Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Jean-Claude Van Damme-ról

|

A pörgőrúgások belga nagymestere.

Hirdetés

Jean-Claude Van Damme, a Belgiumból származó színész nevét egészen biztosan mindenki hallotta már, akár a kilencvenes években nőtt fel, akár később (vagy hamarabb). A több, mint hetven filmet (illetve sorozatot) számláló filmográfiájában találunk klasszikusokat, butuska B-filmeket, méretes fiaskókat és meglepő, a színésztől elsőre idegennek ható alkotásokat is. Akárhogy is, ha szereted az akciófilmeket, nehéz elmenned a neve mellett és nehéz nem szeretni azt a komolyságot, ahogyan bucira veri a sok-sok rosszarcút. Így, hatvanadik születésnapja alkalmából össze is szedtünk néhány érdekességet vele kapcsolatban. 

Hirdetés

Balettmúlt

Mindig izgalmas megnézni bizonyos színészeket, hogy hol kezdték pályafutásukat és elmélázni azon, hogy milyen karriert futnak be, ha éppen nem a színjátszás mellett kötnek ki. Jean-Claude Van Damme például ha nem is drasztikusan, de azért kellőképpen messziről kezdte: ő történetesen balett-táncosnak indult. Bizony, az ember, akinek pörgőrúgása felér egy hurrikán erejével, kvázi Billy Elliot-ként indult a pályán - igaz, csak 10 éves koráig voltak ilyen ambíciói. Akkor ugyanis áttért a harcművészetre, hogy aztán tizennyolc éves korára már fekete öves legyen. A többi pedig - ahogy mondani szokás - történelem. Akárhogy is, a belga színész nem tagadja meg múltját, van tisztelete a szakma iránt: "Ha túlélsz egy balettedzést, akkor bármilyen sport edzését kibírod." Azért örülünk, hogy végül a színészetnél és a harcművészetnél kötött ki emberünk.

Nevenincs szerepek

Persze Van Damme sem úgy kezdte, hogy egyből megkapta a legmenőbb szerepeket, beletelt egy kis időbe, mire megtalálták őt pályafutása definitív filmjei. Kezdetben csak uncredited szerepben tűnt fel, majd pici mellékszerepekben: először A nő szürkületben című 1979-es drámában, majd az 1984-es Break című zenés táncos filmben táncos "extra"-ként, háttérben feltűnő statisztaként bukkant fel. Első akciófilmje is ebben az évben készült el, ami az Ütközetben eltűnt volt. Nem, ne érezzük magunkat butának, Chuck Norris klasszikus vietnami háborús klasszikusában túl fontos szerepet nem kapott, "csupán" a kaszkadőr csapatban dolgozott. Ezt a munkát pedig magának Norris-nak köszönhette, akivel korábban edzett már együtt. Első komolyabb kiugrása ezt követően érkezett, amikor is szerepet kapott az 1986-os Karate tigris - Nincs irgalomban. Innen pedig már csak felfelé, a csillagos égig. 

Az originál ragadozó

John McTiernan zseniális Ragadozó című filmjét mindenki ismeri, ahogyan mindenki könnyűszerrel fel tudja idézni a szörny emblematikussá vált dizájnját. Arról azonban meglehet, hogy még mindig kevesebben tudnak, hogy az eredeti terv szerint teljesen másként nézett volna ki a szörny (inkább egy két lábon járó kutyamonstrumnak tűnik), a szörnykosztümbe pedig a belga akciósztár (bár ekkor még ugye ettől a sztárstátusztól távol járt) bújt volna. McTiernan elmondása alapján azonban Van Damme-mal végül semmit nem forgattak le, hiszen maga sem tartotta jó ötletnek - állítása szerint a színész ügynöke egy olyan filmbe próbálta beszuszakolni, amiről még maga az ügynök se tudott - finoman fogalmazva - szart se. Egyébként Van Damme sem barátkozott meg könnyedén annak a gondolatával, hogy arctalanul szerepel egy filmben és a jelmez is túlságosan meleg volt, ráadásul vannak olyan híresztelések is, hogy Joel Silver producerrel sem jött ki túl jól. 

