Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Forest Whitakerről

|

60. születésnapja alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet a színészről.

Hirdetés

Forest Whitaker egy nagyon különleges színész. Kisugárzása és fellépése egyszerűen tekintélyt parancsol magának bármilyen apró szerepről is legyen szó. Mindezek adottságok mellett mégsem tudjuk levenni a szemünket az arcára kiülő legapróbb érzésekről, hiszen egy tragikus színészről beszélünk. Az általa játszott karakterek egy része bizonyos szemszögből szemlélve megtestesíti mindazt, ami egyszerűen rossz az emberekben. Whitaker azonban ennek ellenére képes megmutatni nekünk, hogy legyen valaki bármennyire is gonosz, attól még a lelke mélyén ember marad. Hatvanadik születésnapja alkalmából lássuk hát azt a tíz dolgot, amit nem biztos, hogy tudtál róla!   

1. Egy sérülés miatt kénytelen volt feladni a potenciális sportkarrierjét

Whitaker a középiskola befejezése után egy futball ösztöndíjjal a zsebében, habár sikeresen felvételt nyert a Pomonában található Kaliforniai Állami műegyetemre, egy hátát ért sérülés miatt végül fel kellett adnia a sportot, hogy aztán később így zenei és dráma tanulmányokat folytasson. Habár elfogadta a dél-kaliforniai zenei konzervatórium ajánlatát, hogy tenorként operát tanuljon, később beiratkozott az egyetem dráma konzervatóriumába, ahol 1982-ben le is diplomázott. Színészi tanulmányai ekkor azonban még nem értek véget, ugyanis ösztöndíjasként a Londonban található Drama Studioban kapott lehetőséget arra, hogy tovább mélyítse színészi képességeit.

2. Már karrierje elején lehetősége nyílt együtt dolgozni Martin Scorsesevel és Oliver Stone-nal

Első komolyabb filmes szerepét, noha még 1982-ben a Változó világban kapta meg, ahol mellékszereplőként egy egyetemi futball játékost alakított, alig négy évvel később máris Martin Scorsese 1986-os A pénz színében találta magát, majd még ugyanebben az évben Oliver Stone négy Oscar-díjjal jutalmazott háborús filmjében, A szakaszban volt lehetősége szerepet vállalni.

3. A Cannes-i filmfesztiválon vehette át élete legelső színészi elismerését

Miután az 1987-es Jó reggelt, Vietnam! meghozta neki a nagyobb ismertséget, 1988-ban Clint Eastwoodtól végre megkapta karrierje legelső főszerepét a Bird - Charlie Parker élete című életrajzi drámában, ahol a jazz történetének egyik legnagyobb hatású zenészét, Charlie Parkert kelthette életre. Az itt nyújtott alakításáért 1988-ban a Cannes-i Filmfesztivál zsűrije neki ítélte a legjobb színésznek járó díjat, ám később egy Golden Globe-jelölést is magának tudhatott, melyet végül nem sikerült aranyszoborra váltania.

4. Még egy borzasztóan sikerült filmben sem tud hibázni

A 2000-ben bemutatott Háború a földön című sci-fit minden idők egyik valaha készült legrosszabb filmjének tartják, azonban egy dologba még a legszőrösebb szívű kritikusok sem tudtak belekötni: Whitaker rendkívül korrekt alakításába, mely végül a vállalhatatlanul sikerült mozi egyetlen pozitívumának bizonyult.

5. Eredetileg ő kapta volna a Lost - Eltűntek egyik főszerepét

A sorozatban a tévénézők végső soron Josh Holloway megformálásában ismerhették meg a nem kimondottan hagyományos értelemben vett hősnek nevezhető Sawyert, ám a karaktert az eredeti tervek szerint még Whitaker alakította volna. Whitaker sajnálatos módon kénytelen volt visszautasítani a lehetőséget, mikor az egykori 20th Century Fox zöld utat adott a színész 2004-es Fejjel a banknak című rendezésének.  

6. Oscar-díját egy kegyetlen diktátor igaz történetének köszönheti

Whitaker olyannyira komolyan vette Az utolsó skót király című drámában játszott egykori ugandai diktátor, Idi Amin szerepére való felkészülést, hogy a szerep kedvéért több mint 23 kilónyi felesleges testsúlytól vált meg, három és fél hónapot töltött Ugandában, ahol találkozott az egykori zsarnok még élő rokonaival, miközben több könyvet is elolvasott Idin Amin életét kutatva. Emellett pedig még a tangóharmonikán való játékot és a helyiek által használt szuahéli nyelv akcentusát is elsajátította. Alakításáért 2006-ban a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjon kívül egy BAFTA-díjat is magáénak tudhatott, egy sor másik egyéb díjról nem is beszélve.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


7. Tehetségénél talán csak bölcsessége nagyobb

"Fel kell tennetek magatoknak a kérdést, hogyha kiálltok valamiért, az helyes-e, hogy elég időt töltötök-e azokkal, akik közel állnak hozzátok, hogy kedvességgel és odaadással bántok-e másokkal. Ezek a kérdések a ti morális iránytűitek, a ti sarkcsillagaitok. Mindig is lesznek olyan erők, mint a féltékenység, a kapzsiság, és a harag, amik megpróbálnak majd eltéríteni titeket azoktól az ideáktól, amikben hisztek s amelyek számotokra a legfontosabbak. Az élet nem egy passzív, hanem egy aktív utazás."

8. Egy meglehetősen szűk elit klub tagja

Whitaker egyike annak a tizennégy hollywoodi színésznek, akik egyetlen szerepükkel hazavihették az Oscar, a BAFTA, a Critics Choice és a Golden Globe-díjat.

9. A négyes a varázs száma

Eddigi karrierje során négy olyan rendezővel volt lehetősége együtt dolgozni (Martin Scorsese, Oliver Stone, Barry Levinson, Clint Eastwood), akik a későbbiekben elhozták a legjobb rendezőnek járó Oscar szobrocskát. Az Oscarral való bűvös kapcsolata viszont ezzel még nem ért véget, mivel ezen kívül négy olyan filmben is szerepet vállalt (A szakasz (1986), A síró játék (1992), Érkezés (2016), Fekete Párduc (2018), az évek alatt, amik közül A szakasz kivételével, ugyan egyik sem vihette el a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, de legalább elmondhatják magukról, hogy bekerültek a jelöltek közé.   

10. Az alkonyzóna és a Broadway esete 

Mivel kezdeti pályafutását televíziós produkciókban kezdte, így a filmes szerepei mellett igazán sosem fordított hátat a tévéből érkező lehetőségeknek. 2002-ben például ő lett a kultikus Alkonyzóna narrátora, 2006-ban pedig a Vészhelyzet stábjához csatlakozott, mely olyan jól sikerült, hogy alakítását még Emmy-díjra is jelölték. A Broadwayes bemutatkozására viszont egészen 2016-ig kellett várni, ahol a Hughie című darabban láthatták a nézők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.