Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Seth Rogenről

|

Mindannyiunk kedvenc, barátságos füves mackója szülinapot ünnepel.

Hirdetés

Megvan arra az esély, hogy Te, ott a monitor túlsó végében nem kedveled Seth Rogen-t és valahol meg lehet érteni. Mintha mindig ugyanazt a folyton beszívott, idióta nevetést hallató figurát hozná, egyfeszt elhülyéskedi a dolgokat és úgy érzed, egész egyszerűen irritál a jelenléte. Van ilyen. Mégis, sokak egyik kedvenc komikus színésze ő (többek között az enyém is), így születésnapja apropójából összeszedtünk néhány érdekességet róla, illetve szerepvállalásairól. 

Hirdetés

Fiatal tehetség

Ha valaki jó valamiben, az már egészen korán, fiatalon megmutatkozik és ez nem volt másként Seth Rogennél sem. A Superbad című film forgatókönyvét (amelyben mellékszerepet is vállalt színészként) például még egykori iskolatársával, Evan Goldberggel kezdte el írni, a színész pedig ekkor mindösszesen 13 éves volt. Persze ahhoz, hogy végül film legyen belőle, el kellett telnie nagyjából tíz évnek, de a munka végül beérett, hiszen azon nyomban kultstátuszba repült a filmjük és még ma is sokan az egyik legjobb, szexualitást középpontba állító tinivígjátéknak titulálják az alkotást. Rogen egyébként már 12 évesen fellépett kvázi humoristaként és vagy négy évig űzte az ipart bar-micvókon, kisebb partikon. 16 évesen aztán megkapta első mozgóképes szereplését, mégpedig Judd Apatow Különcök és stréberek című sorozatában.

A fű nem olyan rossz, értem?

Miután Rogen egész sok filmjében játszik olyan karaktert, aki előszeretettel füvezik, annyira nem kell meglepődnünk azon, hogy a való életben is nagy fűpárti. Olyannyira, hogy barátjával, alkotótársával Evan Goldberggel közös cégük is van, amely a kannabiszra specializálódott. Ennek a neve: Houseplant, és kifejezetten a kanadai polgárok számára jött létre, akik olyan beállítottságúak, mint ők maguk. Rogen egyébként 12 éves kora óta szív füvet, napi rendszerességgel, be tudta építeni könnyedén a hétköznapjaiba és ellene van minden megbélyegzésnek, ami a füveseket illeti (mely szerint a fű rossz és hülye, lusta emberek használják csak). Weboldalán egyébként mindenféle szép, dizájnos kellékeket is lehet kapni, mint például hamutál, vagy éppen kis tartóka, amelyben a füvet hordozhatod. Ezzel azt is szeretné elérni egyébként, hogy az ember, ha már használja a kannabiszt, akkor szépen, akár dekorációként is ki tudja helyezni az ahhoz szükséges dolgokat. 

Koravén

Egyik védjegye Rogennek, az a jellegzetesen mély hangtónusa. Ennek a tónusnak köszönhetően rendre olyan szerepeket játszik, amelyek amúgy nálánál idősebbek. Így történhetett meg az, hogy például a 40 éves szűzben egy harminckörüli pasast alakított, miközben a színész maga még csupán 22 éves volt. Amikor pedig stand-upolt tizenévesen, simán azt hitte mindenki, hogy már a húszas éveit tapossa. 

Szerepcsere és joint-sodrás

Seth Rogen az Ananász expressz-beli szerepét eredetileg nem saját magának, hanem barátjának és színésztársának, James Francónak írta. Később, amikor úgy érezte a felolvasásokon, hogy Franco sokkal viccesebb lenne a szerepben (úgymond: frankóbb), akkor fogta magát és cserélt vele. Vagy ki tudja, talán úgy látta, hogy a csere révén még több ideje jut majd arra, hogy a filmben látható (és elszívott) összes jointot meg tudja sodorni saját kezűleg. Ezt pedig meg is tette, mintegy törekedve az autentikusságra. Remélhetőleg mindet el is szívták és egy se veszett kárba. 

