Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál Mads Mikkelsenről

|

A páratlanul karizmatikus színészről születésnapja alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet.

Hirdetés

Ma ünnepli 55. születésnapját az először Európát, majd Hollywoodot is meghódító dán színész, Mads Mikkelsen. A rendkívül sokoldalú úriember élete egyik legerőteljesebb alakítását a dán-svéd drámában, A vadászatban nyújtotta, rengetegen emlékezhetnek rá Hannibalként is, de volt ő már Bond-gonosz is korábban, ahogy a Marvel- és Star Wars-univerzumban is feltűnt korábban a színész. Mi pedig most 10 érdekességgel szeretnénk köszönteni őt!

Hirdetés

Táncosból Hollywood csillagává

Sokszor hallunk érdekes eredettörténeteket mind az Álomgyár filmjeiben, mind a valóságban, már ami a világhírű színészek korábbi mesterségeit illeti. Mads Mikkelsen például profi tornászként és táncosként kereste kenyérre valót 8 éven keresztül, még mielőtt nagyobb hírnévre tett volna szert Dániában.

Itt az idő nyelvet tanulni

Táncosként egy 1 éves göteborgi képzés során határozta el, hogy megtanulja a svéd nyelvet, miután megelégelte, hogy az ottaniak csak illedelmesen mosolyogtak és bólogattak, amikor dánul próbált meg közös nevezőre jutni velük. Ezután egyébként még évekig a svéd városban élt, ahol az évek során folyékonyan elsajátította a skandináv nyelvet - emellett angolul, németül és franciáiul is probléma nélkül tud kommunikálni a színész.

Élet két keréken

Mikkelsen egyik legnagyobb szenvedélye, egyben kedvenc szabadidős tevékenysége a motorozás. Egyik legféltettebb ereklyéje az ikonikus dán Nimbus motorok egyike.

Nyújtsd ki a karod, Mads!

Egy ideig szállt az éterben az anekdota, miszerint a színész részt vett a 2005-ös A fantasztikus négyes film meghallgatásán, ami annyira röhejes volt, hogy nemes egyszerűséggel kisétált róla. Nos, ezt azóta megcáfolta már Mikkelsen - legalábbis a kisétálós részét. A színész elárulta, hogy ugyan kiviharzás nem történt, de a meghallgatás tényleg arcpirítóan kínos volt, mivel a Mr. Fantastic szerepére jelentkezők egy sor szöveget nem kaptak, helyette minden résztvevőnek a karját kellett kinyújtania, akkorára, amekkorára csak tudta. Igen, ez tényleg megtörtént.

Egy példakép példaképe

Mikkelsen valószínűleg sokakhoz hasonlóan már gyerekként is szerette az akció-, azon belül is harcművészeti filmeket, így talán nem meglepő, hogy a legendás Bruce Lee munkásságán nőtt fel ő is. Az ikonikus harcművész és színész életműjéből épp az a Halálos játszma a kedvence, amelyet Lee halála okán már nem tudott befejezni.

Rihannának is besegített

Olyan érdekességünk következik, amiről 155 millióan egész biztosan tudnak (a videó nézettsége alapján), de lehet, hogy valamelyik elhivatott Mads Mikkelsen-rajongónak már csak ez a darab maradt ki a színész filmográfiájából. 2015-ben ugyanis együtt dolgozott a világhírű popdívával, Rihannával, akinek a Bitch Better Have My Money c. klipjében csíphetjük el Mikkelsent, egy kizsákmányoló könyvelő szerepében. Kedvenc Rihanna-klippünk, nem is kérdés!

Egy-közülünk, egy-közülünk!

Mads számos filmszeretőhöz hasonlóan, és legalább annyi színésszel szemben igen nagy képregénygyűjtő hírében áll. Még kisfiúként kóstolt bele a képregények világába (milyen meglepő), majd ahogy idősödött, úgy lett egyre nyitottabb és látta meg a médium sokoldalúságát. Egyik kedvence az olasz képregényszéria, a Corto Maltese, aminek címszereplőjét szívesen el is játszaná a vásznon, ha lehetőség nyílna rá.

Egy igazi lovag

Méghozzá nem is akármilyen, ugyanis a dán színész 2016-ban abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Francia Nagykövetség becsületrendbeli lovaggá ütötte Mikkelsent. A ceremónián egyébként a dán filmrendező, Thomas Vinterberg is hasonló kiváltságban részesült. Mikkelsen maga máig rengeteget köszön a francia filmiparnak karrierje szempontjából.

Dán-tripla

A végére két triviálisabb érdekességet hagytunk, de ha esetleg kimaradt volna valakinek Anders Thomas Jensen rendező fekete komédia hármasa, akkor most szólítjuk fel azokat pótlásra! Nem csak ezért, mert három hihetetlenül furcsa, de legalább annyira szórakoztató vígjátékról beszélünk, de mind a Zöld hentesekben, mind az Ádám almáiban és a Férfiak és csirkékben egyaránt főszerepben láthatjuk Mads Mikkelsent.

Egy más fajta szerep

Ugyan akik a videójátékok világában is otthonosan mozognak, azoknak ez tényleg nem lesz újdonság, de az elvontabb filmművészeti alkotások szerelmeseinek talán tudunk most újat mondani. 2019-ben jelent meg ugyanis a Metal Gear Solid-játékszéria atyjának, Kodzsima Hideónak az új produkciója, a Death Stranding. Az egészen különleges szettingű és cselekményű program legalább annyira film, mint amennyire játék, amit egyébként az az előkelő stáb is bizonyít, ahol olyan nevekkel találkozhatunk, mint Norman Reedus, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Guillermo del Toro vagy épp Mads Mikkelsen, aki a többiekhez hasonlóan nem csak arcát és hangját, de komplett színészi alakítását is adta a szerephez. Hát na, ő ezt is tudja!

Mi pedig ezzel a pár ismert és kevésbé ismert érdekességgel szerettünk volna tisztelegni Hollywood egyik legkarakteresebb és leghitelesebb alakja előtt, akinek tényleg élmény nézni minden mozzanatát a vásznon. Isten éltesse tehát Mads Mikkelsent!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.