Hirdetés

Top 5+1: Pankrátorból lett színészek

|

Erős emberek, akik többnyire színészként sem utolsók.

Hirdetés

A profi pankráció jóval többről szól, mint magáról a látványosan megkoreografált bunyóról. A legsikeresebb pankrátoroknak ugyanis nem elég, ha a testi erőnlét tekintetében elsőrangúak, mivel a közönség ennél sokkalta többet szeretne, amihez már nem árt, ha a panktátornak jó érzéke van a színészethez, elvégre emlékezetes karaktereknek nélkül bárki nagyon könnyen a süllyesztőben találhatja magát. Nem meglepő módon Hollywoodban hosszú évek óta megannyi olyan névvel találkozhatunk, akik a filmes karrierjük előtt előbb a ringben vívták ki maguknak a közönség egyöntetű szeretetét. Az alábbiakban így azt az öt pankrátort fogjuk górcső alá venni, akik rövidebb-hosszabb időre, de a ringet maguk mögött hagyva végül az álomgyár kamerái előtt találták meg számításukat.  

Ronda Rousey

Az 1987. február 1-jén, a kaliforniai Riverside megyében született Ronda Rousey 2010. augusztusában kezdett bele MMA karrierjébe, ami annak fényében logikus döntésnek bizonyult, hogy Rousey a 2004-es athéni olimpiáról a valaha volt legfiatalabb Judoka bajnok címével együtt távozott. Sőt még ugyanebben az esztendőben egy aranyéremmel is gazdagabb lett a Budapesten megrendezett World Junior Judo Championship keretén belül. Bár a 2010-es pankrátorként való színre lépésekor még amatőrnek számított a szakmában, Rousey ennek ellenére azóta is veretlennek számít, vagyis nem akadt még olyan kihívója, aki sikeresen felül tudott volna kerekedni rajta a ringben. Legelső hollywoodi filmszerepét a 2014-es The Expandables - A feláldozhatókban kapta meg, majd ezután 2015-ben a Halálos Iramban 7-ik felvonásában és a Doug Ellin rendezte Törtetőkben bukkant fel. Két évre rá 2017-ben egy rövid epizódszerep erejéig a Rejtjelek című sorozatban is el lehetett csípni, ám a 2018-as, Mark Wahlberg főszereplésével készült 22 mérföld óta nem igazán láthattuk egyéb produkcióban, aminek nagyon egyszerű az oka: mégpedig az, hogy Rousey a rövid álomgyári kitérője után visszatért a pankráció világába.

Hulk Hogan 

Minden idők egyik legismertebb profi pankrátorát talán senkinek nem kell bemutatnom. Az 1953. augusztus 11-i születésű Hulk Hogant rengeteg becenévvel illették már az évek során. Volt ő már többek közt Hulkster, Mr. America, Hollywood Hogan, de még szimplán maga a Hulk is. A WWE-hez 1979-ben csatlakozó Hogan legelső film szerepét az 1982-es Rocky III-ban kapta meg, ám ezután beletelt még jó néhány évbe, míg valóban ismét említésre méltó alkotásban bukkant volna fel. 1991-ben Christopher Lloyd oldalán a Külvárosi kommandóban komikusi énjét volt lehetősége megvillantani, míg az egy évvel korábbi 1990-es Szörnyecskék 2 - Az új falkában egy rövidebb cameo erejéig saját magát alakította a káoszban utazó kis rémek mellett. Legnagyobb mozgóképes sikerének mégis a közel négy évadot és 35 epizódot megélő reality műsorát, a Hogan Knows Bestet lehetne megnevezni, amelyben Hogan a saját és családja néha zűrös mindennapjaiba engedett betekintést az erre kíváncsi nézőknek.

Dave Bautista 

Abban szerintem mindannyian megegyezhetünk, hogy Dave Bautista egy jelenség. A filippínó és görög gyökerekkel rendelkező, 1969. január 18-án napvilágot látott Bautista mondhatni már egészen fiatal kora óta arra készült, hogy egy napon valódi szupersztár legyen belőle. Pankrátori karrierjét 2002. májusában, stílusosan csak "Bautista" néven kezdte meg és 2003 decemberében társával, a "The Nature Boy-jal" karöltve megszerezte élete legelső WWE bajnoki címét, amit aztán 2005-ben egy Royal Rumble match bajnoki győzelem követett. Színészi pályafutásának kezdetét 2006-ban a Smallvile egyik gonosztevőjének, Aldarnak az életre keltésével kezdte el, az igazi áttörést csak a 2014-es A galaxis őrzői hozta el számára, ahol Drax, a pusztító kissé együgyű, de végtelenül szerethető figurájával igen hamar belopta magát a közönség szívébe. Drax szerepe mondhatni meghozta az áttörést Bautistának, aki 2015-ben immáron egy legyőzhetetlennek tűnő Bond gonoszként tört Daniel Cage életére a 007: Spectre-ben. Ezek után 2017-ben a Denis Villeneuve-féle Szárnyas fejvadász 2049 egyik rövid, ámde annál fontosabb szerepében adott számot arról, hogy a drámai szerepekben ugyanúgy képes helytállni, mintha csak komédiáról vagy kaszkadőr mutatványokat megkövetelő akciófilmekről lenne szó. Azóta pedig nincs megállás Bautista számára: 2019-ben ugyanis az AppleTV+ See című disztópikus sorozatában Jason Moma mellett színészi képességeivel együtt testi erejét is ismét megcsillogtatta, míg tavaly Zack Snyder kissé zsánerzavaros zombis akciófilmjében, A halottak hadseregében élete legelső főszerepét tudhatta magáénak. Természetesen közeljövő is elég fényesen alakul számára, hiszen a júliusban érkező Thor: Szerelem és mennydörgésben, valamint az egyelőre bemutatódátumra váró, immár a Netflixre érkező a Tőrbe ejtve második részében is találkozhatunk majd vele.

