Hirdetés

5 focis film, amit látnod kell az EB alkalmából

|

Összeszedtünk néhány ütős focis filmet, hogy az Európa-bajnokság két meccs között is legyen mit nézni, amikor éppen nem a magyaroknak szurkolunk.

Hirdetés

Idén nagyon sok év után újra kijutottunk az Európa bajnokságra és ráadásul nem is állunk rosszul, sőt. Ennek okán biztos többen hanyagolják a filmeket és az estéiket a meccsekkel töltik, de nem áll meg az élet sem Hollywoodban, sem nálunk, ezért egy témába vágó összeállítással készültünk drukkereknek és nem drukkereknek egyaránt. 

Hirdetés

Mivel Amerikában minden létező sport népszerűbb a focinál, vagyis a "soccer"-nél, ezért szinte alig készítettek igazán minőségi sportfilmeket, amik a labdarúgás világában játszódnak. Bezzeg ugye a 'saját' sportjaikból szinte minden évben jön legalább egy alkotás és néha egész jól is sikerülnek. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van legalább egy ilyen kedvenc amerikai sportfilmje, nekem a szinte klasszikus Emlékezz a Titánokra! (Remember the Titans) és a nem olyan régi Disney-s alkotás, Az egymillió dolláros kéz (Million Dollar Arm). A világ azonban most Európára és a magyarokra figyel, így itt a remek alkalom, ahogy bemutassunk nektek a labdarúgás mozis kiválóságait. 

6:3 avagy, Játszd újra Tutti

Kezdjük is rögtön egy magyar alkotással, amiben szerencsétlen utcaseprő, Boksai Rezső, vagyis Tutti, a megszállott focirajongó visszakerül a legendás napra, 1953. november 25-re, percekkel a felejthetetlen Magyar-Angol meccs kezdése elé. Rengeteg kalamajkába kerül, hisz pontosan tudja, mi fog történni a mérkőzés alatt, ezzel pedig sok mindenkit magára haragít. Eperjes Károly sziporkázik a szerepben, maga a történet pedig nemcsak kalandos, hanem megható is, hazánk fiainak és lányainak szinte kötelező darab. 

 

Üsd, vágd, focizzál! (Shaolin Soccer)

Következőként álljon itt egy kínai/hongkongi koprodukció, amiben a fiatal Sing (Stephen Chow) leghőbb vágya, hogy a shaolin harcművészet mestere legyen és másokkal is megkedveltesse azt. Egy szerencsés egybeesés folyamán végül azonban bekerül egy focicsapatba és tehetségét felhasználva kell nyernie a bajnokságon. Végtelenül aranyos és keleties minden tekintetben és garantáltan képes olyat mutatni a témában, amit még nem láttál. 

Pelé (Pelé: Birth of a Legend)

Pelé útját talán egy focirajongónak sem kell bemutatni, ami Sao Paolo nyomornegyedében kezdődött el és Brazília első világbajnoki győzelmével ért véget, mindezt 17 éves koráig érte el. A filmet idén mutatták be a mozikban, még sok helyen játsszák, hisz csak május 26-án volt a premier. Természetesen az eredeti Pelé is cameózik benne, ráadásul a mellékszerepeket szinte csak hírességekkel töltötték fel (mint például Vincent D'Onofrio és Rodrigo Santoro), így a Pelé a tökéletes lehetőség arra, hogy megismerjük egy legenda életpályáját és megtaláljuk benne a magunk sikerélményét is. 

Menekülés a győzelembe (Victory)

1943, a helyszín a nácik által megszállt Párizs, és a nagy focirajongó Steiner (Max von Sydow) hadnagy jó ötletnek gondolja, ha a német válogatottnak egy a hadifoglyokból összeállított csapat ellen kell játszaniuk, ami majd tetszeni fog a franciáknak és eltereli a figyelmet a mindennapi gondokról. Mindeközben a foglyok a szökésüket tervezik. Kicsit háborús, kicsit sportos, de rettentően szívbe markoló pillanatokat és nem kis sztárokat tud felmutatni (Sylvester Stallone, Michael Caine, Pelé). Kihagyhatatlan darab. 

Régi idők focija

Ismét egy magyar alkotás, hogy keretbe foglaljuk a felsoroltakat. Egy szatíráról van szó, amiben a főszereplő Minarik Ede mosodás mindent feláldozna, csak hogy kedvence csapata bejusson az első osztályba. Sándor Pálnak köszönhetjük ezt a kivételes magyar filmet, amiből a szállóige is származik: Kell egy csapat!

+1 Csavard be, mint Beckham (Bend It Like Beckham)

Igen, tudjuk, hogy ez egy tipikus tini film, de annyira szerethető és bájos, hogy egyszerűen nem hagyhattuk le a listáról. Az indiai származású Jessnek (Parminder Nagra) szembe kell szállnia házasság megszállott családjával, hogy úgy focizhasson, mint David Beckham és barátnőjével, Jules-szal (Keira Knightley) közösen Amerikába utaznak, hogy elérjék álmaikat és profi focijátékosok lehessenek.

+2 A közös szenvedély (United Passions)

Még említsük meg a FIFA bújtatott önreklámját, amiben Sepp Blatter mesés felemelkedést követhetjük figyelemmel, még bőven a hatalmas botrány előtt járunk, de ez nem segített sokat a filmen, mert Amerikában évek óta semmi nem bukott ekkorát, mint ez az alkotás. Érdemes óvatosan kezelni a filmet, mert túl sok valóságtartalma nincsen, hisz elég varázslatosnak állítják be mind a FIFA-t, mind a vezetőit.

A kommentek közé jöhetnek még ajánlások, ha úgy érzitek valamelyik filmet méltatlanul hanyagoltuk. A ti focis listátok hogy nézne ki?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.