Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Helen Mirrenről

|

Korunk egyik legkiválóbb és legrégebb óta tevékenykedő színésznőjét, avagy egy igazi dámát ünneplünk ma.

Hirdetés

A dámává kitüntetett Helen Mirren mögött egy olyan termékeny és rendkívül sikeres pályafutás áll, amit végignézni is igencsak tisztes feladat - hát még utánacsinálni. A szakma által is nagy becsben tartott, mind a mai napig gyönyörű és legalább annyira tehetséges művésznő 75. születésnapja alkalmából összeszedtünk róla 10 érdekességet, amit talán eddig még nem hallottatok.

Hirdetés

Orosz vérvonal

A több tucatnyi díjjal és kitüntetéssel büszkélkedő, többek között BAFTA- és Oscar-díjas színésznő eredetileg Helen 'Iljena' Lydia Mironoff néven látta meg a napvilágot 1945-ben. Nagyapja egy orosz nemes volt, aki az 1917-es orosz forradalmak hatására Londonban kezdett új életet. Később a színésznő édesapja, Vaszilij változtatta meg a családnevét Mirrenre - az angolosabb hangzás kedvéért.

A hírnév előtt

Filmes karrierje nem ma, hanem 1966 táján kezdődött, ám előtte, tiniként is dolgozott már Helen Mirren, bár valami egészen más szerepkörben. Egy vidámparkban tevékenykedett - idegen kifejezéssel élve - "blaggerként", akinek gyakorlatilag az volt a feladata, hogy a park látogatóit rábeszélje a különböző játékokra, hullámvasutakra.

A vászon királynője

A 2006-os A királynő kétségen kívül Mirren egyik legkomolyabb alakítása volt - melyet az Akadémia is a legjobb női főszereplőnek járó díjjal jutalmazta -, ám a való életben is mindig lehengerlő színésznő már 6 különböző alkalommal uralta a vásznat királynők szerepében. I. és II. Erzsébet brit királynő mellett többek között Tuja, egyiptomi királyné vagy Zsófia Sarolta brit királyné szerepét is magára öltötte már.

Rossz tanár, jó szerep

Hiába a nívósabbnál nívósabb alkotásokból álló életmű, a dáma kedvenc szerepe mégis a gonosz töritanárnő, Mrs. Tingle megformálása volt a kasszáknál és a kritikusoknál egyaránt elhasalt, Bosszúból jeles című slasher vígjátékban - amit egyébként a Sikoly megalkotója, Kevin Williamson jegyzett. A film eredeti angol címe egyébként Killing Mrs. Tingle volt, azaz "Megölni Mrs. Tingle-t", ám a Columbine középiskolai mészárlás hatására a Teaching Mrs. Tingle, tehát "Megleckéztetni Mrs. Tingle-t" lett a végleges titulus.

Kortalan szépség

Helen Mirren színészi képességein túl megjelenésével és kisugárzásával is hódít már évtizedek óta, főleg, hogy nem fél a vásznon megmutatni bájait. Az 1979-es Caligula többek között a színésznő kendőzetlen szépsége, meztelensége és egyéb szexuális tartalmú jelenetek miatt kapott felnőtteknek szóló besorolást. Mirren később elmondta, hogy olyan volt megjelenni a forgatáson, mintha nap mint nap egy nudista táborba menne az ember, és már-már az volt a kínos, ha valaki nem anyaszült meztelenül, hanem ruhában ment munkába. A színésznő egyébként 2010-ig bezárólag karrierjének minden évtizedében mutatkozott meztelenül a vásznon - pár éve azonban végleg visszavonult a vásznon való meztelenkedéstől.

Egyszer mindent ki kell próbálni

A színésznő, ahogy oly sokan a 70-es évek táján, maga is előszeretettel nyúlt a kokain bódító, ám nem épp egészséges erejéhez.

Imádtam a kokaint. Sosem vittem túlzásba, de a partik során azért előkerült.

Elmondása szerint viszont végleg abbahagyta a szer használatát, amikor egy újságcikkben azt olvasta, hogy a náci háborús bűnös, Klaus Barbie profitált akkortájt a drogkereskedelemből.

Filmbeillő pár

Helen Mirren első komolyabb hollywoodi szerepének, az 1981-es Excalibur forgatása alatt ismerkedett meg a hasonlóan legendás Liam Neesonnel, akivel egy ideig nem csak randizni jártak "kempingezés" címszó alatt, de együtt is éltek. A kapcsolat nem tartott túl sokáig, ám a színésznő elmondása szerint Neeson akkora darab férfi volt már akkoriban is, hogy alig-alig fért be a sátorba.

A lázadás kora

A húszas éveiben Mirren meglátogatott egy amerikai őslakos rezervátumot, ahol kvázi a fiatalkori lázadás jeléül csináltatott magának egy csillag alakú tetoválást a bal kezére. Ma már azonban bánja a dolgot, hiszen a tetoválások azóta elvesztették tabu jellegüket.

Két legyet egy csapásra

A már korábban említett A királynőben nyújtott alakításáért kapott Oscar mellett a színésznő 2013-ban ismét magára öltötte II. Erzsébet királynő szerepét a The Audience című színházi darabban. Ez a számára rendkívül hálás performansz az Akadémia után az Amerikai Színházi Kar és a Broadway Liga elismerését is kivívta, és Tony-díjban részesítették Mirrent. Ezen a ponton nem kizárt, hogy a színésznő "Erzsébet királynőbb", mint maga Erzsébet királynő.

EGOT - egy díjra a legnagyobbaktól

Az EGOT gyakorlatilag a show-biznisz "grand slamjeként" van számon tartva, ugyanis a nívós és csak kevesek által megszerzett díj azt jelöli, amikor egy művész az élete során az Emmy-, a Grammy-, az Oscar- és a Tony-díjak mindegyikében részesül. Helen Mirren azzal, hogy 2015-ben Tony-díjat nyert, már csak egy Grammy-re van attól, hogy ő is egyike legyen annak a szűk, mindössze 15 művészből álló csoportnak, akik EGOT-ra voltak érdemesek.

Akarok egy Emmy-t! Muszáj készítenem egy hangoskönyvet, mert az énekhangommal garantáltan lemondhatok a díjról.

Az EGOT-tal olyan nevek büszkélkedhetnek, mint Mel Brooks, Whoopi Goldberg vagy Audrey Hepburn.

+1 - Az ajtó

Ráadásként mindenképp szerettünk volna megemlékezni arról is, amikor 2012-ben a zseniális színésznő Szabó Magda regényének filmadaptációjában, a Szabó István rendezte Az ajtóban vállalta magára a főszerepet. Mind a mai napig szürreális élmény egy ekkora ikont a magyar irodalom Emerencének a szerepében látni, de egy percig sem bánjuk, hogy így alakult.

Nem csak színészi nagysága bizonyos, de az is egyértelmű, hogy Helen Mirren izgalmas és hiteles, emberi személyisége évtizedek óta fényes csillagként világít Hollywood egén. Nagyon bízunk benne, hogy a 75 éves színésznő még tartogat egyet s mást a tarsolyában. Isten éltessen, dáma!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.