Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Tom Hanksről

|

Mindannyiunk apjának születésnapja alkalmából összeszedtünk 10 érdekességet a színészről.

Hirdetés

Tom Hankset szeretjük. Igazából nem lehet nem szeretni, annyira megnyugtató már a puszta jelenléte. Ha ő jelen van, akkor tudjuk, hogy a film igazán rossz nem lehet és ha ő ott van, érezzük, hogy egyszerűen rendben lesz minden. Többszörös díjnyertes színész ő, szerepelt mindenféle filmben: gengszterfilm, komédia, romantikus komédia, slasher, dramedy, túlélőfilm. Egy-két kivétellel (Dan Brown-adaptációk) mindenhol megtalálta saját magát és helytállt. Karrierje, személye iránti tiszteletünk jeléül és 65. születésnapja alkalmából összeszedtünk nektek 10 érdekességet a színészről.

Hirdetés

A Lincoln-rokonság

Távoli rokona ugyan, de mégiscsak bizonyos szinten rokona az Amerikai Egyesült Államok egykori elnökének, Abraham Lincolnnak. A rokonság egy bizonyos John Hanks nevű férfinál érhető tetten, aki Lincoln ük-ükapja volt és egyben Hanksnek a többszörös ük-apja. Ez egyrészről mindent megmagyaráz és értjük, miért is olyan jó ember Hanksünk, másrészt ha belegondolunk, egészen érdekes lett volna, ha mondjuk Spielberg vele készíti el a Lincoln című filmet. Egészen bizonyos, hogy egy másfajta alakítást hozott volna, mint amit végül Daniel-Day Lewis adott. 

Nem volt mindig sztár

Valahogy hajlamosak vagyunk készpénznek venni azt, hogy a nagy sztárok mindig is nagy sztárok voltak és nem volt előéletük. Pedig dehogyisnem és milyen érdekes szokott lenni, amikor egyikről-másikról megtudjuk, mit is művelt a nagy hírnév előtt. Tom Hanks például egy hotelben dolgozott és ő volt az a személy, aki cipelte a vendégek bőröndjeit. Most képzeljük csak el, ahogyan a fiatal Tom illedelmesen, előzékenyen viszi a pakkunkat és nekünk közben fogalmunk sincsen arról, hogy pár évtized múlva az egyik legszimpatikusabb, legünnepeltebb színészeként beszélünk róla. Többek között olyan sztároknak is vonszolta a bőröndjét, mint Cher, vagy épp Bill Withers. 

Imádja az írógépeket

Mindenkinek van valami kattanása, hát neki ne lenne? Hanks például egészen odavan az írógépekért és szenvedélyesen gyűjti is őket (nagyjából 250 darabja van már). És ha mindez önmagában nem volna elég, akkor hozzá kell tenni azt is, hogy még egy könyvet is írt ennek a témájában Különleges karakterek címén (nálunk a Kossuth kiadó által került kiadásra). Ebben a könyvben rövid történetek vannak, amelyek mind valamilyen szinten köthetők egy írógéphez. Érdekes koncepció, de a kritikák dicsérték. Bónuszként azt is hozzá kell mindehhez tenni, hogy Hanksnek van egy saját fejlesztésű applikációja, a Hanx Writer, ami egy íróprogram az írógépek audiovizuális érzetével. Ez már megszállottság, tudjuk. 

Monty Python

Kevesen tudják, de egyetlen előadás erejéig még Monty Python-tag is volt Hanks. Ez akkor történt, amikor a The Beatles-tag, George Harrison emlékére szerveztek egy megemlékezést, ahol a Monty Python társulat is tiszteletét tette volna. Úgy esett azonban, hogy az egyik oszlopos tag, John Cleese nem tudott elmenni a műsorra, ezért egy dal erejéig a színész ugrott be helyette (és elénekelték a Lumberjack Songot). Ez 2002-ben történt. 

Nem tud rossz lenni

A színésztől megszokhattuk már, hogy leginkább pozitív, instant szeretni való karaktereket alakít és bár nem feltétlen hiányoljuk tőle a negatív jellemeket, érdekes, hogy a karrierje során tényleg messzire elkerülték az ilyen alakítások. Valamelyest kivétel ez alól Sam Mendes A kárhozat útja című remeke, amelyben egy jégszívű bérgyilkost alakít - aki tényleg hidegvérrel megöl egy másik embert, hogyha a helyzet úgy hozza. Márpedig úgy hozza. Más kérdés persze, hogy alapvetően ő lesz végül a főhős, hiszen mégiscsak Tom Hanksről van szó, de jó volt látni ezt a sötét oldalát. 

A boldogító nem

Talán emlékszünk az 1997-es A boldogító nem című filmre, amelyben a Kevin Kline alakította karakter úgy lepleződik le a külvilág előtt homoszexualitását illetően, hogy egy egykori tanítványa az Oscar-gálán megköszöni neki, kiemelve azt is, hogy amúgy a tanár úr a saját neméhez vonzódik. Hogy mi köze ehhez Tom Hanksnek? Csupán az, hogy ő ugyanezt tette a Philadelphia Oscar-díjátadó gáláján - megköszönte egykori tanárjának, aki történetesen meleg (ezzel mintegy akaratlanul ráirányítva a figyelmet). Mi annyira nem jártunk rosszul, mert A boldogító nem is egészen jól sikerült. Reméljük, hogy a tanár is sikeresen átvészelte a hírnevet. 

Aszteroida

Hogy mekkora csillagnak számít Tom Hanks? Nos, akkorának, hogy egy aszteroidát is elneveztek róla: 12818 tomhanks-re lett keresztelve. Ez annak tiszteletére történt meg, hogy a színész szerepelt az Apollo 13 című Ron Howard-filmben.

Görög állampolgárság

Még 2020-ban történt, hogy Tom Hanks feleségével, Rita Wilsonnal egyetemben megkapták a görög állampolgárságot. Hogy miként történt ez? A történet még 2018-ban kezdődött, amikor a görögországi Athén mellett hatalmas tűz ütött ki, amelyre Hanks és Wilson igyekeztek minden figyelmet felhívni - és ezzel alapvetően segíteni annak a sok embernek, akik még potenciálisan veszélyben voltak. Ezt követően úgy döntöttek, a házaspár megérdemli, hogy tiszteletbeli görög állampolgárokként kezeljék őket. 

Kockázatos üzlet

A színész jelentkezett a Kockázatos üzlet című 1983-as film főszerepére, amit végül nem más, mint Tom Cruise kapott meg. Innen, távlatból nézve Cruise tökéletes választás lett a szerepre (jót tett a karakternek az a tejfelesszájú jóképű imázs), de érdekes lett volna megnézni azt, hogy miként teszi magáévá a karaktert Hanks. Valamint azt is, hogy miként vetkőzik ki magából az All Time Rock 'n' Roll című dalra. 

Imád beletrollkodni mások fényképeibe

Vannak sztárok, akik szeretnek random helyeken random emberek random fényképein felbukkanni, de közülük is a legnagyobb király az - nem más, mint - Tom Hanks. Egy ízben előfordult, hogy egy asztalon alvó ember mellett fotóztatta le magát a férfi telefonjával, máskor egy esküvőn jelent meg és volt, hogy egy riporter mögött ólálkodott éppen. De olyan is előfordult, hogy egy baráti társaság fotózkodott és ott kukucskált a háttérben Hanks és felesége, Wilson. Hiába, ez is csak azt bizonyítja, hogy ha sztár vagy, az egyik legfontosabb dolog, aminek birtokában lehetsz: az a humorérzék. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.