Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Patrick Stewartról

|

Nem volt könnyű élete, a traumák ellenére mégis mások segítésére törekszik.

Hirdetés

Picardot és X professzort mindenki ismeri, Patrick Stewart mindkét szerepe meghatározó a maga módján, nem beszélve a temérdek más legendás alakításáról. Szinte összenőttek Ian McKellennel, barátságuk irigylésre méltó, de ezt nem is kell magyarázni. Itt van azonban tíz érdekesség - hobbiról, karrierről, magánéletről -, ami újdonság lehet. Isten éltesse a születésnapján!

 

Hirdetés

Önkifejezés

Nem lehet könnyű elveszíteni a hajunkat, de képzeld el, milyen lehet idősebb kor helyett már 19 évesen! Sajnos ez történt Patrick Stewarttal, aki kamaszéveiben lett kopasz a foltos hajhullás (alopecia areata) miatt. A színész bevallotta, nagyon megrendítő volt számára a betegség, amely hátterében feltehetően autoimmunitás áll. Félénkebb lett miatta, de meg kellett találnia, hogyan fejezheti ki magát a megváltozott körülmények ellenére. A színészetben megtalálta a helyét, a többi már történelem.

Forgatókönyv helyett

Mikor először ajánlották fel neki X professzor szerepét az X-men filmekben, semmit nem tudott a karakterről, de még az X-menről sem. A producer átadta neki a képregények másolatait, mire megkérdezte:

"Mit kezdjek egy képregénnyel?"

Igazi tehetség

Arra a kérdésre, mi lett volna belőle, ha nem színésznek áll, Stewart azt mondta, régebben arról álmodott, hogy egyszer zongoraművész lesz. Emanuel Axtől tanult klasszikus zongorát, aki azt mondta neki, ha választania kellene valakit, akinek átadná a helyét, Stewart lenne az. Belegondolva, hogy bárkit választhatott volna, ez igen nagy elismerésnek számít a művésztől.

Meghatározó emberek

Mindannyian öröklünk valamit a szüleinktől, Stewart mégsem realizálta, mennyire hatott rá az apja, ameddig színpadra nem vitte a Machbethet. Úgy jellemezte apját, mint akinek nagy a hatalma és mindig eléri, amit akar. Mikor Stewart az előadás előtt belenézett a tükörbe, az apja arcát látta.

A könyvek ereje

Stewart talán soha nem kezd színészi karrierbe, ha nem ösztönzi rá az irodalom tanára, bizonyos Cecil Dormand. Egy nap a férfi Stewart kezébe nyomta Shakespeare egyik szövegének másolatát, és azt mondta neki:

"Állj fel és játssz!"

Milyen jól tette!

Mindkét oldalon játszott

Még csak 15 éves volt, amikor Stewart otthagyta az iskolát, hogy színész lehessen. Mikor épp nem meghallgatáson volt, kezdő riporterként elszegődött a helyi újsághoz, ezzel kereste a kenyerét. Hamar megtanulta viszont, hogy együtt a kettőt nem tudja kellő odafigyeléssel csinálni, mivel egyre több időt töltött a színházban. Kényszerítették, hogy válasszon, ő pedig feladta az újságírást, hogy minden idejét a színházban tölthesse.

Örökké egy figura

25 éven át játszotta Picard kapitányt a Star Trekből. Mikor maga mögött akarta hagyni a szerepet, rá kellett jönnie, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Elmondta, egyszer elment egy interjúra egy rendezővel, és nagyon izgatott volt, mert nagyon szerette volna megkapni a készülő filmben a szerepet. Mikor találkoztak, a rendező szavai összetörték Stewart szívét, mert nem hitték, hogy képes mást nyújtani, mint amelyiken skatulyába betették. A rendező azt mondta neki:

"Miért akarnám Jean-Luc Picardot a filmembe?"

Kísérletező típus

1997-ben létrehozott egy előadást, ami úttörő volt a színháztörténetben. A saját Othello verzióját csak úgy hívta, "negatív fotó", mivel felcserélte a szereplők bőrszínét. Ahelyett, hogy Othellót fekete színész játszotta volna, a többi szereplő pedig többségében fehér lett volna, magára osztotta Othello szerepét, minden más szerepre pedig fekete színészt választott ki. Soha senki nem vállalkozott még ilyenre Shakespeare művel előtte.

Még korábban, 1993-ban már meghökkentette a nézőket: a Karácsonyi ének című Dickens könyvből készített egy egyszemélyes, három órán át tartó előadást, ahol 30 karaktert szólaltatott meg egyedül. A kemény munka meghozta gyümölcsét, díjat is nyert a produkcióért.

Ott segít, ahol tud

Nagyon rossz körülmények között nőtt fel. Elmondása szerint, gyerekkorát nagyrészt félelemben töltötte, és folyton szemtanúja volt annak, ahogy apja az anyját bántalmazza, és ez a magatartás a mai napig feldühíti. Hiába szenvedett, eltökélte, hogy jobb hellyé teszi a világot azon gyerekek számára, akik hozzá hasonló helyzetben vannak. Harcol a családon belüli erőszak ellen, és létrehozott egy ösztöndíjat a University of Huddersfielden, hogy segítse nehéz sorsú fiatalok tanulását. Reméli, hogy példát tud mutatni a gyerekeknek, és segít nekik erőt meríteni a kilátástalannak tűnő helyzetükből.

"Ez mindig egy döntést, amit a férfi maga hoz meg, és egyedül kell vállalnia a felelősséget is."

Volt hang, nincs hang

Nehéz elképzelni, hogy bárki ki akarná vágni Patrick Stewartot bármiből, mégis ez történt Tim Burton klasszikusa, a Karácsonyi lidércnyomás kapcsán. A színész a bábfilm narrátora, de Burton a vágóasztal mellett állva meggondolta magát, és jócskán megkurtította Stewart szövegét. Bár a legtöbb narrációt kivágták, néhány az eredeti lemezen még hallható, de az azért nem ugyanaz.

További érdekesség, hogy a 2017-es Az Emoji-filmben ő kölcsönözte a Kaki emoji hangját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.