Hirdetés

VÉLEMÉNY: a Nagykarácsony bizonyítja, hogy lehet jó magyar karácsonyi filmet készíteni

|

Tériszonyos tűzoltó, csalfa barátnő, hóesés, vásári komédia. Tiszeker Dániel romantikus vígjátéka felteszi az égre a betlehemi csillagot.

Hirdetés

Arnold, az igencsak sok izzasztó helyzetet megélt tűzoltó egy nap romantikus leánykérésre szánja el magát, ám terve balul sül el. Hősünk megborul, korábbi élete kártyavárként dől össze körülötte, ő pedig a trauma hatására pánikbeteg lesz. Panaszai azonban nem "hétköznapi" rohamok, hanem tériszonyos-jellegű rosszullétek formájában jelentkeznek, ami a tűzoltó számára egyet jelent a karrierje végével... Arnold felettese, a melegszívű tűzoltó parancsnok (Csuja Imre) azonban látja, hogy a legjobb embere min megy keresztül, ezért nem teszi lapátra, helyette elküldi egy karácsonyi vásárba dolgozni, abban bízva, hogy ott majd regenerálódik a "fia". A vásár Arnold számára tömény dögunalom: mind a forgatag, mind a gyerekzsivaj bosszantja, amikor megismerkedik Eszterrel, az alsós tanítóval, akinek a mosolyától egycsapásra fényesebbé válik a megtépázott tűzoltó körül a bódék közé kifeszített girland-sor.

Hirdetés

A rendező a forgatás elején elmondta, nem akar klasszikus, Amerikára hajazó karácsonyi elemeket tenni a filmbe, magyarokat azonban annál inkább, és így is tett: itt nincs kivilágított New York-i üzletsor, sem Central Parkos korcsolyapálya, itt a szereplők a Várkert Bazár karácsonyi vásárán nézelődnek és az ott működtetett jégpályán korcsolyáznak - méghozzá bájos régimódi, fehér bőrkorcsolyában.

A készítők arra is ügyeltek, hogy a karácsonyi fények mellett megmutassák Budapest legszebb látnivalóit a Parlamenttől a Szabadság szoborig: az alkonyatban csillogó Dunát, a Gellért hegyen szállingózó hóesést és a fényárban úszó Andrássy utat, a cuki karácsonyi villamost és a belváros mesés hangulatú sétálóutcáit. A zenei aláfestésért külön dicséret illeti a csapatot, nagyon jó a régi és magyar slágerekből összeállított válogatás, és a mód, ahogy az események alá keverik a dalokat, valamint a tibeti hangtálak semmihez sem fogható hangját, az utcazenészek énekét és a vásári forgatag vidámságát.

A főszerepet játszó Ötvös András nem akar a hollywoodi sármőrökkel versenyezni és ettől csak még szerethetőbb a játéka. Egyszerre vagány és esendő, miközben abszolút érti a viccet, és a pánikrohamokat úgy játssza el, hogy a néző vele együtt lesz rosszul a magasban - legalábbis a tériszonyosok. Zsigmond Emőke már a puszta megjelenésével és a lehetetlenül kék tiszta kék szemével megveszi Arnoldot, de azt hiszem, a nézőket is. A kettejük közti szikra abszolút megvan, a bimbózó szerelmesek minden kínjával és örömével egyetemben. Eszter karaktere és külleme egyaránt szívmelengető és tökéletesen illik a megreccsent tűzoltóhoz, akit apránként megszelídít, akárcsak a róka a kis Herceget. Bár ők ketten eddig méltatlanul nem kaptak elég figyelmet, ebben a filmben bebizonyították, nem kellenek mindig nagy nevek ahhoz, hogy jól szórakozzunk és hitelesnek érezzünk egy történetet.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A forgatókönyvírók, bár nehéz feladatot, és ezzel együtt hideget-meleget kaptak a kritikusoktól, ügyesek voltak, hisz ízig-vérig magyar poénok vannak elrejtve a sztoriban: a kínai ötgyertyás adventi koszorún át a nejlonszatyorban csapkodó pontyig, és van egy olyan tűzoltó-pia, amit azt hiszem, minden party-arc ki fog próbálni a film után.

Noha a két főszereplő simán elviszi a történetet, a készítők (vélhetően a garantált siker reményében) nagy neveket is beletettek a filmbe: Scherer Péter, mint simlis karácsonyi árus, Pokorny Lia pedig mint egyedülálló anyuka tűnik fel a vásárban, Szerednyey Béla afféle Robin Williams-karakterű gesztenyesütőként simogatja meg a lelkünket, Hernádi Judit unott, de vicces diszpécserként nevettet meg minket, Szabó Kimmel Tamás pedig önmaga karikatúrájában brillírozik. Bennük nincs semmi meglepő, hisz mind kitűnő színészek, és ehhez mérten hozzák is a rájuk írt karaktereket, akik tökéletesen beleillenek ebbe a helyes karácsonyi történetbe, diszkrét fényt vonva játékukkal a főszereplők köré.

A film pontosan azt adja a nézőknek, amire vágynak: egy könnyed történetet a maga kiszámítható, mégis szerethető fordulataival, a sajátos magyar poénjaival, a mellékszereplők villantásaival és a főszereplők kitűnő játékával együtt. Megkapjuk a karácsonyi hangulatot, érezzük a kürtös kalács és a forralt bor illatát. Összefut a szánkban a nyál a töltött káposztától és álmodozva nézzük az angyalos dalok közben szállingózó hópelyheket. Elámulunk a körút fényein, és jót nevetünk a tűzoltók egymás közti csipkelődésein.

Ha eddig nem szerettük a tűzoltókat, eztán egész biztosan odaleszünk értük, hisz tényleg vagányak, viccesek, menők - róluk is méltatlanul keveset hallunk, már ezért is megérte ez a film. Végre nem egy unalmas író/katona/orvos a főszereplőnk... hanem egy átlagos srác, aki olyan életet él, és olyan problémákkal küzd meg, mint bármelyikünk.

Bár sokan kevésnek érezték az Arnold és az Eszter közt kibontakozó szerelmet, szerintem épp elég volt. Ez nem a Büszkeség és balítélet, itt a történet fókusza a karácsonyra esik és azon belül a különféle karakterek köré szőtt mézeskalács-illatú mesére. A Nagykarácsony tökéletes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik nem vágynak szédítő mélységekre és iszonyú bonyodalmakra, de örömmel néznek meg egy olyan karácsonyi filmet, amit kifejezetten nekünk, rólunk írtak, és végül - szó szerint - betlehemi csillagfénybe borítottak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.