Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Robert Redfordról

|

Az élő legenda már a nyolcvanötöt tapossa.

Hirdetés

Robert Redfordról vitán felül állítható, hogy az egyik legsokoldalúbb színész Hollywoodban. Sőt, nem csak színészként, de rendezőként is dolgozik olykor és ha ebben a pozícióban olyan sok cím nem is köthető hozzá, azért elmondható, hogy igyekszik mindig képességeinek legjavát nyújtani. Az ikonikus hollywoodi sztárról a 85. születésnapja alkalmából most összeszedtünk nektek 10 olyan érdekességet, amiket nem biztos, hogy eddig tudtatok. 

Hirdetés

Családi tragédia

Tizennyolc éves volt, amikor elvesztette édesanyját, négy évvel később pedig első feleségével való első közös gyerekük hunyt el öt hónapos korában. Egy a People magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy bár mindenki azt hiszi, annyira könnyű neki, ez egyáltalán nem igaz és rendkívül nehéz együtt élni ezekkel az eseményekkel. Édesanyjával közel álltak egymáshoz, állítása szerint ő volt az az ember, aki végig bízott benne és a képességeiben. Ennél fogva arra a kérdésre, hogy mit tekint a saját maga legnagyobb teljesítményének, azt válaszolta, szintén a People magazinnak: "A gyerekeimet. Ők a legjobb dolgok az életemben.".

Tévékarrier

Természetesen emberünk sem egyből hírességként kezdte, hanem televíziózással indította karrierjét. A hatvanas évek elején megannyi tévésorozatban bukkant fel: főleg krimi- és westerncímekben. Többek között a Perry Mason egy epizódjában, a Maverickben, a Naked City-ben, illetve kettő Alfred Hitchcock Presents-epizódban is láthatták a nézők. Első nagyjátékfilmes munkája 1965-ben volt A helyzet reménytelen, de komolytalan című műben, majd három filmmel később, 1967-ben futott be a Mezítláb a parkbannal, amelyben Jane Fondával bolondozott együtt. Ekkor pedig már csak két évre volt a Butch Cassidy-től. 

A Corleone-kapcsolat

Mielőtt még Al Pacinóhoz került volna a legendás szerep, Robert Redford is szóba került arra, hogy eljátssza a Keresztapa főszerepét, Michael Corleonét. Őt - Warren Beatty-vel egyetemben - a Paramount favorizálta, mert akkoriban mindketten híres, jól menő színészeknek számítottak. Mellette végül több más színész is szóba került, de Coppolának egyik sem nyerte el tetszését, úgyhogy végül minden ellenjavaslat ellenére Pacinót választotta. És milyen jól tette. Bár tény, hogy így visszamenőleg szívesen megnéznénk egy Redford-változatot is. 

Nem szereti nézni saját filmjeit

Vannak sztárok, rendezők, akik legyenek akármennyire nagyszerűek, egyszerűen képtelenek újranézni saját munkájukat. Ilyen Redford is, aki messze elkerüli filmjeit, miután azok kikerültek a placcra és egyedül A nagy balhé című 1973-as klasszikusáról meri azt állítani, hogy maximálisan elégedett saját magával (habár kedvencének a Butch Cassidy és a Sundance kölyköt tartja). Egy vele készült interjúban ezt azzal magyarázta, hogy gyerekkorában sokat járt barátaival a moziba, viszont nagyon sokszor viccet csináltak azokból a filmekből, amelyeket megnéztek éppen. Vagyis, lényegében mindig azt látja, amint fiatalkori önmaga röhög rajta a nézőtéren. Meg tudjuk érteni. 

Kaszkadőrmeló

Nagy általánosságban saját maga végezte el filmjeiben a veszélyesebb mutatványokat, ami nem csak a fiatalkorában készített filmjeire volt jellemző, de olyan késői alkotásaira is, mint a Minden odavan. Ebben a filmben 77 éves korában szerepelt és egy olyan férfit alakított, aki egymaga marad a tajtékzó tengeren a kis hajójával és megpróbálja túlélni a vihart. Habár nem volt elvárás és maga sem volt biztos a dolgában, a forgatás megkezdésekor előtört a színész egója és úgy érezte, hogy muszáj maga megcsinálnia a filmben látható mutatványokat. Redford mindemellett azt is vallja, hogy kicsit átverésnek érzi azokat a jeleneteket más alkotásokban, amelyeknél egyértelműen tudod, hogy amint nem látod a színész arcát, már egy másik ember áll előtted. Részben ez is ösztökélte őt arra, hogy felvegye a kesztyűt. Viszont hozzá kell tenni, ha ő is dolgozik a kaszkadőr helyett, ragaszkodik ahhoz, hogy attól még ők is megkapják ugyanúgy a fizetésüket. 

