a Long Way Down (2007) tévésorozat mutatta be.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség a színészről, akinek jelenleg több projektje is készülőben van: érkezik a Halston divattervezőről szóló minisorozata a Netflixre, melyben a címszereplőt kelti majd életre, jön az Obi-Wan sorozat a Disney+-ra, valamint ő lesz a Guillermo del Toro-féle újragondolt, sötét tónusú Pinokkióban Tücsök Tihamér hangja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.