Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Mark Hamillről

|

70 éves lett a geek legenda.

Hirdetés

Mark Hamill neve az elmúlt évtizedek során szinte egybeforrt a geek szubkultúrával. Luke Skywalkertől kezdve, Joker legendás hangjáig bezárólag manapság már szinte nincs olyan szelete a popkultúrának, ahol ne találkozhattunk volna Mark Hamill nevével. 70. születésnapja alkalmából összeszedtünk tíz olyan dolgot, amit nem biztos, hogy tudtál róla.

1. Fiatalkora egy jelentős részét Japánban töltötte

Mark Hamill 1951. szeptember 25-én látta meg a napvilágot a Kalifornia államban található Oaklandben, azonban az amerikai haditengerészetnél kapitányként szolgáló édesapja miatt gimnáziumi éveit már nem az Egyesült Államokban, hanem Japánban élte meg.

2. Első találkozása George Lucasszal nem ment épp a legfényesebben

Kevéssé ismert tény, de Mark Hamill nem a Star Wars kapcsán találkozott legelőször a később szintén hollywoodi legendává váló George Lucasszal. Hamill ugyanis egy másik, szintén Lucas által írt és rendezett projektbe, az 1973-ban napvilágot látott American Graffitiben szeretett volna szerepet vállalni, azonban a direktor ekkor még nem igazán látta meg az ifjú színészben rejlő tehetséget, ami majdnem kihatással volt végül arra a bizonyos csillagok háborújára is.

3. Maga Freddy Krueger biztatta arra, hogy jelentkezzen Luke Skywalker szerepére

Jobban mondva a Freddy Kruegert alakító veterán karakterszínész, Robert Englund támogató szavainak köszönhető, hogy Hamill az American Graffitis kikosarazása után végül rászánta magát, hogy részt vegyen a Star Wars - Egy új remény meghallgatásán. További érdekesség, hogy Hamill és Englund egyébként egészen régre visszanyúló remek barátságot ápol egymással.

4. Egy profi kardvívó segített neki tökéletesre csiszolni a fénykardforgató tudását

Egész pontosan az egykori angol olimpiai bajnok kardvívó, majd később filmes harc-koreográfusként tevékenykedő Bob Anderson volt Hamill segítségére, hogy valóban tökéletesen elsajátítsa a Jedik, na meg a Sithek ősi harcmodorát. Anderson egyébként Darth Vader kaszkadőrjeként mindhárom eredeti Star Wars filmből kivette a részét, aki A Birodalom visszavágban illetve A Jedi visszatérben David Prowse helyett már maga bújt Vader jelmezébe, mikor a fénykardpárbajok felvételeire került sor.

5. Eleinte voltak kétségei afelől, hogy valóban megkapja Joker szerepét a Batman: The Animated Seriesben

Hamillt még 1992-ben hallgatták meg a bűn bohóchercegének szerepére, aki egy reddites kérdezz-felelekben elárulta, hogy volt némi kétség benne, miszerint a Star Warsos szerepe után valóban őt kérik-e fel Joker hangjának. Mára ikonikussá vált alakításához Hamill inspirációként többek közt Anthony Hopkins Hannibal Lecterjét és az amerikai humorista Jerry Lewis munkásságát tanulmányozta. 

6. Feleségével egy fogorvosnál tett látogatása során ismerkedett meg

Megismerkedésük nem éppen egy klasszikusnak nevezhető szerelmi történet. Első találkozásuk ugyanis valóban egy fogorvosi rendelőben esett meg, mivel Marilou York ekkoriban fogászati higiénikusként dolgozott. Több mint 40 éve tartó házasságuk alatt három gyermekük született, Nathan, Griffin, és Chelsea Hamill, akik apjuk nyomdokaiba lépve szintén kaptak némi szerepet a nyolcadik Star Wars epizódban, még ha ez nem is volt több egy kisebb nem, feltétlenül egyértelmű cameo-nál.

7. Rövid, ámde annál fontosabb szerep jutott neki az Avatar: Az utolsó léghajlítóban

Mark Hamill utánozhatatlan orgánumával rengeteg animációs sorozatban, na meg videojátékban találkozhattunk az elmúlt évtizedek során, most azonban mégiscsak a Star Warshoz hasonlóan az egyik legnagyobb rajongótáborral bíró franchise-t, az Avatar: Az utolsó léghajlítót ajánlanám figyelmetekbe, ahol a széria főgonosza, Tűz Ura: Ozai szintén Hamill jól ismert hangján szólalt meg.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


8. Fogalma sem volt róla, hogy A Jedi visszatér után ismét egy filmben szerepel Carrie Fisherrel

Mark Hamill és Carrie Fisher is felbukkantak egy-egy cameo erejéig a Kevin Smith írta és rendezte Jay és Néma Bob visszavágban, azonban a forgatás alatt egyikük sem tudta, hogy a másik is szerepet kapott Smith mozijában.

9. Nem Joker volt az egyetlen DC gonosztevő a karrierjében

Hamill az 1990-es, igencsak rövid életű The Flash sorozatban a Trükkmester (Trickster) nevű DC gonoszt keltette életre, ám nem ez volt az utolsó alkalom, mikor lehetősége nyílt eljátszani a figurát, ugyanis a 2001-ben Az Igazság Ligája animációs sorozatban szolgáltatta hangját a Tricksternek, mígnem a The CW által gyártott Flash - A villámban szériában Hamillnek ismét lehetősége nyílt rá, hogy élőszereplős formában is visszatérjen a karakterhez.

10. Rajongók egész tömegei fordultak hozzá segítségért a Twitteren 

A Star Wars: Az ébredő Erő 2015-ös premierje után a Mark Hamill autogramjával ellátott képeslapok, fényképek, és egyéb tárgyak iránti kereslet szinte az egekbe szökött az eBayen. Ezek után nem is telt bele sok időbe, míg Hamillt ellepték a megannyi rajongójától kapott üzenetek, akik a segítségét szerették volna kérni abban, hogy az általuk éppen vásárolni kívánt, Hamill aláírásával ellátott ereklye valóban hiteles-e, azaz tényleg Hamill aláírása látható-e rajta. Természetesen Hamill örömmel állt bárki szolgálatára, aki éppenséggel arra volt kíváncsi, vajon tényleg eredeti-e az autogramjával ellátott csecsebecse, amit megszeretne vásárolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.