Hirdetés

Vélemény: ezért nézd meg Till Attila filmjét, a Pánikot a Netflixen

|

Mozgó falak és bútorok, megőrülő családtagok, hisztérikus rendőrök és embertestben bujkáló ufók. A Pánik Klinika tárt kapukkal várja az idegbetegeket.

Hirdetés

A Netflix újdonságai között nemrég Till Attila egyik rendezése bukkant fel. Az előzetese ígéretesnek tűnt, hát még a címe -  Pánik. Manapság minden harmadik ember pánikbeteg, de a legtöbben nem is tudják, hogy ezért vannak folyton rosszul, nem csak a túlhajszoltságtól és a stressztől. Kíváncsi voltam: vajon a készítők maguk is átéltek-e ilyen rohamokat, vagy csak úgy vaktában nekiláttak feldolgozni a témát, mondván, ez így is, úgy is nagyot szól majd?

Hirdetés

A történet egy fiatal, sikeres, PR vezetőként dolgozó nőre fókuszál. Zsuzsi (Gubik Ági) hibátlannak tűnő élete azonban egy pillanat alatt összeomlik, amikor a pasija (Kolovratnik Krisztián) - meglehetősen gusztustalan módon - szakít vele. Zsuzsi sokkos állapotba kerül, nem tudja magát túltenni a történteken. Rosszullétei olyannyira súlyosbodnak, hogy úgy dönt, orvosi segítséget kér, ezért beköltözik a Pánik Klinikára. Az intézmény a maga perverz módján vonzó (bár lehet, csak nekem, ex-pánikbetegnek). Nem olyan, mint a régi Lipótmező vagy a filmekben látható tipikus diliházak, ahol kócos, kényszerzubbonyos szerencsétlenek sétálgattak eszelős tekintettel a lehullott vakolatú folyosókon, bár tény, hogy itt is mindenki zakkant. Az Ági csoportjába tartozó tagok egytől-egyig zizik, már a puszta tekintetükön felröhög az ember, pedig szerencsétlenek egytől-egyig lelki betegek. A csoportot egy karakán doktornő, Dr. Berger Berta (Schell Judit) kezeli, méghozzá igencsak sajátos módszerekkel. Ordítós, köpködős és szalmabálás terápiát tart a csoportnak - finn mintára -, ami bár elsőre furának tűnik, a tapasztalatok szerint mindenkin segít.

Miközben Zsuzsi a klinikán gyógyul, bepillantást nyerhetünk a fiatal nő háttérországába. Láthatjuk, hogy tinédzser öccsével (Valcz Péter) sincs minden rendben: a fiatal fiút ugyanis kényszerképzetek gyötrik, és azt hiszi, földöntúli lények járnak közöttünk, embertestbe bújva, ami ellen védekeznie kell, különben őt is elkapják. Barátnője, a kotnyeles tinilány (Stefanovics Angéla) simán elhiszi minden szavát, így szerelmével tart az őrületben, bármerre is vezessen az. A két tini sekélyes lelki világának bemutatása csúnya fricska a mai fiatalok tudatlanságára nézve, miközben ijesztően valóságos. Nézőként az ember egyszerre hördül és röhög fel az abszurd helyzeteken, miközben nem tudja, hogy nevessen, kiakadjon, vagy csak fásultan elfogadja: ilyen lett mára a világ.

Zsuzsiék édesanyja, Elli (Bánsági Ildikó) nem tud mit kezdeni az idősödő önmagával és a végtelennek tűnő idejével. Ő még szerelme(ke)t, izgalmat, helyes pasikat akar, és ezért képes bármit megtenni. Barátnőjével, Ilonával (Egri Márta) életükben először szexshopba mennek, hogy műbrokit vegyenek... Persze, a barátnő sem százas, benne van minden őrült kalandban, miközben az ő lánya (Ónodi Eszter) sincs rendben. Míg férje külföldön van, annyira aggódik újszülött babájáért, hogy rémképeket lát, hallucinál.

Aztán ott van a két meleg rendőr (Thuróczy Szabolcs és Kovács Lehel), akik folyton civakodnak, a fiatalabbik ugyanis coming outolni akar a zord felettesüknek, és nyíltan fel akarja vállalni a másságát. Dick (Thuróczy), azonban józanabb észjárású. Tudja, hogy ha kiderül róluk, hogy ők nem csak nyomozótársak, de szerelmesek is egymásba, meszeltek nekik, de hiába érvel, hiába küzd, párja hajthatatlan. Kettejük civódása eszelős verekedésbe, gyilkossági kísérletbe, víziókba és teljes őrületbe csap át. Thuróczy Szabolcs toronymagasan a legjobb az egész színészi gárdában, az ő játékának minden pillanatát imádtam - de ez így van már egy ideje a 2011-es Társas játékban alakított csélcsap karaktere óta. Ő bármilyen szerepet kap, mindig tökéletes az alakítása.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A karakterek tehát a maguk módján mind őrültek - vagy csak pánikbetegek a sok stressztől? Akárhogy is, a történetük, akár egy színes szőttes, szépen összefonódik. Néha úgy tűnik, minden rendbe jön, majd mégsem, sőt, minden sokkal rosszabb lesz. A színészek kitűnőek, egytől-egyig rettentő szórakoztatóan hozzák a szerepüket. A két rendőr eszméletlen, abszolút kedvencek, akárcsak Bánsági Ildikó. A poénok ütnek, a forgatókönyv klasszul lett megírva, de a végére a készítők betehettek volna egy utolsó csavart.

A film nagyon szépen megmutatja a szorongás minden aspektusát, miközben egy könnyed, vicces történetet kanyarít mögé. A rendezés nagyon jó, a ska zenei betétek különösen tetszettek, megvan a sztori csúcspontja, megvan az izgalom, a dráma, kapunk sokkoló, elgondolkodtató és abszurd jeleneteket is.

Az operatőr (Juhász Imre) és a rendező (Till Atilla) munkáját dicséri, hogy tökéletesen megmutatják a pánikroham minden fázisát. Akinek voltak már ilyen rohamai, ijesztő pontossággal láthatja viszont a fulladási rohamok súlyosbodó mivoltát, a beszűkülő teret, a bizonytalanság-érzését, amit a rohamban szenvedőn kívül senki más nem lát... A készítők vagy nagyon alaposan felkészültek (és ezért külön dicséretet érdemelnek), vagy pontosan tudták, miről készítenek filmet. Elképesztő volt látni, miként mutatták meg a poénok mögé bujtatva a betegség valódi borzalmát, az általa keltett rosszulléteket és a félelmet, ami valóban megbénítja a rohamot elszenvedőt.

Sokan köszörülik a nyelvüket Tillán, pedig szükségtelen. Ez egy nagyon klassz film, ő pedig mind rendezőként, mind forgatókönyvíróként odatette magát, no és producerként is, mivel a stáb és a színészgárda is szuper. A Pánik mindenkinek jó választás, aki szereti az eredeti, vicces, de mégis háttértörténettel és mondanivalóval rendelkező filmeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.