Hirdetés

Visszatekintő: A Grand Budapest Hotel

|

Egy film, amely annyira abszurd, mint a magyar rögvalóság. Csak azzal ellentétben ez piszkosul szórakoztató is.

Hirdetés

Tíz éve mutatták be Magyarországon Wes Anderson egyik, ha nem a legismertebb filmjét.

Wes Anderson nagy valószínűséggel sose fog mély lélektani drámákat készíteni, ahogy agyeldobós popcornfilmeket sem. Igazi szerzői filmes ő, a szó legnemesebb értelmében, ennél fogva stílusa még úgy is csak egy bizonyos rétegnek jön be, hogy hívó szavára a színészvilág (és nem sztár) színe-java hadrendbe áll, és bolondozik (és nem ripacskodik) egy jóízűt. Bevallom, sokáig én is hadilábon álltam sajátos filmes elbeszélésmódjával, és igazán 2012-es filmje, a Holdfény királyság szerettette meg velem.

A gyermekies hangvétel ellenére hősei rendre valamilyen traumával vagy komplexussal küzdenek, ugyanakkor munkásságának összekötő eleme, hogy szereplői két külön generációt képviselnek, a magukkal cipelt problémákra pedig a saját koruknak megfelelő választ próbálnak adni. Az ehhez hasonlatos Wes Anderson-i védjegyek, a rá jellemző "olcsó" vizualitás most sem hiányzik, sőt, lényegében az újdonság varázsának a nyomát sem leljük, de a stílusa most lett igazán a csúcsra járatva.

Hirdetés

Már a háromszoros (!!) keretes szerkezet indokolttá teszi a rendező sajátos elbeszélésmódját. A történet a képzeletbeli Zubrowka Köztársaságban játszódik, ami nagyon szépen magán viseli Közép- és Kelet-Európa stílusjegyeit, látványban éppúgy, mint karaktereiben. A Grand Budapest Hotel portása, a gerontofil hajlamokkal megáldott Gustav H. (Ralph Fiennes) és hű londinere, Zéró (Tony Revolori) belekeverednek egy gyilkossági és ebből kifolyólag örökösödési ügybe, aminek középpontjában egy festmény áll. Közben pedig a háború is közeleg.

Andersonnak amerikai létére sikerült összehozni egy olyan filmet, ami annyira görbe tükröt volt képes állítani az európai ember - a film címéhez méltóan különösen a magyar - elé, hogy az abszolút ijesztő lehet… ne, ha nem szórakoznánk közben ennyire jól. Gustav H. figurája például simán elmehetne akármelyik Mikszáth-regény főhősének is. Az idős hölgy vendégeket önös érdekből kielégítő portás, a civilizáltság és kifinomultság látszatát igyekszik fenntartani egy olyan korban, amikor ez éppen kiveszni látszik. Ebben pedig óriási szerepe van Fiennes-nak. Nagy szerencse, hogy Johnny Depp helyett a már tiszteletbeli magyarnak (Az angol beteg, A napfény íze) is nyilvánítható brit színészlegendát sikerült megnyerni a szerepre. Míg előbbi nagy valószínűséggel rutinból hozta volna szokásos manírjait, addig Fiennes kifinomult angolságával teszi szerethetővé a karaktert.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Párosuk a kezdő Tony Revolorival is jól működik, igaz utóbbi szinte ugyanolyan arccal játssza végig a filmet (ami Andersonnál nem feltétlenül hiba), de a csak másodpercekre beköszönő többi színészre sincs okunk panaszkodni, mint például az Anderson állandó színészeinek minősülő Bill Murray-Jason Schwartzman-Owen Wilson trió, emellett említést érdemel még a rendező korábbi filmjeiből szintén ismert Jeff Goldblum, Adrien Brody vagy Willem Dafoe is.

A színészek mellett szerencsére a történet is végig izgalmasan abszurd (még ha kiszámítható is), ugyanis a Holdfény Királyság coming of age története után Anderson a heist mozikat forgatja ki a világukból, és formálja a saját képére. Mindemellett a már sokszor hangoztatott vizualitás mellett tökéletesen megidézi a korhangulatot úgyis, hogy még az alternatív nácik jele is képes aranyos lenni vagy a már lepukkant hotelban ráismerhetünk a számunkra oly kedves szocreál környezetre, ami jól párosul a Wes Anderson-i "olcsósággal".

A film kevés hibájának csak az olykor ismétlődő, elnyújtott poénokat, valamint a hányaveti befejezést tudnám említeni, esetleg az alkalomadtán meglepő fekete humort, leszakadó testrészekkel. Azonban ezek éppúgy szükséges velejárói rendezője stílusának, mint egy jó nevű szállodának egy mindenre kész portás. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.