Hirdetés

Tíz film, aminek a folytatására legalább egy évtizedet kellett várni

|

Avagy a jó munkához idő kell.

Hirdetés

Hiszitek vagy sem, de Hollywoodban bizony évtizedekre visszanyúló hagyománya van annak, hogy korábban népszerű, anyagilag is igencsak jövedelmező franchise-okat küldjenek a kreatív pokol legmélyére, hogy aztán hosszú évekkel később újra elővegyék őket. A nemrégiben bemutatott közel 34 évig készülő Top Gun: Maverick apropóján, az alábbiakban tíz olyan film folytatásáról fogok szót ejteni, melyek ilyen vagy olyan okokból kifolyólag, de maguk is legalább egy évtized elteltével kerültek csak a nagyérdemű elé.

Tron: Örökség

Az 1982-es Tron, avagy a számítógép lázadása valódi technológia mérföldkőnek számított a maga korában. A 28 évvel az első film után, 2010-ben bemutatott Tron: Örökség a nagy elődjéhez hasonlóan szintén forradalmasítani szerette volna a filmkészítést, ami többé-kevésbé sikerült is neki. A digitálisan megfiatalított Jeff Bridges látványa ugyan mai szemmel már hagy némi kívánnivalót maga után, ám magától a filmtől így sem vitathatjuk el, hogy Joseph Kosinski rendezése az eredeti Tronhoz hasonlóan maga is sikerrel állta ki az idő próbáját.

Jurassic World

A 2001-es Jurassic Park 3. borzasztó fogadtatásának köszönhetően Hollywood közel 14 esztendőn keresztül próbált új életet lehelni a Steven Spielberg által útnak indított dinós franchise-ba, ám ezek a próbálkozások rendre kudarcba fulladtak. Míg nem 2015-ben a blockbusterek világában elsőfilmesnek számító Colin Trevorrow véghezvitte a lehetetlent. A Jurassic Worlddel ismét feltámasztotta az őslényeket, akik a közel 1,6 milliárdos összbevétellel a hátuk mögött bebizonyították, hogy történjék bármi, egyszerűen képtelenek kihalni.

Mad Max: A harag útja

George Miller az 1985-ös Mad Max 3. - Az igazság csarnokában után nem siette el a következő Mad Max munkálatait, amire nem kevesebb, mint 30 esztendőt kellett várnunk. Miller azonban a három évtizednyi kihagyás után sem okozott csalódást a 2015-ös, immáron Tom Hardy nevével fémjelzett Mad Max: A harag útjával, amire később nem véletlenül kezdtek el úgy hivatkozni, mint az évtized talán legnagyszerűbb akciófilmjére.

Blade Runner 2049

Talán még maga Ridley Scott sem gondolta volna, hogy 1982-es sci-fi klasszikusa, a Szárnyas fejvadász - melyet akkoriban a kritikusok mellett a nézők is darabokra téptek - néhány évtizeddel később valódi kultstátuszba fog emelkedni. Arról meg pláne nem, hogy 2017-ben Denis Villeneuve egy olyan második résszel rukkol elő, amely nem egyszerűen folytatni szerette volna a Szárnyas fejvadászban elindított történetet, hanem olyan módon továbbgondolni, aminek értékeit a szélesebb közönség valószínűleg ezúttal is csak sok-sok évvel később fogja felfedezni.

A hihetetlen család 2.

A Pixar Animation Studios alaposan megváratta A hihetetlen család folytatására vágyó rajongóit, aminek mindössze egyetlen oka volt: mégpedig maga az első részt is író-rendező Brad Bird elképesztő maximalizmusa. Nem kevesebb, mint 14 évbe telt előállnia egy olyan folytatás ötletével, amit maga is méltónak érzett arra, hogy valóban elmeséljen. A végeredmény láttán azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy dacára a majdnem másfél évtizedes várakozásnak, Bird ezúttal sem tudott csalódást okozni.

Borat 2.

A világnak - vagyis pontosabban az amerikai közéletnek - alaposan a feje tetejére kellett állnia ahhoz, hogy Sacha Baron Cohen a 2006-ban bemutatott Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika után 2020-ban újfent megfésülje kazahsztán legnagyszerűbb riporterének, azaz Boratnak a bajszát. Habár Borat ezúttal is botrányokkal tarkított újabb kalandja már közel sem tudott annyira frissnek hatni, mint egykor, azt meg kell hagyni, hogy Cohen ismételten mérnöki pontossággal kiválasztott "áldozatainak" néhol eltúlzott reakcióin mindezek ellenére is hatalmasakat lehetett derülni.

Shop-Stop 2.

Kevin Smith filmográfiájának sokáig egyetlen folytatása, az első felvonáshoz hasonlóan örökre beírta magát a popkultúrába. Igaz, ez nem feltétlenül sikerült volna neki, ha alig néhány évvel korábban nincsenek olyan filmek, mint A Gyűrűk Ura-trilógia vagy a manapság éppen reneszánszukat élő Star Wars-előzmények, amik a Shop-Stop 2. több olyan örökzöld, ám meglehetősen offenzív poénjáért voltak felelősek, melyek nélkül Smith mozija biztosan nem lett volna az, ami. 

Men In Black - Sötét zsaruk 3. 

Már egy évtizede annak, hogy jegyet válthattunk a mozikban Will Smith és Tommy Lee Jones párosának harmadik közös űrlényvadászatára. Az időutazásra épülő koncepció Josh Brolin fiatalabb, ám nem kevésbé mogorva K ügynökével kiegészülve noha egy időre sikeresen visszahozta a köztudatba a 2002-ben tetszhalott állapotba került franchise-t, hogy aztán a Sony néhány évvel később a Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körüllel elkövetett gyalázattal ismét visszategye azt az 51-es körzet egyik elfeledett fagyasztójába. 

Star Wars: Az ébredő Erő

A Disney a Lucasfilm 2012-es bekebelezése után azonnal egyértelművé tette, hogy amint csak lehet, de ismét a mozikban szeretné viszontlátni frissen megszerzett portékáját. Rendezőnek gyorsan le is szerződtették maguknak J. J. Abramset, aki a 2015. decemberében bemutatott Az ébredő Erővel lényegében újra elmesélte nekünk George Lucas 1977-es Egy új reményét, ám a Disney befektetőit, illetve a rajongók többségét ez akkor még kevéssé zavarta, hiszen a Star Wars nagyvászonra való visszatérésén, így vagy úgy, de mindkét fél nyert magának valamit. 

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

A Michael Bay által még az ezredforduló előtt, 1995-ben elindított Bad Boys és annak majd nyolc évvel később elkészült második felvonása a 2000-es évek első felének egyik meghatározó akciófilm franchise-aként vonult be a köztudatba. Bár a szándék már 2011-ben megvolt rá, hogy Will Smith és Martin Lawrence ismét kötélnek álljanak, erre végül csak jó 17 évvel a második felvonás után került sor, immár a piromán Michael Bay visszatérése nélkül. A Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk fogadtatása olyannyira jól sikerült, hogy a negyedik rész elkészülte szinte borítékolható volt, ám Will Smith Oscar-gálás balhéja után vannak némi kétségeink afelől, hogy ez valóban bekövetkezik-e valaha.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.