Hirdetés

Kibeszélő: Trónok harca - 6. évad 6. rész

|

Igaz, visszafogottabbra sikerült a Trónok harca 6. évadának 6. epizódja, mint a korábbiak, de azért érdemes alaposan kitárgyalni ezt is! Természetesen SPOILERESEN!

Hirdetés

Noha már szombat, még nem tárgyaltuk ki a legutóbbi, a "Blood of my blood" című 6. epizódját a Trónok harca aktuális szezonjának, szóval most (mivel ugye jobb később, mint soha) pótoljuk az elmaradást! Természetesen ezúttal is spoileresen, kibeszéljük, hogy mi minden történt az utolsó részben, s mit várunk a következőktől.

Hirdetés

A készítők szerencsére nem várakoztattak meg minket, rögtön ott folytatódott az új rész, ahol az azelőtti abbamaradt, a jelenlegi legérdekesebb történetszálnál, Meeránál és Brannél. Ahogy azt sejthettük, Hodor szívszakító önfeláldozása se szerzett annyi előnyt a menekülő fiataloknak, hogy biztos távolságba jussanak az őket üldöző hullaseregtől. Meera az ereje utolsó utáni cseppjéig küzd, s húzza a szánon még mindig varg-transzban fekvő Brant, aki közben egy durva látomás-turmix-montázst él ál, amely ugyan pár másodpercbe van csak belesűrítve, de legalább olyan izgalmas volt, mint az epizód visszalévő 45 perce.

Lássuk csak… Öööö, hol is kezdjem… Hát hol másol, mint az ŐRÜLT KIRÁLYNÁL!? Végre! Vééégreee!!! Szerintem mindaddig, amíg ebben az évadban be nem hozták a múltba tekintéseket Bran által, egyikünk se, még a legmerészebb rajongók se hittek igazán abban (maximum reménykedtek), hogy valaha, valamilyen formában is láthatjuk majd Aerys Targaryent a sorozatban! És mégis! Ráadásul a hozzá fűződő két legikonikusabb, legtöbbet emlegetett momentumot kaptuk meg a látomás-turmix során! Egyrészt a legendás "Burn them all!"-t, másrészt az Őrült Király halálát. Azaz amikor Jaime Lannister hátba szúrja a trónteremben, majd beül a Vastrónba várva a lázadókat.

Az Őrült Király mellett a Mások is nagy hangsúlyt kapnak a látomásokban. Látjuk újra a megteremtésüket, az eddigi ténykedéseiket. Craster gyermekének elvitelét és átváltoztatását, a Rideghoni csatát, ahogy az Éjkirály a csata után felébreszti a holtakat, illetve azt is újra átélhetjük, amikor az Éjkirály megjelöli Brant. A Mások és az Őrült Király mellett más ínyencség is található a látomások között, pl. a Tower of Joy! Vagyis az a múltbéli jelenet, amikor az ifjú Ned megtalálja a húgát, Lyannát a toronyban. Ezúttal se derül ki az, amire a rajongók az első könyv óta várnak… De láthatjuk, ahogy Ned kérdezi, hogy hol a húga, majd egy véres női hasra teszi kezét. De vajon mitől fekszik csurom véresen Lyanna a toronyban? Hmmm…

A Stark család távoli múltja mellett a nem annyira távoli múlt is megjelenik a látottak között. Bran zuhanása a toronyból, Ned lefejezése, Robb és Catelyn halála a Vörös Nászon. Ez a szégyenteljes esemény az epizód folyamán többször is felemlegetésre kerül, remélem azért, hogy elővezessék azt, az epikus történést, amire a könyvolvasó rajongók már a 4. évad eleje óta várnak! Na, mindegy, erre majd még visszatérünk! Bran látomásai között egyébként nem csak a múlt, de nagy valószínűséggel a jövő is látható! Bizony! Egy pillanatig megfigyelhető, amint egy nagy sötét sárkány Királyvár felett repül! Ugyan ez lehetne a távoli múlt is, a Targaryen-dinasztia aranykorából, amikor még sárkányháton repkedtek szerte Westeroson, de sokkal valószínűbb, hogy Daenerys és/vagy Drogon Királyvárba érkezését láthatjuk.

A Kiráyvár felett repkedő sárkány mellett van még egy jelenet, amely szintén, kétséget kizárólag a jövőt mutatja! A Királyvár alatti katakombákban tárolt futótüzes gallonok felrobbanása! Tudjátok, a futótűz az a zöld folyékony cucc, amelyet még a Targaryenek kezdtek el gyártatni a piromantákkal, s ez az amellyel az Őrült Király el akart égetni mindenkit (burn them all) Királyvárban, s Tyrion szintén ezt használta fel a Fekete-vízi csatában Stannis flottája ellen. Mint akkor kiderült, a piromanták folyamatosan gyártották ezt a rendkívül gyúlékony és robbanékony anyagot, s mára már szinte a teljes Királyvár alatt húzódó pincerendszer ezzel van tele. S bizony még soha nem történt olyan, hogy felrobbantak volna ott a pincében! Szóval a varg-látomásban látottak a jövőt mutatják! Hmm, fincsi!

