Hirdetés

Trónok harca 8x04-05 - Spoileres kibeszélő

|

A holtak elleni csata bár véget ért, azonban a Vastrónért folytatott végjáték olyan mélységekbe lökte a szériát, ahonnan nehéz lesz visszatérni.

Hirdetés

Nem hittem volna, hogy néhány héttel a Deresi csata után már egészen kellemes emlékekkel gondolok majd vissza a Hosszú éjszaka című epizódra, márpedig a negyedik és ötödik részben látottak után azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy az Éjkirállyal nemcsak a misztikus fenyegetés, de az írók kompetenciája is végleg a feledés homályába veszett. Pedig a nagy háború után frissen kialakult helyzet rengeteg olyan potenciális konfliktust rejtett önmagában, amit néhány megfontoltabb, és kevésbé összecsapott írói húzással most biztosan nem úgy emlegetnénk, mint a Trónok harca történetének valaha volt legrosszabb epizódjait. 

Hirdetés

8x04: És őrsége ezzel véget ér - Avagy a túlélők végső búcsút vesznek az elesett hősöktől

A megindító pillanatokkal már az évad első három részében sem spóroltak, így várható volt, hogy a rengeteg áldozatot követelő csata utóhatása, vagyis a rengeteg hátra maradt holttest elégetése a történet szempontjából is fontos szerephez fog jutni. Daenerys, Sansa, Arya, Sam és Jon is a maga módján gyászolja az elvesztett barátokat, mégis közülük talán az aranyhajú sárkánykirálynő az, akit a legérzékenyebben érintett ez a búcsú, elvégre neki már nem először kell elbúcsúznia az egyik szerettétől. Miután mindenki lerótta a tiszteletét, Jon az egykori Ned Starkhoz méltó beszédben ismét nem győzi kihangsúlyozni, hogy ez a győzelem nem tűnhet el a történelem süllyesztőjében, hiszen az, hogy ők most itt álnak, azoknak az áldozatának köszönhető, akiket már sosem láthatnak viszont.  


8x04: Kezdődjék hát a lakoma! - Avagy ismét megkezdődik az intrika

A gyász után egy mondhatni klasszikus Trónok harcás jelenetsor következett, vagyis egy hatalmas lakoma, ahol szinte az összes fontosabb szereplő megkapta a maga kisebb-nagyobb pillanatát, amelyekre azért sem árt odafigyelni, mivel ahogy azt már megtanulhattuk az előző hét évad során, a legsorsdöntöbb pillanatok bizony nem egyszer egy vacsoraasztal körül indultak világhódító útjukra. Most sincs ez másként, ugyanis Danynek az a taktikai megfontolása támad, hogy királlyá nevezi ki a Robert Baratheon fattyaként tengődő Gendry-t, amit Tyrion is csak bölcs döntésként tud lenyugtázni. Azonban hiába a nemes gesztus, az északiak még mindg Jon hősiességét ünneplik, amit Dany jól láthatóan nem igazán díjaz, viszont tudja, hogy most még nem alkalmas az idő arra, hogy kiborítsa azt a bizonyos kávés poharat. Ez idő alatt a többi asztalnál sem állt meg az élet, mégis az egyik legérdekesebb beszélgetés Jaime, Tyrion és Brienne közt alakult ki, akik egy afféle ivós játékra invitálták meg a frissen lovaggá ütött hölgyet. A borozgatás persze nem tartott soká, mivel Tyrion sikerrel trafált bele Brienne egyik legérzékenyebb titkába, amivel végeredményben végülis csak annyit ért el, hogy mind a Hét királyság lovagja, mind pedig Jaime sietve távozott az asztaltól. 


8x04: Az oroszlán és a szűz - Avagy Jaime szerelmet vall Brienne-nek 

Míg a kastély nagyobbik fele továbbra is a bor jótékony hatásait élvezte, addig a frissen nagyúrrá kinevezett Gendry a most is éber Arya nyomába eredt, hogy térdre ereszkedve elmondhassa a fiatal Stark leánynak, hogy miképpen is érez iránta. Bár Arya mindent elkövetett azért, hogy ne törje össze végleg az utolsó Baratheon szívét, a nemleges válasz Gendry házassági ajánlatára még így is fájó űrt hagyott maga után, amit nagy szerencsénkre az írók is észrevettek, így rögtön egy némileg vidámabb, ámde nem kevésbé komplikált páros régóta esedékes szerelmi vallomásával igyekeztek oldani a keserű pillanatokat. Bár a Jaime és Brienne közti románc beteljesedése kétségtelenül egy régóta várt pillanata volt a szériának, azonban a szerelmesek összeborulása végeredményét tekintve mégis egészen erőtlennek hatott, amin sajnos az sem segített sokat, hogy eme jelenetet szintén egy újabb párkapcsolati dráma követte, amely jóval fontosabb dolgokat vetített előre, mint az oroszlán és a szűz közti etye-petye.


