Hirdetés

Visszatekintő: Feledés

|

Wall-E megint takarítóként üzemel az elhagyott Föld bolygón, hogy aztán ráeszméljen a dolgok valódi működésére és megtalálja a szerelmet. A főszerepben: Tom Cruise.

Hirdetés

2013 kétségtelenül a sci-fi reneszánszának az éve volt filmes szempontból, hiszen olyan filmekkel bővült a műfaj, mint például a Sötétségben - Star Trek vagy az Elysium - Zárt világ. Nyilván érdekes lenne megvizsgálni, hogy Hollywood miért nyúl azóta is ritkán a (részben) látványorientált ötletekhez, pedig a válasz kézenfekvő: mert rizikós. Eredeti ötlet, ami jó eséllyel egyáltalán nem adaptáció (pedig Asimov életműve egy igazi aranybánya lehetne), az átlag moziba járó számára nehezen köthető bármilyen élményhez, leszámítva egy bizonyos réteget.

Plusz a találó jövő vízió nem mindig kifizetődő, pláne ha komoly gondolatokat is ébreszt (lásd Az ember gyermeke), így célszerű, ha az eredetit lebutítják (Én, a robot), vagy alapvetően franchiseként indítják (Prometheus). Azonban van, hogy egy sci-fi, minden kommerszsége ellenére is betalál, de felejthetetlen élményt még se nyújt. Pont, mint a Feledés, amely ma ünnepli a 10. évfordulóját. 

Hirdetés

Joseph Kosinski rendezői debütje nem sikerült valami hatásosra. A Tron: Örökség egy hangulatos látványfilm volt, ütős zenével, béna párbeszédekkel és karakterekkel - némileg viszont mentség lehet, hogy az eredeti se volt annak idején a látványán kívül egy kiemelkedő darab. A Feledés esetében azonban a saját ötlete alapján rittyentett össze egy igényes, de bukdácsoló sci-fit, ami elődjéhez képest sokkal több kérdést vet fel, és elsősorban nem a minőség, hanem a logika terén.

A műfaj (elviekben) elgondolkodtató felvetésekkel is foglalkozik, aminek egyik legfőbb kérdése: mi tesz valakit emberré? Ez innen sem hiányzik, hiszen az idegenekkel vívott háború következtében lepusztult Földanyánkat karbantartó Jack Harpert (Tom Cruise) különös álmok nyomasztják, mígnem azok főszereplőjével, Juliával (Olga Kurylenko) össze nem hozza a sors.

Ennél többet azonban kár lenne a sztoriról mesélni, nem mintha az annyira fordulatos lenne, mivel egy csavarra épül lényegében az egész, ám azt a sűrű szövésű cselekmény viszonylag ügyesen álcázza. Ráadásul a forgatókönyv a nyilvánvaló műfaji kölcsönzések mellett (mindenki játszhatja a film nézése közben, az "Ez melyik filmből van?" játékot) a film tele van kisebb-nagyobb logikai buktatókkal, az egyik ilyen pedig pont az, hogy öt perccel később jött a befejezés, mint ahogy az ildomos lett volna.

És a karakterekkel is vannak gondok. Tom Cruise-t lehet szeretni, vagy gyűlölni, de kétségtelenül egy remek színész (amennyiben az egója nem telepszik rá a filmre), és itt is könnyedén elviszi a hátán az egészet, és az említett forgatókönyvi döccenők ellenére is szimpatikus, jól végigvezetett a figurája. Még talán a jellegtelen külsejű Andrea Riseborough érdemel említést, aki szintén korrektül helytáll. Ellenben Morgan Freeman karaktere kihasználatlan, míg Olga Kurylenko most is bizonyítja, hogy nem sok színészi tehetség szorult belé. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A látvány viszont magával ragadó, és ezt stúdiófilmhez képest szolid költségvetésből, mindössze 120 millió dollárból sikerült kihozni, aminek a hangulatához a szinte mindig fényárban úszó Izland kies pusztasága, valamint az M83 Hans Zimmer Best of ihletésű zenéje ad rengeteget. Egy csavaros, logikai bukfencektől tarkított, ezer helyről ismerős, de igényes sci-fi született a Feledés képében, aminél rosszabbhoz remélhetőleg nem lesz szerencsénk a műfajban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.