John Cena

Az apai ágon olasz, míg anyai oldalról francia-kanadai és angol felmenőkkel rendelkező John Felix Anthony Cena 1977. április 23-án, a Massachusetts államban található West Newburry-ben jött a világra. Nagyapja, a néhai baseball játékos Tony Lupien nyomdokait követve az egyetemen futballjátékosként is kipróbálta magát, de a testépítés mellett volt ő már limuzinsofőr is. A WWE-s pankrátori karrierje 2002. június 27-i Kurt Angel elleni meccsén vette kezdetét, ahol a The Prototype, azaz a "Prototípus" néven szállt ringbe, ám végül csúfosan kikapott. Színészi pályafutásának kezdetét a 2006-os, nem túl jól sikerült A tengerészgyalogos című filmhez lehet kötni, viszont első, már némileg jobban sikerült szerepét csak a 2015-ös Jude Apatow-féle komédiában, a Kész katasztrófában tudta megcsípni. Ezután 2018-ban a Szűzőrségben, valamint a Tranformers franchise-t végre új irányba terelő Űrdongóban tűnt fel, hogy aztán 2021-ben James Gunn-nak hála megkapja talán élete szerepét, a suttyó Amerika Kapitányként is emlegetett Peacemaker, avagy Békeharcos képében. A túltolt, prosztó poénokban utazó Békeharcos figuráját aztán mindenki nagy meglepetésére egészen széles skálán sikerült árnyalnia a néhány hete befejeződött, szintén James Gunn jegyezte Békeharcos sorozatban, ahol Cena végleg bebizonyította, hogy a komédia mellett a drámaibb, némileg árnyaltabb színészi játékot megkövetelő karakterekhez is van érzéke.

Dwayne "The Rock" Johnson

Korunk talán legnagyobb filmsztárja, az 1972. május 2-án, a kaliforniai Haywardban született Dwayne Douglas Johnson, családjában a pankráció mondhatni családi örökség. Édesapja Rocky Johnson, míg anyai ági nagyapja is pankrátorként tevékenykedett, így az ifjú Johnson lényegében kis korától kezdve ebben a világban nőtt fel. Az ifjabb Johnson 1996-ban mutatkozott be a WWE kötelékében Rocky Maivia művésznév alatt a "The Nation of Domination" tagjaként, aminek idővel ő vette át a vezetését és ennek hatására kezdte el felépíteni azóta is legendás új alteregóját, a "The Rockot."  Hollywood meghódítását a 2001-es A múmia visszatér hírhedten vacakul kinéző Skorpiókirályának megformálásával kezdte el, de a korai kétezres évek elejéről a hírhedt Doom mozi főszerepét is az ő nevéhez lehet kötni. Szerencséjére a 2010-es évektől kezdődően már jobban megválogatta a filmszerepeit. Így történt, hogy a 2011-es ötödik Halálos iramban filmben nyújtott alakítása után, Johnson mondhatni ráállt a "Hobbs"-féle keménykötésű figurákra, habár a 2013-as Michael Bay fémjelezte Pain and Gain némileg kakukktojásnak számít, mert a The Rocknak ebben inkább a humorosabb oldalát sikerült megcsillantania. Befolyását tekintve a nevéhez fűződő filmek világviszonylatban összesen nem kevesebb, mint 10,5 milliárd dolláros összbevételt termeltek az évek során, így nem annyira meglepő, hogy Johnson a jelenlegi Hollywood egyik legjobban fizetett mozisztárjaként szinte betonbiztos befektetésnek számít. Legyen az egy túlárazott Netflixes mozi, vagy akár a DC következő nagy dobása. 

+1: Sasha Banks

És akkor következzék a végére egy új arc. A jelenlegi WWE legfényesebben feltörekvő csillaga, az 1996. január 26-án született Sasha Banks profi pankrátorként máris igen szép karriert tudhat maga mögött. Ötszörös WWE Raw Woman Champion bajnokként és a WWE női csapatának kétszeres címvédőjeként Banks igen hamar viszonylag nagy hírnévre tett szert. A Star Wars rajongók a The Mandalorian második etapjában találkozhattak vele, ahol Banks Bo-Katan egyik hűséges mandalore-i harcostársát, Koska Reeves-et keltette életre. Apró érdekesség, hogy a sorozat író-producere, Jon Favreau, nem Banks valamelyik meccsén, hanem még 2018-ban figyelt fel Banks-re, a YouTube-on azóta is nagy sikerrel futó Hot Ones névre hallgató csípős csirkeszárny evéssel egybekötött podcastben, ahol Banks lenyűgöző teherbírással állta a csípős kihívást. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.