Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Jeff Goldblumról

|

A művészet bűvöletében.

Hirdetés

Jeffrey Lynn Goldbum nevét még az is ismeri, aki kevésbé jártas a filmművészetben, hiszen fekve pózoló, mellkasát kivillantó képe bejárta az egész internetet. Az amerikai színész volt már matematikus a dinoszauruszok között, volt a Sakaar bolygó ura, Cronenberg filmjére reflektálva pedig azt mondta, inkább egy delfinnel vált volna hibriddé. Mi tíz érdekességgel emlékezünk meg a ma 70 (!) éves színészről.

Hirdetés

Soha ne add fel

Már kisgyerekként tudta, hogy színész szeretne lenni, mégsem osztotta meg vágyait a családjával. Csak akkor vallotta be, mikor Pittsburgh-ből New Yorkba költözött, hogy ténylegesen a színészi pályára lépjen. A Neighborhood Playhouse drámaiskolába olyan tanítványok jártak, mint Steve McQueen, Naomi Watts, Sandra Bullock és Jeff Bridges. Tanára Sanford Mesiner volt, akinek hitvallását ma is betartja:

"Legalább 20 év kell ahhoz, hogy egyáltalán színésznek nevezhesd magad, aztán egy élet, hogy jobb legyél."

Ha mégsem jött volna neki össze a színészi pálya, a jazz-zongorázásból szeretett volna megélni.

Zenei pálya

Goldblum tinédzserkora óta jazz-zongorán játszik, és a '90-es évektől kezdve rendszeresen fellép, első, The Capitol Studios Sessions című albuma mégis csak 2018 novemberében debütált. A lemezen nem csak zongorázik, hanem néhányszor énekelni is hallhatjuk, például a Me and My Shadow című dal során, ahol Sarah Silvermannel énekel duettet. Zenekarával, a The Mildred Snitzer Orchestrával olyan illusztris helyeken koncertezik, mint a londoni Cadogan Hall.

Kár lett volna az ikonikus alakításért

Goldblum leghíresebb szerepeinek egyike majdnem a süllyesztőben végezte. Spielberg ki akarta vágni a Jurassic Park Dr. Ian Malcolmját, pontosabban a jeleneteit és a karaktert összeolvasztotta volna Dr. Alan Grantével, hogy spóroljon a játékidőn. A rendező találkozott Goldblummal, hogy megvitassák az esetleges változtatást, de végül a színész személyisége meggyőzte arról, hogy tartsa meg Malcolmot a filmben.

Menedék

Talán Hollywood ellenségesnek tűnik, ahol a versengés lételem, Goldblum mégis úgy tekint rá, mint egy biztonságos menedékre. Régebben gyakran bántották, Hollywood pedig olyan helyet kínál számára, ami "a szabadság, az önkifejezés területe, nem a viszályoké".

Rock az élet

Az egyik 1994-es Aerosmith koncerten Goldblum is részt vett. Egy barátjának köszönhetően a backstage-ből élvezhette a showt, majd a koncert vége felé Steven Tyler felhívta a színpadra, hogy néhány dalban közreműködjön zongorán.

Közvetlen

Goldblum elmondása szerint hírességként azokat a pillanatokat értékeli a legtöbbre, amiken osztozhat a jazz-közönségével. Egy-egy ilyen koncert alkalmával gyakran odamegy minden asztalhoz és személyesen üdvözli a vendégeket, mielőtt elkezdődik a koncert, és megköszöni nekik a részvételt. Szereti eltüntetni a határt az előadó és a hallgatók között, hogy egy közösséget hozzon létre.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Minden kezdet nehéz

A színész egyik korábbi munkája volt, hogy irodaszereket árult. Utálta ezt a munkát, úgy érezte, megbetegíti, amit egy jelnek tekintett, hogy folytassa a meghallgatásokra járást, és ne adja fel a színészettel kapcsolatos álmait.

A könyvek szerelmese

Soha nem nézi meg a saját filmjeit, viszont sokat olvas. Kedvencei között van a Száz év magány, a Zabhegyező, A most hatalma, A nagy Gatsby és az Amerikai pasztorál. A feleségével, Emilie Livingstonnal való első randevújukon nála volt a Gatsby egy példánya, amiből végül hangosan olvasott fel neki az étteremben.

Gyűjtő

Golblum aktív a közösségi médiában és gyakran keres rá a #JeffGoldblum hashtagre, hogy műveket, tetoválásokat és más dolgokat találjon, amiket az emberek osztanak meg vele kapcsolatban. A legjobbakról, legérdekesebbekről képernyőfotót is készít.

Fiatalság, bolondság

Egyszer elmesélte Graham Norton műsorában, hogy 13 évesen megpróbált társaságot szerezni magának egy prostituált személyében. Ellopott az apja pénztárcájából 5 dollárt, majd elment a piroslámpás negyedbe.

"A hálószobába vezető úton azonban megkérdeztem, 'Mennyi az idő?', ránéztem az órámra, majd azt mondtam: 'Most mennem kell, de még visszajövök'. Soha nem mentem vissza."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.