Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Michael Keatonről

|

Most az egykori Batman életéről szedtünk össze néhány érdekességet.

Hirdetés

A héten kerül bemutatásra az Amerikai bérgyilkos, amelyben a másodvirágzását, hovatovább aranykorát élő Michael Keaton is kulcsszerephez jut. Az egykori Denevérember sokak kedvence - pont Burton filmjének köszönhetően - aki számtalanszor bizonyította tehetségét. Most álljon itt 10 érdekesség, amivel nem feltétlenül voltatok tisztában.

Hirdetés

A név kötelez

Ez mindenképpen a közismertebb tények közé tartozik. Keaton eredeti neve Michael John Douglas, de addigra már egy sikeres színészdinasztia, szintén tehetséges tagja rendelkezett ezzel a névvel, ezért nevet változtatott. A közhiedelemmel ellentétben nem Diane Keatontől, hanem a legendás némafilmsztár, Buster Keatontől kölcsönözte, mivel nagyon közelinek érzi magához azt a fajta testi humort, amit ő is képviselt és kölcsönzi a mai napig a nevét, ugyanis anyakönyvezve továbbra is Michael Douglas néven van.

Visszatérő barátok, kollégák

Háromszor dolgozott együtt Ron Howarddal (Éjszakai szolgálat, Gung Ho, Lapzárta) és háromszor Tim Burtonnel (Beetlejuice, Batman, Batman visszatér). Utóbbival majdnem összejött egy negyedik kollaboráció is, 2 ízben is a 90-es években. Ebből az egyik Burton Támad a Mars! című mozija lett volna, amelyikben a kettős szerepben feltűnő Jack Nicholson egyik karakterét alakította volna, amiből viszont pont az ex-Joker ütötte ki.

Batman háromszor

Viszont ennél is érdekesebb, hogy harmadjára is magára öltötte volna a denevérgúnyát. Na persze nem Joel Schumacher verziójában, hiszen a forgatókönyv és a rendező elképzelése szerinte katasztrofális volt. Ellenben Burton sokáig tervezgetett, előkészületi fázisban lévő Superman Lives-ában - amelyben Nicolas Cage alakította volna az Acélembert - szintén felbukkant volna jól ismert szerepében. Ezúttal azonban ismét együtt dolgozik Burtonnel, méghozzá a Dumbo élőszereplős verziójában. Ha pedig már szóba került Batman, akkor álljon itt megint a Keaton életében kulcsszerepet játszó 3-as szám: Christopher Nolan Sötét Lovag-trilógiájának 3 mentorszereplőjével is együtt játszott. Michael Caine-nel a 2003-as Futóhomokban, Morgan Freemannel az 1988-as Tisztán és józanulban, Gary Oldmannel pedig a 2014-es Robotzsaruban

Három generációnyi színésznő

Szemmel láthatóan a hármas visszatérő szám Keaton életében, hiszen amellett, hogy nagy hírfogyasztóként 3, az újságírást a középpontba állító filmben is szerepelt (Lapzárta, Élőben Bagdadból, Spotlight), 3 generációnyi színésznővel dolgozott együtt egy családból. A Psycho egykori sztárjával, Tippi Hedrennel és annak lányával, Melanie Griffith-el az 1990-es Csendes terrorban dolgozott együtt, Griffith lányával, A szürke ötven árnyalata főszereplőjét alakító Dakota Johnsonnal pedig a Need for Speed moziban.

A legkisebb királyfi

Keaton ereiben angol, skót, északír, valamint a mama révén ír vér csörgedezik, és a 7 gyerekes családból ő a legkisebb: 3 fivére és 3 nővére van. És ugyan ilyen háttérrel igazi katolikus neveltetést kapott, mára nem gyakorolja a vallást. Emellett elkötelezett demokrata, aki 2012-ben Barack Obamát, 2016-ban pedig Bernie Sanderst támogatta.

Sport-ember

Keaton megrögzött sportoló, aki snowboardozik (!!!), golfozik, horgászik, hegyi biciklizik és lovagol. Utóbbit rendszeresen űzi kaliforniai és montanai farmjain, ahol két film között nyugodtan elvan, ezért sem aggasztotta sohasem, ha nem találták meg a megfelelő szerepek.

Visszautasított ajánlatok

Ebben viszont közrejátszik az is, hogy rengeteg szereptől esett el, vagy mondott vissza. Csak néhány példa. Eredetileg ő alakította volna David Cronenberg klasszikusának, A légynek a főszerepét, amely végül Jeff Goldblumnál landolt. Felajánlották neki a Szellemirtókban mind Peter Venkman, mind Egon Spengler karakterét, de ő visszautasította, így Bill Murray-é és Harold Ramisé lett a főszerep (Murrayt viszont kiütötte Batman szerepéből). A Titokzatos folyóban eredetileg ő alakította Sean Devine szerepét, fel is vettek vele néhány jelenetet, de Clint Eastwooddal nézetkülönbségek támadtak közöttük, így a szerepre Kevin Bacon ugrott be. A Lost - Eltűntek című sorozatban ő lett volna Jack Shephard, viszont túlságosan hosszú elköteleződésnek érezte az egészet, így végül visszamondta. John McTiernan pedig eredetileg őt akarta a 13. harcos főszerepére, de a stúdió nem ment bele... mint ahogy nagyon sok mindenbe, ami miatt a film megbukott. Legutóbb a Kong - Koponya-sziget szerepét kellett visszamondania időpont egyeztetési problémák miatt, helyét John C. Reilly vette át.

Zene nélkül mit érek én?

Ex-feleségétől, a néhai Caroline McWilliamstől van egy fia, Sean Maxwell Douglas, aki a zeneiparban tevékenykedik, mint szövegíró és producer, aki olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Christina Aguilera, David Guetta, Jason Derulo, Chris Brown és Olly Murs. Talán fia ráhatásának köszönhető, hogy Keaton hatalmas rajongója Katy Perrynek.

Nőügyek

Apró, de nem elhanyagolható tény, hogy 1989 és 1995 között a Jóbarátok Monicájával, Courtney Cox-szal járt együtt. Viszont minő meglepetés, Tom Cruise 3 (már megint ez a három!) korábbi feleségével dolgozott együtt. Mimi Rogers párját alakította a Gung Ho-ban, Nicole Kidman férjét az 1993-as Életemben és Katie Holmes apját a 2004-es Fejjel a bajnak című moziban. Utóbbi két színésznő pedig Batman-filmekben is szerepelt.

Batman, a kívülálló

Eddig Keaton az egyetlen olyan, a mozivásznon Batmant megformáló színész (ha nem számoljuk Adam West sorozatának egy mozifilmes kiruccanását), aki egyszer sem dolgozott együtt Terence Malickkal. George Clooney feltűnt Az őrület határában, Ben Affleck a To the Wonderben, Christian Bale Az új világban és a Knight of Cupsban, Val Kilmer pedig a rendező soron következő mozijában.

Ennyi lett volna a számszerileg 10 érdekesség (egyik) kedvenc Batmanünkről, akinek egyelőre most csak Tim Burton 2019-es Dumbója áll a naptárában, de egy ilyen páros újabb összeállására 25 év után megéri várni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.