Hirdetés

Top 10 - Nácik a filmvásznon

|

Ebben a rendhagyó összeállításban olyan filmekből ismert valós és fiktív gazemberek kerülnek bemutatásra, akik egytől egyig a harmadik birodalom elkötelezett hívei, a nacionalizmus téves eszméjének képviselői.

Hirdetés

A cikket az Amerikai História X 25. évfordulója kapcsán frissítettük fel. 

A nácik évtizedek óta jelen vannak a filmvásznon, mint népszerű, "imádjuk-utálni"-típusú gonosztevők. Megtestesítői ők mindannak, ami pőre gonoszság és tőről metszett gyűlölet végbemehet az emberben és bizony, akárhogy is nézzük, mindig örömteli, amikor végül otthagyják a fogukat. Vagy tragikusan katartikus, amikor éppen rájönnek, hogy mindaz, amiben addig hittek, nem is áll olyan távol az esszenciális önsorsrontástól. Alább olvasható kis listánkban összeszedtük nektek a nácik legemlékezetesebb képviselőit a filmvásznon - a felhozatal pedig remélhetőleg felhívja a figyelmeteket egy-két olyan filmre is, amelyhez esetleg még nem volt szerencsétek.

Hirdetés
 

 +1  Derek Vinyard (Amerikai história X, 1998)

Két okunk van rá, hogy miért nincs a TOP 10-ben. Egyrészt ő nem az a klasszikus egyenruhás német katona a 2. világháborúból. Másrészt a film felénél jó útra tér, szakít múltjával, a neonáci kapcsolataival. A múltban elkövetett tettei mégis egészen a film végéig kísértik, ezért a lista legemberibb, legpozitívabb szereplője. Edward Norton a szerep kedvéért kellően kigyúrta magát, továbbá rendkívül erős és hiteles színészi játékával is meggyőzte a közönséget és kritikusokat egyaránt. Alakítását az Amerikai Filmakadémia Oscar-jelöléssel honorálta '99-ben. 

10. "Steamboat Willie" (Ryan közlegény megmentése, 1998)

A csak becenevén ismert német közkatonának nem sok szerep jutott a filmben, ám abban a két igencsak drámai jelenetben egy egyszerű, ám annál aljasabb fickót ismerhettünk meg. Nem sokkal a szövetségesek partraszállása után az amerikaiak foglyul ejtik, a kivégzését fontolgatják, halálfélelme felülkerekedik minden nézetén, ezért próbál szimpátiát kivívni az alakulat körében, ami részben sikerül is, mert szabadon engedik. De a németek felveszik és újból csatasorba állítják. A legközelebbi találkozáskor azonban kimutatja a foga fehérjét, mikor a film sokkoló késpárbaj-jelenetében élvezettel küldi a halálba a csapat egyik zsidó származású tagját. Ocsmány egy figura. Mindenki megkönnyebbülésére nem éli túl a háborút.  

9. König őrnagy (Ellenség a kapuknál, 2001)

Ki ne emlékezne az Ellenség a kapuknál mesterlövészére, a német precizitás megtestesítőjére, König őrnagyra? Felsőbb utasításra küldik Sztálingrádba, hogy tegye el láb alól az orosz ellenállás ünnepelt hősét, Vaszilij Zajcevet, ezáltal megtörve a szovjet katonák harci morálját. Nagy türelemmel és tökéletes szakértelemmel vadászik. Módszerei kifinomultabbak ellenfelétől. Minden trükköt ismer, képes meglepetést okozni és mindig egy lépéssel ellenfele előtt jár, ezáltal a film végéig rettegésben tartja Vaszilijt. Kettejük párharcában tényleg csak egy apró különbség dönt és mindketten tudják, hogy egyikük Sztálingrád romjai között leheli majd ki lelkét. Ed Harris nagyszerű színész, kitűnően játssza a büszke veterán mesterlövész szerepét.

8. Achbach őrnagy (Egy kis kiruccanás, 1966)

Gyermekkorunk egyik nagy kedvence volt az Egy kis kiruccanás. Bár a főszerepet Louis De Funés és Bourvil játszották, a film nem lett volna teljes Achbach őrnagy jelenléte nélkül. Azt a feladatot kapja, hogy kerítse elő azokat az angol pilótákat, akik lezuhantak és a városban rejtőzködnek. Augustin és Stanislas helyi lakosok segítenek az angoloknak kijutni az országból, ezáltal számtalanszor kerülnek összetűzésbe az őrnaggyal, alaposan szívatva a német megszállás párizsi helytartóját. A sokak számára az Orion űrhajóból ismert német színész, Benno Sterzenbach komikus szerepekben is kiváló volt. Én még embert nem hallottam úgy ordítani filmen, mint Achbach őrnagyot. Idegességtől rángatózó arca pedig mindmáig előttünk van, ha a filmre gondolunk..