Függőség és a kilencvenes évek egyik legröhejesebb filmje

A kilencvenes években hangulatingadozásoktól és depressziótól szenvedett, aminek egyenes következménye volt az, hogy kábítószerekhez nyúlt. Ami azt illeti, évekig tartotta azt a "jó" szokását, hogy tíz gramm fehér port felszippantott, ami aztán szépen lassan a hírnévvel együtt az agyára is ment és elkezdett irreális mennyiségű pénzt követelni szerepeiért (hozzá kell tenni, amúgy is elég jól keresett). A színész konkrétan végig kokainozta a Street Fighter - Harc a végsőkig című film forgatását (amit egy pár éve maga a rendező, Steven De Souza hozott nyilvánosságra). A stúdió végül külön embert bérelt fel, hogy tartsa őt szemmel, de a rendező asszisztens - látva, hogy mennyire nincsen magánál - inkább jobbnak látta, hogy eltűnjön pár órára. 1998-ban aztán a színész életét majdnem hazavágta a drog, ebből erőt merítve pedig végül csak sikerült felülkerekednie függőségén. Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy ne kerüljön feketelistára. 

Példaképem, Charlie Chaplin

Sokszor kérdezték már Van Damme-ot arról, hogy ki az ő példaképe és a válasz a legtöbb esetben a némafilmsztár és emblematikus figura, Charlie Chaplin volt. Meglehetősen meglepő válasz erre a kérdésre, hiszen korántsem erre számítunk, ha megnézzük a filmjeit. Bár valahol logikus, hiszen Chaplin is a testével kommunikált és mesélt történetet és bizonyos értelemben Van Damme is. Plusz, Chaplin maga is több olyan veszélyesebb jelenetet végzett el, amelyek kaszkadőrt igényeltek volna, így innen nézve tehát nem is olyan meredek inspirációnak megjelölni őt. Mindehhez pedig hozzá kell tenni azt is, hogy a Kickboxer sztárja sem rest kicsit hülyéskedni a filmjeiben, de attól sem riad meg, ha kicsit drámaibb, nagyobb kihívást jelentő szerepet kell megjelenítenie a filmvásznon (előbbire példa: Welcome to the Jungle, utóbbira JCWD). 

Pörgőrúgással a siker felé

Van Damme egy ideig pincérként is dolgozott és ebben az időben találkozott a híres filmproducerrel, Menahem Golan-nel. Van Damme már ekkor is elég jó formában volt és a producer kedvéért csinált egy pörgőrúgást úgy, hogy közben az egyik kezében ott volt egy tál leves. A tálból egyetlen csepp sem ment ki. Több nem is kellett Golan-nek, hívta is rögtön meghallgatásra, ám ott már nem tudta úgy lenyűgözni a producert (spárgát csinált két szék asszisztálásával). Az, hogy végül mégis visszahívta annak köszönhető, hogy Golan figyelmét egy barátja felhívta arra, hogy Van Damme bizony szerepelt a Ragadozóban. A férfi megenyhült és rögtön fel is ajánlotta neki a Véres játék főszerepét. '87-ben járunk. Ez volt az a film, ami az első igazán nagy sikere lett neki. 

Rendezői ambíciók 

Sok színész kacsintgat egy idő után afelé, hogy ne csak a kamera egyik, hanem a másik oldalán is kipróbálja magát, így a belga bajnok is eljutott erre a szintre. Pályafutása során eddig kettő filmet jegyzett rendezőként. Az első még 1996-ban, A kalandor címen jelent meg a mozikban és történetében részben megidézte saját első sikereit (Véres játék, Kickboxer), másrészt pedig egy vicces, akciódús kalandfilmet szeretett volna letenni az asztalra (plusz, ott volt mellette Roger Moore is). A film végül ugyan sikeres lett, a kritikusok nem igazán tudták értékelni a színész rendezői debütálását és kevéssé fejezték ki támogatásukat abban, hogy folytassa ezt a hóbortját. Rendezéssel legközelebb csak a kétezres évek végén próbálkozott. A Full Love (illetve később The Eagle's Path, valamint Soldiers, aztán megint Full Love) című filmjével azonban nem igazán járt sikerrel. 2010-ben ugyan versenyen kívül bemutatták Cannes-ban, de aztán évekig nem hallhattunk felőle, aminek az volt az oka, hogy Van Damme nem volt teljesen elégedett az eredménnyel (szívügye volt a projekt és a költségvetés nagy részét maga finanszírozta). Később újraforgatások is történtek, plusz akciójelenetek kerültek bele, ám azóta is várat magára, hogy megjelenjen. És várunk, és várunk...