8x04: Egy rém pletykás család - Avagy Jon valódi származása újabb lavinát indít el

Az előző két pároshoz hasonlóan Dany és Jon némileg nehezebb helyzetben vannak, hiszen míg az előbbi pároknak csak a viszonzatlan szerelemmel, mint olyannal kell felvenniük a kesztyűt, addig a két Targaryennek a saját rokonságukat illetően is dülőre kell jutniuk. Dany-t természetesen Jonnal ellentétben nem igazán zavarja a tény, hogy a saját unokaöccsével kavart, az viszont annál inkább, hogy ez a váratlan vérrokon könnyen keresztül húzhatja a Vastrón megszerzésére szőtt terveit. Daenerys így nem is rejtegeti sokáig, hogy mit vár el Jontól, aki bár hiába teszi ismét nyilvánvalóvá, hogy ő nem igazán szeretne uralkodni a Hét Királyság felett, ez a nagynénjét nem kifejezetten hatja meg, így őrült Targaryenhez méltóan nem is rest megfenyegetni Jont és az egész családját, hogy amennyiben Jon elkotyogja a kettejüket összekötő titkot, úgy nem garantálja, hogy boldogan élnek, míg megnem halnak. A fenyegetés ellenére Jon akárhogy is szeretné, egyszerűen nem tudja elfojtani a benne élő Ned Starkot, így másnap Bran jelenlétében beavatja Aryát és Sansát a nagy titokba, amely innentől kezdve önálló életre kel.  


8x04: Teleportálok, tehát vagyok - Avagy Euron rajtaüt Daenerysék flottáján

Innentől kezdve aztán Jon titkához hasonlóan az írók képzelőereje is meglódult, vagyis ismét visszatértek a hetedik évad leggyűlöltebb forgatókönyvírói húzásai, az úgynevezett teleportálások. Persze természetes, hogy nem lehet hosszú epizódokat szentelni arra, hogy egyik karakter a világ egyik végéből hirtelen a másikba kerül, viszont erre akkor sem az a megoldás, hogy mindenféle előzmény nélkül, csak úgy odarakjuk őket, mint figurákat a sakktáblán. Márpedig Euron és a Vasflotta hirtelen felbukkanását másképp nem igazán lehetne szavakba önteni, amit az íróknak sikerült megkoronáznia a széria egyik legszánalmasabb módon kivitelezett halálával. Euronnak ugyanis mindenféle erőlködés nélkül sikerül lelőnie az égről Dany egyik sárkányát, Rhaegalt, hogy  aztán pár pillanattal - na meg egy pofátlan vágással később - ne csak a korábban említett sárkány, de Daenerys flottája is a tenger mélyén leljen örök nyugalomra.


8x04: Jó, kiegyezek veled döntetlenben - Avagy Cersei ördögi terve működésbe lép

Egy újabb sárkány és a flotta elvesztése már önmagában elengendő inditék lenne arra, hogy Daenerys minden megmaradt erejével felvonuljon Királyvár ellen, azonban Cersei-nek egy valódi ütőkártya is a keze ügyébe került a rajtaütés során elfogott Missandei képében. A Lannister királyné ezzel a váratlan húzással lényegében a saját érdekei szerint hozza lépéskényszerbe a sárkányok anyját, aki az érzelmeitől vezérelve nem rest a főváros kapui elé vonulni, nem sejtve, hogy ennél jobban nem is játszhatott volna Cersei kezére. Tyrion a vérontás elkerülése érdekében először a Cersei képviseletében érkező Qyburnt próbálja meggyőzni arról, hogy adják fel a várost, viszont hamar nyilvánvalóvá válik, miszerint Qyburnt győzködése nem vezet sehova, így Tyrion ezután személyesen a nővéréhez intéz néhány szót. A rövid szóváltás után Cersei ismét magához ragadja a kezdeményezést Missandei kivégeztetésével, melynek láttán Dany a könnyektől kísérelve visszavonul, de mindezt csupán azért teszi, hogy később aztán tűzzel és vérrel sújtson le az összes ellenségére.