7. Arnold Toht (Az elveszett frigyláda fosztogatói, 1981)

Az első Indiana Jones film gonosza a lista egyetlen gestapo tisztje. Fekete uniformisának és perverz mosolyának köszönhetően már az első pillanattól tudjuk: ő a gonosz bácsi, aki minden tőle telhetőt megtesz, hogy megakadályozza a főhőst. A kalandfilmek tipikus balekja ő, aki sohasem kerülheti el sorsát a tragi(komi)kus halált. Célja megszerezni a frigyládát bármilyen áron. A Führer iránti elkötelezettsége és a haza szolgálata lebeg mindvégig romlott tekintete előtt. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy képes volt a láda megtalálásához elengedhetetlen medált még a tűzből is kimenteni. A filmben többször is összeakad a bajsza Jones professzorral, akit rendszerint MP40-esével próbál jobb belátásra téríteni.

6. Hynkel (A diktátor, 1940)

Nem nehéz kitalálni, hogy Charlie Chaplin kiről mintázta pályafutásának egyik legismertebb karakterét. A film írása és rendezése mellett a főszereplő zsidó borbélyt, és a főgonosz Hynkelt is ő maga játszotta. A két karakter közti külső hasonlóságok és belső különbségek rengeteg humor forrásaként szolgálnak a filmben. De a legzseniálisabb mégis az, ahogyan Hynkel Tománia diktátora megelevenedik előttünk. Chaplin valósággal lubickol a szerepében, elég, ha csak azokra a jelenetekre gondolunk, mikor a tömeg előtt tartja beszédeit a német nyelvet imitálva, teátrális mozdulatokkal hangsúlyozva mondanivalóját. Vagy mikor egyedül van a szobájában és a világuralomról álmodozik miközben egy Földgömb kinézetű labdával játszik. Chaplin bohóckodásával nemcsak a náci Németország Führerét gúnyolta ki, hanem minden múlt- és jövőbeli diktátort. Hynkel karakterével az egyik legjobb Hitler paródiával örvendeztette meg a nagyérdeműt.

5. Adolf Hitler (A bukás, 2004)

Na igen. Nem lenne teljes a lista, ha nem szerepelne rajta maga a Führer. Bár sokszor játszották már el filmen, mégis Bruno Ganz alakítását emelnénk ki ebből a megtörtént eseményeket feldolgozó német alkotásból. A Hitler utolsó napjairól szóló filmből sok érdekes információ derült ki a diktátor személyiségéről, problémáiról. Tudja, hogy elvesztette a háborút, hogy személyes kudarca egy ország jövőjét pecsételte meg, de képtelen beletörődni a sorsába, minden kegyetlen diktátor sorsába, a bukásba. Bunkerében tölti végnapjait vezetőségének társaságában. Minden kudarc mögött árulást lát. Térképén nem létező seregeket mozgat, teljesíthetetlen parancsokat osztogat. Már csak árnyéka önmagának és ezt a környezete is észreveszi. Nem akar az ellenség kezére kerülni, úgy véli, egyetlen megoldásként csak az szolgálhat számára, ha saját kezűleg vet véget az életének.

4. Dr. Josef Mengele (Brazíliai fiúk, 1978)

Az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, az embereken végzett titkos kísérletekért felelt. Elsősorban az ikerszületések és a klónozás érdekelték a német "faj" létszámának növelése céljából. Borzalmas tetteket hajtott végre, de megúszta a felelősségre vonást, a háború után bujkálásra kényszerült. A háborús bűnösök közül az ő fejére tűzték ki a legmagasabb vérdíjat... Ez eddig a valóság, de a film készítői Ira Levin novellája alapján egy igazán érdekes folytatást kreáltak, és mutattak be a nagyközönségnek. Mengele egy dél-amerikai kutatóintézetben Hitler megőrzött génjeiből életképes embriókat hozott létre, majd a világra jött kisfiúkat gondos terv szerint helyezte el mit sem sejtő nevelőszülőknél szerte a világon. Célja egy új birodalom létrehozása. Gregory Peck szenzációsan alakította a mindenre elszánt vén náci "patkányt" ahogyan ő maga nevezte egy interjúban. (Nekünk magyaroknak külön öröm, hogy a karakter Sinkovits Imre tekintélyt parancsoló hangján szólal meg.)

