Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Marion Cotillardról

|

Aki Edith Piafként BAFTA-díjat, Golden Globe-díjat, César-díjat és Oscar-díjat is nyert.

Hirdetés

A gyönyörű francia színésznő, Marion Cotillard, aki meghódította Európát és Hollywoodot is, megszámlálhatatlan díjait pedig joggal kiérdemelte, ma ünnepli 45. születésnapját. Először énekesi pályára készült, de milyen szerencse, hogy másfelé sodorta az élet! Róla olvashattok most érdekességeket.

Hirdetés

Az alma nem esik messze

Cotillard Párizsban született, apja Jean-Claude Cotillard, színész, pantomimes és Moliére-díjas színházi rendező, anyja pedig Niseema (eredeti nevén Monique) Theillaud, aki színésznő és drámatanár. Fiatalabb ikertestvérei Quentin és Guillaume, utóbbi forgatókönyvíró és rendező. Marion gyerekkorában kezdte a színészkedést, először apja darabjaiban állt színpadra.

A kezdetek…

Miután kisebb szerepekben feltűnt a színházban, Cotillard alkalmanként kapott mellékszerepeket is, például a Hegylakó című sorozatban, ami az első angol nyelvű szerepe volt. Ekkor 17 éves volt, és a "Nowhere to run" című epizódban játszotta el Lori Bellian karakterét. Később, 1996-ban megkapta az első tévéfilmes főszerepét, a Chloé című filmben egy olyan tinédzsert alakít, aki a barátja hatására prostituáltnak áll.

…és az áttörés

1998-ban Gérard Pirés közismert filmjében, a Taxiban szerepelt, ahol Lili Bertineau-t alakította, a főszereplő, Daniel barátnőjét. A film igen sikeres lett Franciaországban, és Cotillardot César-díjra jelölték játékáért A legígéretesebb fiatal színésznő kategóriájában. További két alkalommal bújt még Lili bőrébe, a Taxi 2. és 3. részében. 2001-ben újra jelölték ugyanebben a kategóriában a díjra, akkor Gilles Paquet-Brenner Búcsúdal című filmjének főszerepéért. A film különlegessége, hogy egy egymástól teljesen különböző személyiségű ikerpár mindkét tagját ő maga játssza.

Jóból is megárt a sok

Jó év volt számára 2005: összesen hat filmben játszott abban az évben. A Felvonulás egy romantikus dráma, a Mária Magdolna - amelyben többek között Juliette Binoche és Forest Whitaker is szerepel - és a Mindent a cégért filmdráma, a Fekete doboz egy francia thriller, az Edy, a haláldíler szintén thriller, a Szerelem száll a szélben pedig romantikus vígjáték.

Magával szemben

Cannes-ban két filmjével is versenyzett 2017-ben, az egyik a Mal de pierres, a másik alkotás pedig az Ez csak a világ vége volt.

A tökéletes választás

Marion Cotillardot már azelőtt kiválasztotta Olivier Dahan a francia énekesnő, Édith Piaf szerepére a róla szóló életrajzi filmben, mielőtt találkozott volna a színésznővel. A rendező elmondta, felismerte a hasonlóságot Piaf és Cotillard tekintete között.

Kivételes díjeső

Ő az első színésznő Liv Ullmann óta (1972. Emigránsok), aki Golden Globe-díjat nyert idegennyelvű filmben nyújtott alakításáért. Szintén ő az első, aki (vígjáték vagy musical kategóriában) Golden Globe-ot nyert egy idegennyelvű filmért. 2008-ban újabb áttörést ért el, Stéphane Audran (1973) óta ő volt az első francia színésznő, akit BAFTA-díjjal jutalmaztak A legjobb női főszereplő kategóriában. Ugyanebben az évben megnyerte A legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat, így ő lett az első színésznő (és a második ember A zongoristáért elismert Adrien Brody után), aki ugyanazzal a szereppel Oscar- és César-díjat is kapott. Ezzel együtt ő az első színésznő Sophia Loren (1961) óta, aki nem angol nyelvű szerepért kapta az Oscar-díját ebben a kategóriában. A Piaf című film főszerepével összesen 27 díjat nyert.

Szép szavak

Cate Blanchett így írt róla és a Rozsda és csontban látott alakításáról: "egyszerűen megdöbbentő, Marion olyan karaktert kreált, aki egyszerre előkelő és őszinte, gond nélkül beleolvad egy olyan világba, amit nélküle nem ismerhetnénk meg."

Videóklip

Nem csak A sötét lovag - Felemelkedésben tűnt fel Gary Oldmannel együtt, hanem 2013-ban David Bowie sokat vitatott videóklipjében is láthattuk őket, ami a The Next Day című dalhoz készült.

Amikor nem színészkedik

Marion énekel, játszik gitáron, basszusgitáron és tamburinon. A színészet mellett környezetvédelmi aktivista is, többször vett részt tüntetéseken, különösen a Greenpeace rendezvényein, hiszen 2002 óta ő is a szervezet szóvivője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.