Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Willem Dafoe-ról

|

Vannak, akik méltatlanul alulértékeltnek tartják. Cserébe kivételes testi adottsággal áldotta meg a sors.

Hirdetés

Lehetetlen lenne csak egy alkotást, egy szerepet kiemelni Willem Dafoe-tól, hiszen életműve páratlanul sok filmet számlál, és csak kevésszer nyúlt mellé. Karrierje mai napig felfelé ível, fáradhatatlan, ezt maga is elismeri. 65. születésnapja alkalmából az alábbiakban tíz érdekességet olvashattok róla.

Hirdetés

Sötét folt

2011-ben indult a mirelit ételeket forgalmazó BirdsEye kampánya, amelynek reklámarca Clarence, a plüss jegesmedve volt. Dafoe kölcsönözte a báb hangját, de legszívesebben az emlékét is örökre eltörölné annak az időnek.

"Ez az utolsó dolog, amiről beszélni akarok"

- felelte egyszer hidegen egy riporternek.

A szerepért bármit

Az orvvadász című film kedvéért Dafoe igazi túlélővé képezte magát.

"Mikor arra került a sor, hogy meg kellett nyúznom egy kengurut, csak egy lehetőségem volt, mivel (ahol a felkészülés zajlott), csak egy példányuk volt. Azt mondták: 'Figyelj, már egy ideje halott. A gyomornedvek felgyülemlettek és az állat felfújódott. Ha nem jól csinálod, az arcodba fog robbanni.' Szerencsére sok sebész van a családomban. Azt hiszem, a génjeimben van."

- mondta a The Guardian újságírójának.

El sem kezdte, már vége lett

A mennyország kapuja című amerikai westernben kapott egy kis szerepet. A filmet Hollywood egyik legnagyobb filmes bukásaként tartják számon, amely csődbe rántotta forgalmazóját, a rendező, Michael Cimino karrierje pedig derékba tört. Dafoe azonban még a film forgatása közben kihúzta a gyufát, ezért kirúgták.

"Három hónapja voltam ott, sokat dolgoztam. Olyasfajta munka volt ez, mint mikor felkérnek, hogy játssz el egy spontán karaktert, és elkezdik ezeket a kisebb figurákat kibontani. Folyton forgattunk, igazán jól éreztem magam, aztán egyik nap már jó ideje a fénybeállás tartott, körülbelül nyolc órája álltunk egy helyben, és egy nő a fülembe suttogott egy viccet, és én felnevettem a néma csendben. Cimino odafordult, és azt mondta: 'Willem, lépj ki.' Ennyi volt."

Cimino nem emlékezett, hogy elküldte Dafoe-t.

"Nem igazán ismerte el, de ez történt. Jó lecke volt, ez volt az első stúdiófilm, amiben dolgoztam, szóval felnyitotta a szemem. Azt gondoltam, hűha, micsoda kegyetlen világ!"

Kivétel erősíti a szabályt

A Féktelenül 2. - Teljes gőzzel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, legalábbis Dafoe számára, aki alakításával tökéletes alapot nyújtott a mémgyárosoknak, ugyanakkor Arany Málna-díjra jelölték érte a Legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriájában. Egyrészt igazságtalan, mert még így is ő volt a film legjobb része, másrészt nem lehet eltekinteni a ténytől, hogy a filmet minden idők legrosszabb folytatásai között tartják számon. Mi sem bizonyítja jobban, hogy mindössze 4%-ra értékelték a kritikusok a Rotten Tomatoes oldalán.

A látszat néha csal

A Huffington Post egyszer megkérdezte tőle, hogy ha ő és Nicolas Cage együtt készíthetnének egy heist-filmet, bevállalná-e. Dafoe így válaszolt:

"Nem hiszem, hogy ez megtörténne. Mélyen legbelül mindketten puhányok vagyunk."

Hiába a megtévesztő külső, saját magát félénk embernek tartja.

Mit takar még a zord megjelenés?

Nem olyan fura, mint sokan képzelik. Saját személyiségéről és a munkájáról ő maga ezt mondta:

"Mindig azt keresem egy karakterben, hogy el tudjam veszíteni magam benne. Szerintem izgalmas gyakorlat. Természetesen vonzódom az olyan dolgokhoz, amik távol állnak tőlem. Alapvetően nem vagyok sem őrült, sem rossz. Bizonyos szinten ódzkodom ezektől a dolgoktól, másfelől őszintén tudom őket élvezni."

A béke szigete

Hogy enyhítse a stresszt a mindennapjaiban, Dafoe testmozgást végez: az Ashtanga jóga elkötelezettje. Hiszi, hogy ezáltal a tudatát is egy magasabb szintre emelheti.

"El kell hagynod magad, hogy megtaláld az igazi éned. A jóga segít tökéletesíteni a szerepeimet… jó gyakorlat ahhoz, hogy nyugodt tudj maradni, koncentrálj és irányítsd az elméd…"

Csak semmi törtetés

Karrierje a kísérleti színházból indult, majd egészen a nagyköltségvetésű filmekig jutott.

"Mindig ambiciózus voltam és félelmetesen fegyelmezett, tehát nem az a fajta voltam, aki csak lóg egy társaságban és a dolgok megtörténnek vele. Próbáltam kézbe venni a dolgokat. Hittem, hogy meg lehet találni ott az értéket és a lehetőséget, ahol nehezebb meglátni. Mégsem szabad görcsösen akarni valamit. Mikor a dolgok jönnek, fogadd el, élj vele. Nem volt tervem, mert sosem volt merev hozzáállásom vagy konkrét elképzelésem. Az igazat megvallva, nem bízok az álmokban. Ez a mondás, hogy kövesd és valósítsd meg az álmaid… sosem hatott rám, nem hangzott jól."

Dafoe messze van attól, hogy belefásuljon a munkájába. Az IndieWire feltette a kérdést, megfiatalítja-e a színészet.

"Abszolút. Ez egy gyönyörű hiba, ami előnyömre válik. Egyszer azt mondták nekem: 'Tudod, mi a te bajod? Hogy te tényleg szereted ezt csinálni.' Minden díszlet más. Még mindig hiszek a moziban."

A legjobb vérszívó

Ő volt az első színész, akit egy vámpír megformálásáért jelöltek Oscar-díjra. A jelölést A vámpír árnyéka című horror főszereplőjének megformálásért kapta, bár végül nem nyerte el a díjat. (2001-ben Russell Crowe nyert a Legjobb férfi főszereplő kategóriájában a Gladiátorért.)

A meztelenség átka

Lars von Triernek ki kellett vágnia Dafoe férfiasságát az Antikrisztusból. Egy Peter Keogh nevű újságíróval történt beszélgetés alkalmával vallott a rendező:

"Hatalmas a szerszáma… mondhatni túl jó adottságokkal rendelkezik. Ki kellett vágnunk a jelenetét az egyik filmből, és testdublőrt kellett alkalmaznunk, a sajátjával képtelenség lett volna megoldani. Muszáj volt, mert az övé túl nagy, nem lehetett dolgozni, mert mindenki zavarba jött, amikor meglátta."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.