8x05: Árulás és sárkánytűz az éjszakában - Avagy Varyst eléri a végzete 

Ahogy az várható volt, Jon titka valóban önálló életre kelt, így az végül Varyshoz is eljutott. Westeros talán legkörmönfontabb embere már a negyedik részben nyilvánvalóvá tette Tyrion számára, hogy ő nem az adott uralkodó származását, hanem annak jellemét, hovatovább mentális állapotát tekinti a legfontosabbnak, ezzel pedig burkoltan megerősíti, miszerint nem Daeneryst, hanem sokkal inkább Jont szeretné a Vastrónon látni. Az epizód nyitó képsoraiban így szemügyre vehetjük, amint a Pók ígéretéhez mérten újfent elkezdi szövögetni a hálóját, amit aztán Tyrion a sárkányok anyja felé táplált félelme tesz tönkre. Varys meglepve tapasztalja Tyrion árulását, hiszen bár barátként sosem, mindig is egyenrangú felekként tekintettek a másikra, akik tisztában vannak a döntéseik következményeivel. Dany eztán nem sokat időzik az ítélet meghozatalán, hidegvérrel uszítja rá Drogon sárkánytüzét a szebb napokat látott besúgóra, aki egyfajta csalódottsággal az arcán néz szembe a végzetével. 


8x05: Félelem és reszketés Sárkánykőn - Avagy Daenerys elkezd megőrülni

Dany már korábban is nyilvánvaló ténnyé tette Jon számára, hogy nem igazán rajong azért a tényért, miszerint Jont oly módon rajongják körbe az emberek, ahogyan tették azt vele még a Keskeny-tenger túloldalán. Varys kivégzése után Jon látogatást tesz Dany-nél, ám ez hasonlóan végződik, mint a legutóbbi még Deresben megejtett csevely, azzal a különbséggel, hogy a sárkánykirálynő ezúttal valóban a szívére veszi, miszerint Jon többet nem tud többé potenciális házastársként tekinteni rá. Itt még azonban nem ér véget a rossz hírek sora, ugyanis nem sokkal később egy afféle haditanács végén Dany elárulja Tyrionnak, hogy az időközben Cersei felé vágtató Jaime jelenleg a vendégszeretetüket élvezi fogolyként, valamint az Ördögfiókát is megfenyegeti, hogy amennyiben még egyszer hibás tanáccsal látja el, akkor vele sem lesz elnézőbb, mint az árulást elkövető Varysszal. 


8x05: Smaug nyomdokaiban - Avagy Daenerys porig égeti Királyvárat

A Trónok harca elmúlt hét etapja során már hozzászoktunk ahhoz, hogy valaki nem tartja be az ígéretét, és olykor ártatlanok vérét ontja. Olyan méretű kegyetlenséggel viszont, mint amit Dany követett el Királyvár ellen, arra még talán a hírhedt Vörös nász mai napig rettenetes képsorairaban sem volt példa. De nézzük szépen sorjában, hogy mi is vezetett el minket az említett pillanatig. Királyvárat a tenger felől Euron Vasflottája, míg a szárazföldön az Aranykompánia egységei védték, azonban a levegőből támadó Drogonra egyikük sem volt felkészülve. Daenerys kezdetnek a Vasflottát süllyesztette el, innen pedig nem volt megállás. A kapukat őrző Arany Kompánia hasonlóan a hetedik évadban látható Lannister seregekkel történt összecsapás után, szintén első kézből tapasztalhatta meg a sárkánytűz kicsit sem áldásos hatásait, ami után az északiak, a makulátlanok, valamint a dothrakiak seregei könnyűszerrel rohanhatták le az immár jó szerivel védtelen fővárost. Nem sokkal később megszólaltak a város elestét jelző harangok, amelyek egyben azt a cél is szolgálták, hogy Daenerys eme jelzés hatására Tyrion kérésének eleget téve befejezze a város szőnyegbombázását. Egy pillanatra bár úgy tűnthetett, hogy a sebzett lelkű Targaryen képes lesz felülkerekedni a Cersei iránt érzett gyűlöletén, viszont az őt ért veszteségek hatására egyik pillanatról a másikra a felszabadítóból tömeggyilkossá váló Daenerys karakterére mindent lehetett mondani, csak azt nem, hogy egy ilyen  fontos karakter szellemi leépülését egyetlen epizód alatt le lehet zavarni.


8x05: Cleganebowl - Avagy a Véreb és a Hegy végleg rendezik a nézeteltéréseiket

Hosszú évadok óta vártunk, és végül ez is megérkezett. A Véreb és a Hegy közti összecsapás kétségtelenül az epizód legjobban sikerült pillanatai közé tartozott, még úgy is, hogy az amúgy piszok látványos küzdelem alapjaiban véve kissé megkésettnek érződött, de még így is képes volt rákontrázni arra az érzelmi hullámvasútra, amit az éppen a darabjaira hulló főváros romjai elől menekülő kétségbeesett Arya menekülése folytán éreztünk. 

A finálé kapujában állva most már tagadhatatlan az a tény, miszerint a sorozat íróinak piszkosul hiányzik az a hét darab végül el nem készült epizód, amelyek plusz költségvetésének hála a Trónok harca vitathatatlanul látványosabb lett, viszont ezt az árat a széria sok éven keresztül gondosan felépített karakterei, és a korábban kifogástalan történetvezetés voltak kénytelenek megfizetni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.