Szeret késni

Ahogyan Gandalf megfogalmazta annak idején: "Egy mágus sosem késik. (...) És korán sem jön soha. Mindig pontosan akkor érkezik, amikor akar.". Nos, valahogy Redford is így lehet ezzel, hiszen kollégái már nagyon jól tudják, hogy ha egy vele való találkozóról van szó, akkor mindig rá kell számolni valamennyit. Maga Sydney Pollack is megerősítette egy interjúban, hogy valóban mindig késik, viszont Redford ezekre a vádakra csak annyit reagált, hogy mítosz csupán. 

Newman-barátság

Paul Newmannel való barátsága messze földön híres: a két színész A nagy balhé című film forgatásán haverkodott össze olyannyira, hogy ez kitartott egészen a haláláig. Nagyon szerették egymást megviccelni, olyan is előfordult, hogy Redford pusztán heccből küldött barátjának egy öreg, lerobbant Porschét - egyenesen Newman küszöbe elé, becsomagoltatva. Utóbbi sem volt rest, ő egészen a színész nappalijába küldette vissza. 2008-as halálára, amely mindannyiunk számára szívszorító volt (és még mindig az), így reagált: "Egy igazi barátot veszítettem el. Az életem - ezzel az országgal együtt - sokkal jobbá vált, míg ő benne volt.". Barátságukra egyébként az Amerika kapitány: A tél katonája című filmben is utalnak, hiszen amikor Redford karaktere kinyitja a hűtőt, ott áll benne egy Paul Newman nevével fémjelzett spagettiszósz.

Független filmek

Köztudott, hogy nagy támogatója a független filmeknek és a feltörekvő filmkészítőknek, akik kevés pénzből, pusztán saját tehetségükre és elhivatottságukra támaszkodhatnak. Éppen ezért alapította a Sundance Filmfesztivált 1981-ben (közvetlenül azután, hogy a Normális emberek című rendezésével elnyerte első Oscarját), amely azon filmrendezőknek ad platformot, akiknek konkrétan a nulláról kell felküzdeniük magukat. Végül ez volt a filmfesztivál, amely teret adott Tarantino Kutyaszorítóban című klasszikusának is, valamint olyan más, klasszikussá érett alkotásoknak, mint a Szex, hazugság, videó, amely Steven Soderbergh első munkája volt. 

A gyerekekért bármit

Ha eddig esetleg kételkedtünk volna abban, hogy mennyire nagyvonalú és aranyos ember ez a Robert Redford, nos még egy tény álljon itt. Mivel ő maga is szerepelt Marvel-filmben, mégpedig az Amerika kapitány második etapjában, felmerül a kérdés sokakban, hogy ugyan miért vetemedett ilyesmire. Nyilvánvalóan ilyenkor a pénz is felmerül, mint motiváló erő (jogosan persze és ezzel nincsen semmi baj), ám színészünk ennél szimpatikusabb választ adott: egy részről ritkán játszik negatív karaktert, más részről a kisunokái nagy Marvel-fanok, így szeretett volna szerepelni egy ilyen filmben is. Ilyen egyszerű.

Diploma előtt

Mielőtt Dustin Hoffmannál landolt volna Mike Nichols filmjének, a Diploma előttnek a főszerepe, szóba került Robert Redford is. Habár színészi kvalitásait nézve vélelmezhetjük, hogy könnyűszerrel vette volna az akadályt, a rendező mégis úgy gondolta, hogy valami nem stimmel vele. Nos, ennek az oka egyszerűen az, hogy Nichols szerint nem lett volna realisztikus, hogy egy Redford-féle jóképű figura nem tud rendesen becsajozni. Hogy erre Hoffmann hogy reagált, vagy tudja-e mindezt, arról nincsen tudomásunk. De újabb példa ez arra, hogy a szépség bizony átok is tud lenni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.