Hirdetés

Visszatekintő: Men in Black - Sötét zsaruk

|

25 éve, hogy bámuljuk a csillagokat, mintha az égi dolgokat jobban ismernénk a Földieknél.

Hirdetés

Nehéz elhinni, hogy már 25 éves Barry Sonnenfeld sci-fi-buddy comedyje, aminek népszerűsége máig töretlen. J és K (Will Smith és Tommy Lee Jones) párosa annyira belopta magát a nézők szívébe, hogy két folytatást is megélt a Men In Black, nem beszélve a 2019-ben megjelent legújabb spin-offról. Utóbbinak ugyan nem sikerült megidéznie a korábbi filmek hangulatát, de jól példázza, hogy ma is ihlet meg filmkészítőket a feketeruhások titkos munkája.

Hirdetés

Az eredeti, 6 részes képregény The Men in Black címmel 1990-91-ben jelent meg, írója Lowell Cunningham, illusztrátora pedig Sandy Carruthers volt. A belőle készült film 1997-ben mind pénzügyi szempontból, mind kritikailag siker lett, nem meglepő tehát, hogy még három Men in Black-film, valamint többek között animációs sorozat (The Men in Black: The Series), videójáték (Men in Black: The Game), de még interaktív, tematikus szórakoztató park is követte. Bár a mozgóképek során valamennyire eltávolodtak a témától, miszerint egy földönkívüli és természetfeletti tevékenységeket megfigyelő titkos szervezet tagjai állnak a középpontban, akik jobbára a szemtanúk memóriájának kitörlésének és újraírásának módszerét alkalmazzák, ám nem ijednek meg drasztikusabb eszközöktől sem; a képregények sötét tónusához képest a filmek jóval könnyedebbre sikerültek, és sokkal inkább építettek a humorra.

Az első részt 1998-ban három Oscar-díjra jelölték: a legjobb látványtervezés, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb smink kategóriákban versenyzett - utóbbi jelölést Rick Baker szoborra is váltotta. Will Smith pedig első szólósikerével, a filmhez írt betétdallal nyert Grammy-díjat.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Mindemellett persze a dialógusokban rejlő szarkasztikus élcelődések, a karakterek tipizálása, és a humor mögött megbújó, fontos gondolatébresztők adják a film savát-borsát. A történetvezetésnek hála jól megfér egymás mellett a poén és a kisebb drámák, a frappáns beszólások és az elmaradhatatlan, de visszafogottsága miatt átélhető szerelmi szál. A konfliktusok a szokásos buddy movie panelekből építkeznek, a korántsem zökkenőmentes összecsiszolódás azonban alá van támasztva kellő háttértörténettel, parodisztikus, viszont nem infantilis figurákkal, és furábbnál furább idegen lénnyel. Lezser stílus, kötelességtudat és újragondolt konvenciók jellemzi a Hatos Ügyosztályt és a filmet is. Hovatovább, K ügynöktől már azt is tudjuk, hogy Elvis nem halt meg, csak hazament.

A Men in Black nem csupán látványos akciók és fura technológiai invenciók egymásutánja, hanem felhívja a figyelmet a társadalmi (dez)integrációra, az önismeret fontosságára, az uniformisban feloldódó egyénekre, a biodiverzitásra, a visszatarthatatlanul gyorsuló világra, valamint saját magunk jelentéktelenségére. Az ezredfordulóra várva megjelent az ismeretlentől való félelem és az abban lelt gyönyör is. Ráadásul a mai trendekkel szemben a Sötét zsaruk nem ünnepelt szuperhősökként lépnek színre, hiába mentik meg napról napra a bolygót, hanem jószerivel senki nem tud a létezésükről, ami így rendben is van.

Igazi meglepetésfilm azok számára, akik egy szellemes, természetes egyszerűséggel elkészített filmre vágynak. A nagyjából másfél óra csak úgy pörög előttünk, miközben jó arányérzékkel vet fel meglepően sok aktuális és egyetemes kérdést. Nincs más hátra, mint hétköznapi hősökként megküzdeni a ránk váró nehézségekkel és fenntartani a boldogság és kiszámíthatóság látszatát, mert elviselhetetlen súllyal telepedne ránk, ha tudatosulna bennünk, hogy mások porszemnyi játékszerei vagyunk.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.