Seagal vs. Van Damme

A nyolcvanas-kilencvenes évek csak úgy túlfeszült a sok tesztoszterontól, köszönhetően az olyan ikonikus színészeknek, mint amilyen Stallone, Schwarzenegger, Seagal, illetve Van Damme volt. Ezek az emberek folyton farkat méregettek, beszóltak egymásnak és igyekeztek egymásra licitálni (akár badass-ségben, akár rossz választásokban). Arról sokat hallottunk, hogy Sly és Arnie kvázi riválisok voltak, de az semmi ahhoz képest, hogy Seagal és Van Damme hogy osztották egymást. Kölcsönösen leszólta egyik a másikat, Seagal konkrétan megkérdőjelezte Jean-Claude harci tudását, ez a verbális adok-kapok végül odáig fajult, hogy előbbi kvázi párbajra hívta utóbbit. A páros végül egy Sly által tartott partin feszült volna egymásnak, ám állítólag az Úszó erőd sztárja kisomfordált a hátsó bejáraton. Valószínűleg már sosem fogjuk megtudni, hogy ki a keményebb. Bár ugye...A sztori kimeneteléből már lehet egy sejtésünk.

Hongkongi kapcsolat

John Woo. Tsui Hark. Ringo Lam. Mi a közös a három rendezőben? Első körben az, hogy mind a hárman elismert akciófilmrendezők, másodjára, hogy mind a hárman elkezdtek próbálkozni hollywoodi karrierrel a kilencvenes években. Harmadjára pedig, hogy mind a három hollywoodi pályafutása kezdetén ott volt Jean-Claude Van Damme. 1993-ban a Tökéletes célpont Woo-val, 1996-ban a Mindhalálig Ringo Lam vezényletével, majd 1997-ben a Tsui Hark rendezte Nyerő páros. Habár Woo így visszamenőleg erősen kiemelte a színész egóját (habár állítólag Van Damme-nak igen konkrét elképzelései voltak arról, hogy milyen szögben vegye őt a kamera annak érdekében, hogy jól mutasson - ezt nyilván nem minden rendező méltányolja), elmondása szerint jól tudott vele együtt dolgozni, Lam és Hark pedig több film erejéig is bevállalta őt. Ezekről a filmekről elmondható, hogy bár alapvetően B-kategóriás akciófilmek, a rendezőik igyekeztek beinjektálni egy sajátos energiát és attitűdöt az alapanyagba, Van Damme-ról pedig elmondhatjuk, hogy bizonyos értelemben kabalababája volt ezeknek a direktoroknak az amerikai terepen (vagy fordítva, attól függ, honnan nézzük). A három rendező közül egyébként Ringo Lam dolgozott vele együtt a legtöbbet, ők összesen négy filmben kollaboráltak: Mindhalálig, Maga a pokol, Replikáns, illetve A halál nyomában.

Saját szobra van

Ha már valakinek szobrot állítanak, akkor az elmondhatja magáról, hogy valamit azért letett az asztalra. Van Damme pedig - dacára a drogfüggőség okozta döccenőknek és néhány szerencsétlenebb választásnak -, azért igenis bizonyított. Bizonyította, hogy rátermett akciósztár, képes felülemelkedni bukásain és képes arra, hogy kicsit túlmutasson azon a sok spárgán és pörgőrúgáson. A szobrot egyébként Anderlacht-ban található meg és természetesen maga a színész is gondosan leellenőrizte, mielőtt napvilágot látott volna. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.