Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Matt Damonról

|

A születésnapja alkalmából gyűjtöttünk össze róla néhány érdekességet.

Hirdetés

Ma ünnepli 50. születésnapját Hollywood egyik legismertebb arca, Matt Damon, aki megszámlálhatatlanul sok híres szerepben és filmben tűnt fel, és akit egyszerűen nem lehet nem szeretni. A jubileumi nap alkalmából pedig úgy gondoltuk, hogy illene az életéről összeszedni néhány érdekességet.

Hirdetés

Iskola

Matthew Paige Damon a Massachusets állambeli Cambridge-ben látta meg a napvilágot. Apja, Kent Telfer Damon egy tőzsdeügynök, míg anyja, Nancy Carlsson-Paige nevelőnő volt. A fiatal Damon először a Cambridge Alternative iskolába járt, majd nem sokkal később először a Cambridge Rindge-be, majd a Latin Schoolba iratkozott át, ahol a legjobb tanulók között tartották számon. Ezt követően, szülei tiltásának ellenére, a Harvard Egyetemre iratkozott be, amit azonban végül 12 kredit híján, de nem fejezett be annak érdekében, hogy minden idejét a színészetre tudja fordítani.

Damon és Affleck, a két jó barát

Bizony, a két színész már jóval a Good Will Hunting sikerét megelőzvén jó barátok voltak. Mindketten Massachusettsből származnak, és nem is laktak egymástól távol. Harmadikos korukban ismerték meg egymást, és azonnal jóban lettek, ráadásul olyannyira, hogy karrierjük elején közös bankszámlájuk volt, ezzel is próbálván támogatni egymást. Később pedig még az is kiderült, hogy távoli rokonok: Damon ugyanis Affleck tizedik unokatestvére, mivel mindketten egy William Knowlton Jr. nevű férfi leszármazottai, aki az 1630-as években érkezett Angliából Amerikába.

Az első szerep

A színész első munkáját még gyerekként kapta meg, amikor szerepelhetett egy rövid TJ Maxx reklámban. Damon ezért a kis munkáért 200 dollárt kapott, amit egy New York-i kiruccanásra költött el, hogy találkozni tudjon egy casting ügynökkel.

Debütálás

Damon nagyvásznon történő debütálása 18 éves korában esett meg, amikor szerepet kapott a Mystic Pizza (1988) című filmben. Érdekesség, hogy bár a színésznek csak egy sora volt, de mondhatni egyszerre debütáltak a filmben egy másik feltörekvő színésszel, Julia Roberts-szel, akivel 13 évvel később aztán tényleg együtt szerepeltek a vásznon az Ocean's 11-ben.

A nagy fogyás

Bár nem erről híres, olykor Damon is képes volt drasztikus fogyáson átesni egy szerep kedvéért. A bátrak igazsága (1996) c. film miatt például három hónap alatt 20 kilót adott le, hogy hitelesen tudjon eljátszani egy drogfüggő öbölháborúi veterán katonát. A fogyás érdekében csak csirkét, tojásfehérjét, párolt brokkolit és sült burgonyát evett, valamint napi 12 mérföldet futott. A megterhelő diéta azonban mellékvese problémához vezetett, és az orvosok azt mondták neki, hogy csak a szerencsén múlott, hogy a szíve nem zsugorodott össze.

Káros szenvedély

Mint mindenkinek, úgy Damonnak is volt káros szenvedélye, ez pedig neki a cigi volt. 2004-ben még egy klinikai hipnózisra is beiratkozott, hogy sikeresen letudjon szokni róla, amit előtte majdnem egy évtizeden át űzött. Egy interjúban később elárulta, hogy főleg amiatt döntött úgy, hogy leteszi a cigit, mert gyereket szeretett volna, a dohányzás miatt azonban nem tudott nemzeni.

Nagy nevek

A színész azon kevesek közé tartozik, akinek sikerült kipipálni a Spielberg-Scorsese-Coppola szentháromságot, hiszen szerepelt a Ryan közlegény megmentésében, A téglában, valamint volt egy nem hivatalos cameoja a Koravén ifjúságban is. Sőt, Robert DeNirót is kihúzhatja erről a képzeletbeli listáról, ugyanis a színészlegenda által rendezett Az ügynökségben is főszerepet játszott.

Ryan, a közlegény

Nem sokon múlott azonban, hogy lecsússzon a Ryan közlegény megmentéséről, mert Tom Hanks sokáig nem őt akarta a címszerepre, ugyanis túl vékonynak tartotta, emellett egy ismeretlen színészt szeretett volna szerződtetni a filmbe. Damon azonban hatalmas rivaldafényt kapott az előző évben a Good Will Huntingért neki ítélt Oscar-díj miatt,  ezért tényleg úgy tűnt, hogy nem kapja meg a szerepet, végül azonban Hanks beadta a derekát, a többi pedig már történelem.

Budapest, te csodás

A színész 2014-ben forgatta hazánkban a Mentőexpedíciót, egy interjúban pedig elárulta, hogy szerelmes lett Budapestbe. Az embereket nagyon kedvesnek találta, a környéket járva azt érezte, hogy ez a legjobb hely a sétára a világon, és ha ez a város Amerikában lenne, akkor biztos, hogy azonnal odaköltözne. 

Párkapcsolat

A színész első komolyabb kapcsolata a Good Will Hunting egyik főszereplőjével, Minnie Driverrel volt, ami azonban meglehetősen kellemetlen véget ért: Damon ugyanis az Oprah Winfrey Show-ban 1 év után letagadta, hogy barátnője lenne, ezzel hozva Minnie tudtára, hogy szakít vele. Ezután Winona Ryderrel jött össze, akivel aztán el is jegyezték egymást, azonban végül ők is szétmentek. Ezután talált rá az igaz szerelemre Luciana Bozan Barroso személyében, akivel 2005-ben össze is házasodtak, és akivel azóta is boldog kapcsolatban élnek. Három gyerekük van: Isabella, Gia Zavala és Stella Zavala.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség Matt Damonról, akit legközelebb a Ridley Scott-féle The Last Duel történelmi drámában láthatunk majd valamikor a jövő év során, melyben rajta kívül feltűnik még Ben Affleck, Adam Driver és Jodie Comer is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.