Hirdetés

Valami Amerika sorozat - ilyennek láttuk az 1-2. részt

|

Ismét három testvér kerül bajba.

Hirdetés

A Valami Amerika a 2000-es évek egyik legnagyobb magyar filmes sikere volt. Az első epizód egy  csapásra csinált sztárrendezőt Herendi Gáborból, illetve egy egész országgal ismertette meg a Várnai fivéreket. És bár például jelen sorok szerzőjétől igencsak messze áll a 2000-es évek magyar vígjátékainak humora, azt feltétlenül el kell ismerni, hogy volt ezekben a filmekben egyfajta báj. A Sose halunk meghez vagy akár az Üvegtigrishez hasonlóan egy elképzelt világ jelent meg bennük, amely sosem volt, soha nem is lesz, de néha jó vágyni rá. 

Már az eredeti trilógia harmadik része is egy nagyobb szünet után került a moziba - és lett az elmúlt évtized egyik legrosszabb filmje -, épp ezért sokakat meglephetett, hogy újabb néhány évet követően az RTL+ porolta le a sztorit és felfrissített formulával készített sorozatot a Valami Amerika franchise részeként. Azt el lehet mondani, hogy a harmadik rész mélypontjáról el tudott mozdulni a széria, de ez a sorozat még mindig egy másik kor terméke.

Hirdetés

Főhőseink Marci (Ember Márk), Balázs (Király Dániel) és Zita (Trill Beatrix), három újabb testvér. Közülük mindenkinek megvannak a saját problémái: előbbi sokadik lehetőségét bukta el és épp egy influenszervillát akar létrehozni, Balázs szakít producer barátnőjével (Eke Angéla), Zita pedig pultosként tengeti a napjait, pedig sokak szerint lenne tehetsége az énekléshez. De visszatér Bala is (Csuja Imre), aki egy újdonsült pártfogoltját (Fazakas Júlia) akarja bejuttatni az éppen induló tehetségkutatóba, ahol lány (Földes Eszter) lesz az egyik zsűritag. 

Egy sorozat pilotját mindig az alapján kell elsősorban megítélni, hogy mennyire képes felhelyezni a karaktereket, hogyan indítja el a saját útján a történetet. Ebből a szempontból a Valami Amerika sorozat első két epizódja jól vizsgázik: értjük, hogy az új karakterek hogy illeszkednek a világba, jó látni a régi ismerősöket és a történet elején megjelenő ötletekben is van potenciál. 

Ehhez kapcsolódóan kell kiemelni azt is, hogy a színészgárda ebben a verzióban is remek: a visszatérők közül Csuja Imre és csapata (Faragó András, Thuróczy Szabolcs) jut a legnagyobb szerephez, a friss karaktereknél pedig meg kell említenünk a topmenedzsert szórakóztatóan eltúlzó Eke Angélát, Földes Esztert, aki Bala lányaként az első két epizódban kevés szerepet kapott, de a jövőben emlékezetes lehet, és persze azt a testvérpárt, akik körül az egész történet forog, és akiket a színészek is magabiztosan keltenek életre. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Tematikus szempontból már sokkal vegyesebb a kép. A Valami Amerika sorozat el akar merülni a médiakritikában is, meglátjuk, hogy ez mennyire sikerül majd, de az influenszervilág már az első két epizódban is nagy szerephez jutott, és sajnos ez pont ugyanolyan mélységben és minőségben  jelenik meg, mint (majdnem) az összes magyar filmben. A széria megfigyelései nagyjából olyan szintűek, hogy ezeknek az embereknek tényleg a lájkok a legfontosabbak és a mai fiatalokat bármivel meg lehet szólítani. 

Ennél is nagyobb probléma viszont, hogy ki kell mondani: a Valami Amerika 2023-ban nem vicces. És nem azért, mert Udvaros Dorottya karakterének lakásában mindenféle péniszalakú tárgyak vannak, és még csak nem is azért, mert tele van olyan messziről sem PC poénokkal, mint a harmadik rész. Egyszerűen nem viccesek a párbeszédek, ritkán humorosak a szituációk és hiába próbálkoznak derekasan a színészek, ezeket a karaktereket ők sem tudják érdekessé tenni. 

A Valami Amerika sorozat nem rosszabb, mint az átlagos kereskedelmi tévés szériák, így minden bizonnyal meg fogja találni a közönségét, de a franchise régi dicsfénye már egyértelműen a múlté.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.