Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál M. Night Shyamalanról

|

A rendező szülinapja alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet róla.

Hirdetés

Ötvenedik születésnapját ünnepli a látnoki erejű indiai származású amerikai rendező, M. Night Shyamalan, akinek karrierje hullámzó minőségű, hiszen minden egyes zseniális alkotására (Sebezhetetlen, Hatodik érzék, Jelek) jut egy vállalhatatlan is (Az utolsó léghajlító, Az esemény, A Föld után). Az ő életéből gyűjtöttünk most össze néhány érdekességet.

Hirdetés

Honnan jött a Night?

Shyamalan ösztöndíjat szerzett a New York-i Egyetemre, ahol 1992-ben végzett. Az itt tartózkodásának ideje alatt poénból felvette a Nightot középső nevének, hogy ezzel tegye vonzóbbá és figyelemfelkeltőbbé önéletrajzát. Kijelenthetjük, hogy sikerült, hiszen a világ mára csak Night Shyamalanként ismeri őt.

Philadelphia a mindene

Bár a rendező Indiában született, már Amerikában, azon belül is Philadelphiában nevelkedett. Ez pedig annyira végigkísérte eddigi karrierjét, hogy az összes rendezése itt, vagy ennek a környékén került leforgatásra, és a legtöbb esetben a filmjeinek a története is itt játszódik.

Első szárnypróbálgatásai

Még egyetemi évei alatt készítette el első filmjét Praying with Anger címmel, amelyet nem csak ő rendezett, de ő is írt, és a főszerepet is ő játszotta el. A filmet családja és barátai segítségével hozta tető alá, melyet aztán több filmes fesztiválon is levetítették.

Majdnem Harry Potter-filmet rendezett, háromszor is

Bizony, Shyamalan több alkalommal is nagyon közel állt ahhoz, hogy a varázslóvilágban játszódó filmet készítsen. Először jó barátja, Steven Spielberg ajánlására került a franchise közelébe, és őt kérték fel, hogy rendezze meg A bölcsek kövét, azonban Shyamalan ekkor a Sebezhetetlennel volt elfoglalva, így nem tudta elvállalni. Később, a Jelek sikere után ismét felkeresték, hogy ő vezényelje le Az azkabani foglyot, valamint a Tűz serlegét, de ezeket is visszadobta A falu, valamint a Pi élete miatt (amit aztán végül nem is ő rendezett meg).

Média hoax

Még 2004-ben történt, hogy Shyamalan a Sci-Fi Channellel karöltve egy média hoaxot generáltak, amelyben azt állították, hogy a rendező majdnem belefulladt egy befagyott tóba, ahonnan csak szuperképességének hála sikerült kimenekülnie. Később elismerték, hogy mindezt csak A falu c. filmjének a promótálására találták ki, amelyet ugyanebben az évben mutattak be.

Rengeteg nagy film elkészítésével keresték meg

De valamiért egyiket sem vállalta el. Pedig felajánlották neki a Sam Raimi-féle Pókember, a Nolan-féle Batman: Kezdődik, valamint a Narnia krónikái első részének rendezői és forgatókönyvi pozícióját is, ám minden esetben inkább a saját projektjei felé fordult.

Előszeretettel tűnik fel saját filmjeiben

Bizony, a rendező mindösszesen egyetlen egy rendezésében nem tűnik fel a vásznakon, mint szereplő. Ez pedig Az esemény, ám ebben is magára osztott egy kis szerepet, hiszen ő adja Joey hangját, aki néhányszor felhívja Almát a film során.

Csak azt rendezi meg, amit ő is ír

Shyamalannak van egy ilyen rögeszméje, hogy ha egy filmet készít, akkor annak ő neki kell írnia a forgatókönyvét is. Eddigi karrierje során mindösszesen egy filmnél, A Föld után esetében fordult csak elő, hogy ő rendezte a filmet, de a forgatókönyvet nem ő szerezte. Will Smith ugyanis személyesen kérte fel a rendezőt, hogy vezényelje le a filmet, akivel a színész már évek óta együtt akart dolgozni. A filmet végül elvállalta, azonban a végeredményt sem a kritikusok, sem a nézők nem szerették kifejezetten.

Rangos kitüntetés

A rendezőt 2008-ban tüntette ki az indiai kormány a Padma Shri nevezetű elismeréssel, amely az ország negyedik legrangosabb díja a művészetek területén.

Boldog családapa

Még a New York-i Egyetem hallgatójaként találkozott csoporttársával, a szintén indiai Bhavana Vaswanival, akivel randizni kezdtek az egyetem elvégzése után, 1993-ban pedig összeházasodtak. Azóta is boldog házasságban élnek, és három gyermekük van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.