Bran ezek után felébred s közli Meerával, hogy rájuk találtak a hullák, ennyi volt. Meera sírva bocsánatot kér, de mindenre elszántat tőrt ránt, kész az életét is áldozni a fiúért. Ám erre szerencsére nincs szükség (legalábbis egyelőre…), ugyanis megérkezik a felmentő egyszemélyes hadsereg (no, nem Schwarczenegger), a rejtélyes csuklyás lovas, aki egy rohadt király lángoló tömjénfüstölővel lezúzza a zombikat, majd megmenti a fiatalokat.

Ezt követően egy jóval kellemesebb vidékre (legalábbis elsőre úgy tűnik) kalauzolnak el minket a készítők. Láthatunk egy kis békét és nyugalmat a Trónok harca őrült, gonosz, árulással, ármánykodással, gyilkolással, zombikkal, Másokkal, többszáz éves boszorkányokkal, kőemberekkel, sárkányokkal és szörnyekkel teli világában. Ez Szarvhegy, a Tarly család birtoka. Sam ide szeretné lepasszolni Szegfűt és bébi Sam-et, amíg ő a Fellegvárban mesternek tanul. Ám családi vacsora megteremti a sorozat történetének egyik legfeszültebb és legmegalázóbb, legkellemetlenebb momentumát. Sam faterja, az öreg Randyll Tarly az egész Tarly-család (és Szegfű) előtt porig alázza elsőszülött fiát, aki nem csak gyenge és kövér, de szégyenszemre egy vad szajhát és egy fattyút hozott a családi kastélyba. Sam akkor ott, Szegfűék védelmének érdekében, nem konfrontálódik apjával, ám később úgy dönt, nem maradnak, lelépnek Szarvhegyről, s bosszúból a család 500 éves valyriai acél kardját is magukkal viszi, ezzel beintve az öregnek. S mindazoknak, akik azt hiszik, hogy Sam történetszála időhúzás és tök felesleges, üzenném, hogy ha ezt komolyan gondolják, akkor eddig nagyon nem figyeltek! Ez a Trónok harca! Itt minden, elsőre feleslegesnek és jelentéktelennek tűnő apróságnak jelentősége van!

Irány Braavos, ahol megnézetjük az epizód legfontosabb történéseit! Arya továbbra is Daru úrnő meggyilkolásán ténykedik, s ezért továbbra is a színjátszó csoport előadásait nézi. Ezúttal többek között Joffrey halálát, melynek következtében újra mosolyogni láthatjuk, s már most biztosra vehetjük, hogy ő nem senki, ő még mindig Arya Stark. Az előadás végén megmérgezi Daru úrnő italát, ám végül a lelkiismerete nem hagyja nyugodni, s az utolsó pillanatban megakadályozza, hogy a nő (aki nem csak nagyon tehetséges színésznő, de kifejezetten kedves is) megigya a mérget. Elárulja Daru úrnőnek, hogy a Sansát játszó csajszi a halálát akarja, majd elviharzik.

Ám a névnélküli kiképzője, a vöröses-szőke csajszi mindezt látja. El is megy árulkodni Jaqen-nek, aki csalódottan ugyan, de megbízza, hogy ölje meg Aryát, s a csajszi mosolyogva fogadja a feladatot. De vajon tényleg Arya halálát akarja Jaqen? Vagy ez ismét egyfajta próbatétel? De kié? Nem lehet, hogy a vöröses-szőke csajszit tette ezzel próbára, s valójában az ő halálát akarja? Hiszen még ő se lett igazán senki, ugyanis mosolygott, amikor rábízták Arya megölését, holott nem irányíthatnák az egyes emberekhez fűződő érzései, pl. a féltékenység. Érdekes. Mindenesetre Arya ismét Arya, s hogy ezt egyértelművé tegyék számunkra, újra előkerül Tű, ami ugye Arya Stark kardja. Zsír, irány Westeros!