3. Dr. Christian Szell (Maraton életre-halálra, 1976)

Laurence Olivier az angolok büszkesége az egyik legkiválóbb Shakespeare színész vállalta be a nem éppen hálás szerepet, a öreg háborús bűnös doktor megformálását. Páratlan színészi teljesítményéért méltán kapott Golden Globe-díjat és Oscar-jelölést. Egyetlen célja a második világháború ideje alatt összelopott gondosan elrejtett kincsek felkutatása és megkaparintása. Leghíresebb jelenete mikor a megkísérel információkat kiszedni a fogorvosi székben rettegő fiatal Babe-ből (Dustin Hoffman). Hideg tekintetéből és nyugodt ám határozott magatartásából jól látszik, hogy óriási rutinnal rendelkezik a vallatások terén. Számára egy kínzás levezetése, olyan mint egy háziorvosnak a sztetoszkóp használata. Tipikusan az az orvos akinek nem szívesen ülnénk a székébe, mert jogosan tenné fel az azóta szállóigévé vált kérdését: Biztonságos?

2. Amon Göth (Schindler listája, 1993)

Steven Spielberg egyik legfontosabb filmjében tűnik fel. A velejéig romlott, korrupt hadnagy valós személy volt a második világháború idején. Részt vett több lengyelországi gettó felszámolásában. A Krakkó melletti Płaszówban létrehozott kényszermunkatábor parancsnoka volt. Napi rendszerességgel, válogatás nélkül gyilkolt. A filmben is láthatjuk, ahogyan a tábor szélén álló villájának teraszáról, afféle morbid reggeli torna gyanánt puskával lőtte le a lent dolgozó foglyokat. Több ezer zsidó haláláért felelős. 1944-ben korrupció miatt a német bűnügyi rendőrség tartóztatta le. Ralph Fiennes megdöbbentő hitelességgel keltette életre a szadista gonosztevőt. Mikor a film forgatásán megmutatták az egyik Schindler által megmentett túlélőjének, az kontrollálhatatlanul remegni kezdett a félelemtől, a Göth-tel kapcsolatos borzalmas emlékektől. A film végén az ő akasztását láthatjuk, amint az utolsó szó jogán Heil Hitler-t kiált, majd kirúgják alóla a széket.

1. Hans Landa (Becstelen brigantyk, 2009)

A lista legszórakoztatóbb, legeredetibb gonosztevője. Kétségtelenül az egyik legzseniálisabban megírt karakter. Nem csoda, hisz annak a Tarantinónak az agyából pattant ki, kinek oly sok emlékezetes figurát köszönhetünk. Landa személyében a körülményekhez képest végtelenül laza és életvidám nácit katonát ismerhettünk meg. Műveltségével csak egoizmusa vetekszik. Borotvaéles eszét nyomozói tevékenységében kamatoztatja. A "zsidóvadász" gúnynéven ismert kegyetlen tisztet az egész harmadik birodalomban ismerik. Anyanyelvén kívül kitűnően beszél franciául és olaszul is. Meg kell hagyni, a jól megírt hosszú párbeszédek és a stílusos rendezés kitűnő alapul szolgált egy kultikus figura megszületéséhez, de ehhez szükség volt Christoph Waltz személyére is, aki kitűnő választásnak bizonyult a karakter megformálására (furcsa, de Tarantino először Leonardo DiCapriót akarta leszerződtetni Landa szerepére). Egyszerre hiteles és néha már komikus, ahogyan kiül az arcára a cinizmus és a szánalom az ellenállók azon irányú gyenge próbálkozásait hallgatva, hogy félrevezessék őt. A film alatt számtalan izgalmas és fordulatos jelenetben tűnik fel. Miközben megismerhetjük a magát felsőbbrendűnek érző figura módszereit, végig azért szurkolunk, hogy nehogy kiderítse az igazságot, és leleplezze a főszereplőket. A film előtt az amerikai közönség számára ismeretlen Christoph Waltz sokak szerint az év legjobb alakítását nyújtotta. A német színész megérdemelten vehette át az Oscar-díjat munkájáért, jegyet váltva ezzel Hollywoodba.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.