Hirdetés

Toplista: Nem sivatagos bolygók, amiken folytatódhatna a Star Wars

|

A homokon túl a messzi-messzi galaxisba.

Hirdetés

George Lucas sosem csinált túlzottan nagy titkot belőle, hogy Frank Herbert Dűnéje is nagy hatással volt rá, amikor belekezdett a Star Wars, vagyis a Csillagok háborúja megalkotásába. A sivatag, a maga kegyetlen, ám ennek ellenére élettel teli világa a franchise rendre visszatérő eleme. Azonban hiába is legyen költségvetés szempontjából igen költséghatékony megoldás egy szimpla sivatagba helyezni a Star Wars világában elmesélni kívánt történetünket, hosszútávon igencsak kontraproduktívnak és unalmasnak tud hatni, amennyiben az álmok birodalmaként is emlegetett Star Wars jövőjén gondolkodva, holmi anyagias megfontolásból nem engedjük szabadjára a képzeletünket. Így az idei nemzetközi Star Wars nap alkalmából arra gondoltunk, hogy összeszedünk nektek öt olyan Star Wars kánonból ismerős, de nem feltétlenül sivatagos bolygót, ahol szerintünk mindenképp érdemes lenne folytatni a messzi-messzi galaxis soha véget nem érő történetét.  

A végtelen metropolisz: Coruscant

A bolygó méretű városként is elhíresült Coruscant a Star Wars mitológia talán egyik legfontosabb helyszíne. Az eredetileg még a Timothy Zahn által jegyzett, 1991-es A birodalom örökösei című  - ma már a legendák közé sorolt - regényben bemutatkozó planéta már George Lucas A Jedi visszatérhez írt korai vázlataiban is felbukkant, ám a Birodalom központjaként is funkcionáló bolygó ekkoriban még a Had Abbadon névre hallgatott volna. Lucas azonban olyannyira elégedett volt a Zahn által megálmodott névvel, hogy később az előzmény trilógia fejlesztésének idején nem is volt rest azt lényegében hivatalosan is kanonizálni, mikor úgy döntött, hogy végül Zahn verzióját fogja használni a gigantikus metropolisz elnevezésére. A politikai intrikák mellett a galaktikus alvilágnak szintúgy helyet adó Coruscant bár kétségtelenül rendkívül fontos szerepet töltött be az előzmény-trilógia korszakában, az utóbbi esztendőkben a Lucasfilm valamiért igencsak elhanyagolta az óriási felhőkarcolókkal, véget nem érő gyártelepekkel és emberi ésszel felfoghatatlan mélységekkel rendelkező planétát. Pedig ha van bolygó, amely tökéletes helyszínként szolgálhatna akár egy a messzi-messzi galaxis alvilágára koncentráló élőszereplős produktumnak, akár a Régi Köztársaság kapná meg végre a jól megérdemelt mozgóképes adaptációját, nem is kérdés, hogy a Coruscant mindkét esetben hatalmas meglepetésekkel tudna szolgálni, még a sokat látott Star Wars rajongók számára is.

A nagy kékség: Mon Cala

Bár a hatalmas óceánokkal borított Mon Calával a képregényeken és a regényeken kívül mozgóképes formában csak a Dave Filon-féle A klónok háborúja sorozatban találkozhattunk, ám már ez az alig néhány epizódnyi tengermélyi kiruccanás is ékes példája volt annak, hogy a Star Wars történeteknek igenis lenne keresnivalója olyan helyszíneken is, melyek jócskán kívül esnek a jól ismert szárazföld határán. Az Ackbar admirális fajának, a Mon Calamariknak, valamint a mellettük élő, büszke Quarrenneknek otthont adó kék bolygó Star Wars mércével mérve is egzotikusnak nevezhető élővilágával egészen merész irányba terelhetné el a franchise-t, ami annak fényében egyáltalán nem lenne rossz döntés, hogy az álomgyár az Aquaman jövőre érkező folytatásán, valamint a decemberben érkező Avatar 2-őn kívül manapság finoman szóval sem kényeztet el minket túl sok, mondhatni teljes egészében a víz felszíne alatt játszódó történettel.

A legendás harcosok otthona: Mandalore

A mandaloriak szülőbolygója, a Mandalore talán kissé kakukktojásnak tűnhet ezen a listán, hiszen a lakhatatlan, sivatag szerű felszínnel rendelkező égitest az avatatlan szemeknek első ránézésre legalább annyira kietlennek tűnhet, mint a Tatooine homokdűnéi. Az igazság viszont az, hogy a Mandalore a Birodalom által elkövetett népírtásig bezárólag nagyon is lakott volt, és mint azt A klónok háborúja több igencsak fontos történetszála alatt is láthattuk, a mandaloriak kupolák alá épült hatalmas városai bizony Star Wars mércével mérve is egészen szokatlan építészeti megoldásokkal rendelkeztek. És habár a jelenlegi kánonnak hála nagyon sok apró részletet ismerünk a Mandalore igencsak gazdag történelméből, a The Mandalorian továbbra is töretlen sikere után talán nem lenne ördögtől való gondolat, amennyiben a Lucasfilm idővel esetleg zöld utat adna egy az egykor a Jedik és az ősi mandaloriak közt dúló háborút feldolgozó mozinak.  

A megtestesült rémálom: Umbara 

A galaxis egyik félreeső régiójában található, egyszerűen csak "Árnyékvilágnak" is nevezett Umbara nem éppen az a fajta planéta, ahová az ember szívesen szervezne magának egy hétvégi kiruccanást. A helyi fauna agresszivitását talán jól jelzi, hogy a bolygó növényzete is kifejezetten ellenséges tud lenni a betolakodókkal - ahogyan azt A klónok háborúja ide kapcsolódó epizódjaiban is láthattuk, ez jócskán megnehezítette a Klónhadsereg eleinte rutinfeladatnak tűnő umbarai hadműveletét. Egy örök sötétségbe burkolózó, a távolról érkezett idegenek számára önmagában rémisztőnek ható hangulatával az Umbarát akár egy horrorfilmbe illő rémálomként is lehetne jellemezni, ami csak arra vár, hogy végleg elnyelje az odatévedő betolakodókat.

A Sithek birodalma: Malachor 

A Star Wars: Lázadók második évadának fináléjában bemutatkozó Malachor egyike volt a Sithek uralma alá tartozó ősi világoknak, ahol olyan titkok rejtőztek, amik a rossz kezekbe kerülve könnyen befolyásolhatták volna akár a később bekövetkező galaktikus polgárháború végkimenetelét. A kietlen, sziklás felszín alatt található ősi Sith templomban fellelhető szuperfegyver több ezer évvel korábban valóságos nekropolisszá változtatta a közelében vívott ádáz csata helyszínét, amely Pompeiihez hasonlóan, pontosan abban a formában őrizte meg a szerencsétlen áldozatok maradványait, ahogyan azok életük utolsó pillanatában cselekedtek. Az egykor talán virágzó Malachor titokzatos, mindkét fél számára végzetes eredménnyel záruló csatája is egyike lehetne azoknak a Star Wars történeteknek, melyeket egyszer talán érdemes lenne a mozik lehetőségeit kihasználva megvalósítani.

Ti milyen bolygókat tennétek még a listára a Star Wars univerzumból?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.