Mi már ott is vagyunk, egészen pontosan Királyvárban, ahol a Lord Tyrell vezette sereg és Jaime a szentély elé vonul, hogy erőszakkal megakadályozzák Margery vezeklő sétáját. S persze a mindig halál laza és veszélyes Töviskirálynő, Olenna mama is tiszteletét teszi. Ám a főveréb nem ijed be, sőt! Mint mindig, most is két lépéssel mindenki előtt jár, s jól tudta, hogy mi fog történni. Minden éppen úgy ahogy azt eltervezte, avagy eltervezték Margery-vel. Azt egyelőre nem tudtam eldönteni, hogy ők ketten összejátszanak-e, avagy egymást is próbálják átverni. Egy biztos, Margery továbbra is rendkívül jó színész, tudja, mikor mit kell tennie, ahogy azt is, hogy hogyan manipulálhatja az ostoba kis Tomment, aki már megérdemelne Jaimetől egy atyai aranykezes tockost. Na, mindegy. Margery, hogy vezekeljen "megtérítette" Tomment, aki így szövetségre lépett a Hittel és a Főverébbel (új szimbólum az aranyköpenyesek páncélján), kigolyózva ezzel a Tyrelleket és Cerseiéket az irányításból. S mindez természetesen az agyafúrt Főveréb jól kifundált terve volt. Mindezek után az már csak hab a tortán, hogy Jaimet, mondjuk úgy, kirakják a királyi testőrségből, s elküldik a Folyóvidékre, hogy segítsen a Frey-eknek visszaszerezni Zúgó várát, amit a Fekete Hal, Brynden Tully elfoglalt.

Ó, a Freyek! Bizony, a rég nem látott rohadék Freyek! Hogy el ne felejtsük, miért kell őket utálni, az öreg Walder Frey gyorsan emlékeztet minket. Tudjátok, volt ez a Vörös Nász… Ahol elárultuk és lemészároltuk a Starkokat… Robb Starkot, Catelyn Starkot és Robb feleségét, Talisát. Tudjátok, emlékeztek, ugye? A Vörös Nászon… Ahol Catelyn Stark (eredetileg Catelyn Tully) öccse, Edmure Tully vette el a legszebb Frey lányt feleségül. Ahol szinte mindenki meghalt, kivéve Catelyn nagybátyját, Brynden Tully-t, a Fekete Halat, aki épp a legjobbkor ugrott ki lepisálni egy fát. Na, emlékszik mindenki? Akkor jó. Ezután még konkrétan azt is a szánkba rágják, hogy melyik két Frey-gyereket kell a leginkább utálni, ki volt az aki Talysát leszúrta és ki volt az, aki Catelyn torkát elvágta. Vajon miért lovagolnak ebben a részben ilyen sokat Catelyn Starkon? Ja, és a Lobogó Nélküli Testvériség is ismét szóba került! Hmm, hmm…

Na, mindegy… Amíg várjuk, hogy végre valahára talán tényleg visszatérjen az a bizonyos valaki, akire a felvezetett események (Vörös Nász, Brynden Tully, Jaime Zúgónál, Brienne és Podrick Zúgónál, Lobogó Nélküli Testvériség) egyértelműen utalnak, addig örüljünk egy másik nagy visszatérőnek. Ő pedig nem, mint Westeros koronázatlan bújócska királya (nem, nem Grendy… ő csak a 3 évad végén tűnt el), egy rég nem látott Testvér, egy rég nem látott nagybácsi, BENJEN "ÉN VAGYOK COLDHANDS A SOROZATBAN" STARK!!! Ohh, yeah! Kezdődhet az ünneplés! Benjen Stark visszatért! Igaz, már nem a régi, leszúrta egy Más, ám egy sárkányüveg tőrrel a Gyermekek megakadályozták a teljes zombivá válását. Így most Benjen egy félig-meddig élőhalott, akit a Háromszemű Holló küldött Bran megmentésére, s további kiképzésére.

Az epizódot ezúttal a Keskeny-tengerentúl zárjuk, ahol a hatalmas Dotraki hordát vezető Daenerys-hez is visszatér egy rég látott családtag, az időközben hatalmassá nőtt sárkány, Drogon. Hogy hatásos legyen a belépője, Daeny előre lovagol a szirtek közé, majd sárkányháton tér vissza a horda elé (Mi lett a pacival? Drogon uzsi?), ahol előad egy újabb (tudja valaki még számolni, hányadik) hangzatos, lelkesítő monológot Westeros meghódításáról, ezúttal Khal Drogo egykori szavait idézve, ééés vége! De tényleg, ennyi. Drogon baromi durván néz ki, de ez a sokadik, tizenkettő egy tucat beszéd már nem igazán volt rám hatással. Hát rátok?

Mit gondoltok az epizódról? Egyet értetek a fentebb leírtakkal? Mit vártok a visszalévő (MÁR CSAK 4!!!) epizódtól? Láttátok a következő, hetedik rész promóját? Ha nem, alább megtekinthetitek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.