A Zöld Baklövés

A színésznek egy maréknyi olyan filmje van, ami valamelyest szembemegy azzal a képpel, amit megszokhattunk tőle, vagy pedig maga a körítés szokatlan tőle. Az egyik ilyen mozi a Zöld Darázs, amely az azonos című, klasszikus televíziós sorozat mozifilmes adaptációja. A film nem lett nagy siker sem szakmailag, sem pedig anyagilag, ezt pedig maga Rogen is belátta később. Szerinte az olyan alkotók, mint ő, vagy éppen Michel Gondry (akinek ez volt az első nagyköltségvetésű filmje) nem tudnak egy bizonyos büdzsé felett olyan filmet letenni az asztalra, amely az olyan embereknek szól, amilyen ők maguk. Állítása szerint mindannyian tapasztalatlanok voltak az ilyen típusú filmeket illetően és a stúdió hol nem hagyta őket kibontakozni (a korhatárbesorolás is egyfajta korlát volt számukra), az akciójelenetekre pedig senki nem nézett rá, hogy megfelelőek-e. Ahogy ő fogalmazott: az lett volna a csoda, hogyha egy vállalható produktum kerül ki a kezeik közül ilyen körülmények között. 

Munka Kevin Smith-szel

Amikor Los Angelesbe ment és megkérdezték tőle, hogy mi az ő célkitűzése akkor azt felelte, hogy "Kevin Smith-filmben szerepelni". Ez később valóra is vált, ugyanis ő volt az egyik főszereplője a Zack és Miri pornót forgat című filmnek, melyben Elizabeth Banks partnereként vállalt szerepet. Smith kevésbé ismert filmje ez egyébként, egyike azon munkáinak, amelyben próbált kicsit eltávolodni azoktól a motívumoktól, bevett fogásoktól, amelyeket a kezdeti filmjeiben gyakorolt. 

Hé haver, hol a főszerepem?

Még a kétezres évek elején jelentkezett az egyik főszerepre a Hé haver, hol a kocsim? című filmbe, ám végül nem kapta meg. Ez leginkább azért érdekes, mert az a film bár nem aratott túl nagy sikert (mondjuk mostanra már egyes körökben kult-státusznak örvend), de ún. stoner comedy volt, amelynek a későbbiek során maga Rogen lett nagy szakértője (lásd: Ananász expressz). A film vélhetően azért se aratott akkora osztatlan sikert, mert nem volt akkora mainstream célközönsége az ilyen jellegű moziknak (hiszen előtte csak egy-két cím volt ebben a témában, mint például A nagy Lebowski, előtte meg a hetvenes években a Cheech és Chong-filmek).

Emmy-díj

Mindösszesen 22 éves volt, amikor 2005-ben emberünk megkapta első jelölését az Emmy-díjra. Az apropó nem volt más, mint egy írói kredit, ugyanis íróként dolgozott a Da Ali G Show-n, amelynek főszereplője ugye Sacha Baron-Cohen volt. A díjat végül nem kapta meg, jelölést is csak egyszer kapott azóta, mégpedig a The Boys című sorozatért 2021-ben, amelyen executive producerként dolgozott/dolgozik.

Majdnem sorozat-főszereplő

A Különcök és stréberek-beli munkájuk után Judd Apatow erősen kokettált azzal a gondolattal, hogy megtegye főszereplőnek egy következő sorozatában, az Undeclared-ben. Bármennyire is szerette volna azonban és bármennyire is lobbizott érte a fejeseknél, végül a vezetőknek el kellett őt/őket utasítaniuk, mert nem találták eléggé főszereplő-matériának. Rogennek itt egy elsőéves, népszerű, geek-mentalitású gimnazistát kellett volna alakítania, akit végül Jay Baruchel formált meg. Rogen egyébként még sokáig nem kapott igazi főszerepet sem sorozatban, sem pedig filmen, legtöbbször ő volt a vicces, trágár és füves mellékszereplő a dörmögő hanggal. 

Alzheimer

Nem csupán színészi tevékenysége és fű-rajongása révén érdemes felfigyelnünk rá, hiszen a színész több ízben is hangot adott már a színészeten túlmutató ügyeknek is. Ilyen az Alzheimer-kór, amelyhez sajnálatos módon személyes kötődése is van, ugyanis felesége, Lauren Miller családjában jelen van ez a betegség. Rogenék a 2010-es évek elején döntöttek úgy, hogy beszélnek erről, ezt követően pedig megalapították a Hilarity for Charity (szabad fordításban: Nevetéssel a jótékonykodásért). Ennek a lényege, hogy kialakítsanak egy olyan platformot, ahol az emberek nem csupán szabadon beszélhetnek erről a betegségről, de adakozhatnak, lehetőség nyílik családokat támogatni, valamint arra is, hogy a fiatalok többet tudjanak meg az Alzheimerről. A HFC ezen kívül arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy miként lehet megelőzni a bajt, ezzel is segítő kezet nyújtva azoknak, akik tudatában vannak annak, hogy családjukban visszamenőleg bizony előfordult olyan, aki ebben szenvedett. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.